Murdochův pokus o převzetí televize BSkyB zřejmě zablokují britské politické strany

13. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Všechny britské politické strany se sjednotily ve snaze zablokovat pokus mediálního magnáta Ruperta Murdocha a jeho hackerskými skandály nyní nechvalně proslulé firmy News International o převzetí většinového podílu nad televizí BSkyB. Koupí většinového podílu za 8 miliard liber doufal Murdoch, že se mu podaří potvrdit svou vládu nad britskými médii.

Avšak britští konzervativci se nyní sjednotili s opozičními labouristy a naléhají na Murdocha, aby svou nabídku zrušil.

Murdoch se může postavit proti parlamentu a tisku a nabídku přesto předložit, ale riskuje, že bude proti němu zahájeno vyšetřování protimonopolní komise a že se stane páriou u britských politiků, kteří mu dosud většinou šli na ruku.

Liberální demokraté, kteří jsou ve vládní koalici, podporují jednoduchou rezolucí labouristů, aby Murdoch stáhl svou nabídku "ve veřejném zájmu".

Konzervativci se za labouristy také postavili. Šéf labouristů Ed Milliband argumentuje, že nabídka na převzetí většinového podílu firmou BSkyB musí být zrušena aspoň do té doby, než bude dokončeno policejní a soudní vyšetřování hackerských útoků a uplácení policie podnikem News International. Vyšetřování bude pokračovat až do roku 2014.

Mluvčí premiéra Davida Camerona uvedl, že je na News Corporation, aby se rozhodla, co udělá, ale dodal "očekáváme, že lidé budou brát vážně, co řekne parlament".

News Corporation dosud vlastní 39 procent televize BSkyB.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6335

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011