BRITÁNIE:

Soukromá univerzita BPP chce provozovat 10 britských veřejných univerzit

22. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Soukromá univerzita, provozovaná pro zisk, zveřejnila agresivní plán expanze, v jehož rámci chce provozovat nejméně 10 britských veřejných univerzit.

Firma BPP, která nabízí studentům kurzy podnikání a práva ve 14 britských studijních střediscích, oznámila, že se účastní rozhovorů s cílem převzít podnikatelskou část provozování univerzit.

Podle tohoto modelu by univerzity údajně nadále měly kontrolu nad akademickým rozhodování, zatímco BPP by spravovala campus.

Generální ředitel Carl Lygo uvedl, že jeho firma takovýmto uspořádáním vydělá na každé univerzitě statisíce liber.

Současná britská vláda plánuje podporovat expanzi soukromých firem do veřejných univerzit. Prý to podpoří "diverzitu" a podle ministra pro vysoké školy Davida Willettse, jemuž nedávno Oxfordská univerzita vyjádřila hlasováním nedůvěru, "je klíčově důležité, aby se existující poskytovatelé služeb vyrovnali s konkurenční výzvou, které budou čelit."

Loni v červenci dostala firma BPP právo udělovat univerzitní tituly, což znamená, že dostala právo nazývat se univerzitní kolejí. Byla to první soukromá univerzita založená v Británii za posledních 30 let.

BPP je součástí americké Apollo Group, která vlastní University of Phoenix, soukromou instituci, která nabízí univerzitní tituly prostřednictvím dálkového studia. R. 2004 dostala University of Phoenix pokutu 9,8 milionů dolarů za neetickou praxi při získávání studentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5988

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2011