Antlování s HERPNO, aneb Na černej lid musí bejt přísnost

15. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

12. července se v legislativním výboru Senátu Poslanecké sněmovny České republiky pod záštitou jeho předsedy Miroslava Antla (nestraník zvolený za ČSSD v obvodě Rychnov nad Kněžnou; v roce 2002 byl účastníkem dopravní nehody pod vlivem alkoholu a vyhnul se přestupkovému řízení) z podnětu občanského sdružení HERPNO ("Hnutí za efektivní řešení problematiky nepřizpůsobivých obyvatel") konalo veřejné slyšení nazvané Chceme stejný metr - tresty a legislativa věnované mimo jiné snížení věkové hranice trestní odpovědnosti v kontextu "kriminality menšin" (rozuměj ojedinělého případu napadení s vážnými zdravotními následky v Krupce). Podle informací serveru Romea na akci kromě osob uvedených v oficiálním seznamu účastníků promluvili např. i hlavní ideolog české ultrapravice Jan Skácel, představitel HERPNO Jan Vaníček, a rasistický projev zde měl údajně pronést i sociálnědemokratický senátor Pavel Lebeda.

Leták sdružení HERPNO hovoří známým ultrapravicovým jazykem: Ti kdo berou sociální dávky a "úlevy" jsou sumárně identifikováni se sociálně patologickými jedinci ("kdo nepracuje, krade, napadá druhé..."). Mezi požadavky sdružení patří, "aby se nevyplácelo být delší dobu nezaměstnaný" (komu se to asi při aktuální výši podpory a s ohledem na všechny připravované restrikce může "vyplácet"?) či "aby nebyly poskytovány žádné úlevy a dávky jen proto, že je dotyčný 'nepřizpůsobivý'".

Jenže kdo je zde vlastně všechno ten "nepřizpůsobivý"? Etnické menšiny, vůči nimž je leták díky opakovaným výhradám vůči obviněním z rasismu evidentně směrován? Vdovy a sirotci, kterým vláda právě sebrala důchody? Jsou "nepřizpůsobiví" tělesně postižení vyžadující např. bezbariérové budovy? A co psychicky nemocní? A kdože je to tu naopak "přizpůsobivý"? Je "přizpůsobivost" určitě ctnost?

Nebo jsou nakonec sociálně nepřizpůsobiví spíše politici hovořící o "gaunerech" a o stejném metru pro všechny, ačkoliv se sami vyhýbají přestupkovému řízení?

Nejsem si vůbec jist, že se chci pod laskavou záštitou pana Antla "přizpůsobovat" právě požadavkům sdružení HERPNO formulovaným v ultrapravicově populistickém jazyce, nebo že je normální poskytovat ve Valdštejnském paláci prostor pro proslovy lidí jako je Jan Skácel. Kdo dal vlastně HERPNO právo formulovat "normalitu", to opravdu netuším; jen vidím, že na svých stránkách odkazuje na (nefunkční) web podporujichomutov.cz a osobní web senátora Antla...

Nedávno se v jistém zákoutí ČSSD zrodil projekt komunikace s veřejností v regionech prostřednictvím Senátu. Jestliže ovšem senátoři za tuto stranu "komunikují" s "veřejností" tím způsobem, že poskytují platformu pro propagaci extrémních politických názorů, které nepochybně nejsou ani sociální, ani demokratické, pak bych byl namouduši raději, kdyby se ČSSD vrátila ke starým billboardům, jež prý údajně myslela upřímně...

0
Vytisknout
9964

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2011