Co mají společného Anders Behring Breivik a Muhammad Atta?

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Jestliže zkoumáme osobní historii atentátníka v Norsku a srovnáme ji s džihádisty, zjistíme, že tu existují značné podobnosti. Breivik, stejně jako mnozí elitní džihádisté, je dítě pocházející z prostředí elity, jehož kariéra byla zablokována. Breivik pochází z diplomatické rodiny, ale otec jej záhy opustil. Usáma bin Ládin byl synem stavebního magnáta, kterého otec krátce po narození "odstrčil".

Ale nejde jen o životní dráhy. Ideologie v obou případech hrozila rozbitím vnímání reality, existovala doslova kolize mezi tím, co má být a co je. A obě strany tento konflikt řešily zoufalým činem, který měl změnit světové dějiny, a přiklonily se k organizacím (templářům, džihádistům), které měly posílit jejich odhodlání a identitu.

Breivikův příběh je příběhem evropské buržoazie, která se cítí být ohrožena. Děsí se muslimských žadatelů o sociální podporu, indických manažerů, čínských partajních byrokratů, ruských hráčů. Hrozí jí nebezpečí zániku eura a nekonečných válek. A jak postupně slábne, také chudne, stárne a její počty klesají.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
11190

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011