V Egyptě se znovu konají velké demonstrace

14. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Demokratické volby v Egyptě budou zřejmě nakonec odloženy až do listopadu, jak požaduje opozice. V Káhiře totiž dochází znovu k obrovským demonstracím. Roste konflikt mezi vládnoucí vojenskou radou a demonstranty, kteří jsou přesvědčeni, že vládnoucí rada jejich revoluci zrazuje.

Volby se původně měly konat v září. To vyvolalo znepokojení mezi mnoha vznikajícími politickými stranami, které poukazovaly na to, že nebudou mít čas se na volby řádně připravit a že vítězství ve volbách tedy spadne do klína už existujícímu Muslimskému bratrstvu a místním zbytkům Mubarakovy strany NDP.

Tento týden, uprostřed velkých celonárodních protestů, přiznala vládnoucí vojenská rada, že zřejmě bude muset volby odložit až na listopad.

Vládnoucí vojenská rada změnila svůj postoj k datu konání voleb uprostřed už šestého dne obnovené okupace náměstí Tahrir v Káhiře a uprostřed dalších protestů po celé zemi.

"Situace je velmi napjatá. Vojenská rada je rozhněvána, ale občané jsou rozhněváni dvakrát tolik," řekl významný disident Mamdouh Hamza listu Guardian. "Vojenská rada bude muset změnit svou politiku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9623

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011