Koncovka "natvrdo", aneb v televizi většina někdy suverénně bere "FŠE"!

15. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Tentokrát bodovala bezkonkurenčně Nova. 13. července umístila ve svých večerních zprávách do levého dolního rohu také tuto větu: "Policisté prohledaly všechny čtyři domy." Ta věta ovšem působí i pro oči "libozvučně". (Až na slovo "čtyři", že?) Všechny domy? Dvakrát za sebou máme "tvrdé y" (tedy "ypsilon"). Takže rovněž --- "prohledaly"! A je to.

Ani nemusíme řešit -- zřejmě nemálo složitější -- problém s tím, co vůbec v té větě je podmět, podle něhož bychom měli určovat koncovku přísudku. A není to jen -- "zbytečný" -- detail? Jak hezky, ne-li přímo lahodně zní, že "všechny domy... prohledaly". A dobře se to píše. A ještě líp ty koncovky jsou v manifestačním zákrytu, když jsou jednou napsané tak, jak se objevily na obrazovce.

Určitě se neptejme, jak se něco takového vůbec mohlo stát. Že by to byl pouze nechtěný efekt stávající úrovně gymnaziální výuky tiskařských šotků? Nehrálo tu roli také to, že ti policisté hledali opravdu "natvrdo"? Copak šlo jen o jeden nějaký malý domeček? Že by nebyly v té pátrací akci předmětem prohledávání "všechny domy"? (Nebyla by z tohoto příkladu "zapeklitá" maturitní otázka na příští rok?!)

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011