Krize Murdochova impéria hrozí, že se rozšíří i do USA

14. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Celá řada důležitých členů rodinného klanu, který ovládal americký hospodářský list Wall Street Journal uvedla, že by bývali nesouhlasili s prodejem deníku Rupertu Murdochovi, kdyby si byli vědomi, že jeho firma News International porušuje soukromí občanů protizákonným hackerským pronikáním do jejich mobilních telefonů.

Dva američtí senátoři požadují, aby bylo zahájeno vyšetřování, zda svými hackerskými akcemi firma News International porušila americké zákony.

Když byl prodej listu Wall Street Journal uzavřen v srpnu 2007, bylo to půl roku poté, co byl reportér listu News of the World, Clive Goodmana uvězněn za to, že používal soukromého detektiva, aby získal přístup k voicemailům osob z anglické královské domácnosti. Firma News International tehdy tvrdila, že hackerství bylo "ojedinělým případem", jehož se dopustil "jediný reportér". Až v červenci 2009 odhalil deník Guardian, že jde o široce rozšířenou praxi a že Murdoch tajně vyplatil více než milion liber dalším obětem hackerských útoků jeho podniku.

Wall Street Journal je uznávaný list světové značky. Jeho prodej Murdochovu impériu r. 2007 byl považován za kontroverzní. Členové původní americké vlastnické rodiny varovali před Murdochovými novinářskými praktikami a požadovali vytvoření nezávislého panelu, který by chránil etiku listu. Nyní členové rodiny konstatují, že kdyby věděli, co se děje, Wall Street Journal by Murdochovi nikdy neprodali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7592

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011