Palestinský bojovník za lidská práva Abu Rahmah přiletí do Prahy

18. 5. 2011 / Josef Liška

čas čtení 14 minut

Kdysi velice dávno byl u nás promítán filmový příběh ze života obyvatel jedné vesničky ve Španělsku. Přestože si už vůbec nepamatuji skutečný děj ani obsah, utkvěl mi v paměti název toho filmu, který je podle mého názoru velice aktuální právě v této době v oblasti Blízkého Východu. Ten film se jmenoval Není míru pod olivami.

Současným autorům se nabízí nesčetně příběhy tisíců palestinských rodin z velikého počtu osad, vesnic a městeček v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Ani tam není mír pod olivovníkovými stromy, které domorodí osadníci s citem a láskou opečovávají.

Jedna z obcí v údolí Jordánu o které se světová média častěji zmiňují se jmenuje Bil'in.

Vesnička je vzdálena jen asi 12 kilometrů severozápadně od většího města Ramalláh. Žije zde přibližně 1.700 obyvatel. Rodiny se živí zemědělskou prací a podle vzoru svých předků, kteří zde po staletí hospodařili, pěstují ovoce, zeleninu a olivy. Olivovníky jsou nejdůležitějším zdrojem příjmu do rodinného rozpočtu, každý strom dává 30 litrů oleje za rok.

Relativní klid zde narušilo před několika lety rozhodnutí Izraelské vlády o výstavbě separační bariéry, ovšem skutečný klid v oblasti již mnoho desetiletí není v důsledku trvající izraelské okupace. Vysoký plot z ostnatého drátu protínající původní palestinské území na Západním břehu vyznačuje další část zabrané země pro výstavbu nových židovských osad. Opět byla další část území ukradena tradičním osadníkům. Příběhy pokořených statisíců palestinských obyvatel v okupovaných vesnicích na území Gazy a na Západním břehu jsou pro Evropana těžko pochopitelné.

Trasa separační bariéry, která vede přes vesnici Bil'in byla okupanty stanovena tak, že osadníci přišli záborem o 50% rozlohy své úrodné půdy.

Obyvatelé spolu s aktivisty ISM - Mezinárodního hnutí solidarity ( International Solidarity Movement ) neúnavně protestují a vytrvale již několik roků bojují pomocí nenásilných přímých akcí proti projevům izraelské svévole.

Jen velice drobný úspěch byl dosažen když v září 2007 izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že trasa zdi v Bil'in je nezákonná a projektovaná separační hranice musí být částečně posunuta. Bez konečného výsledku. Izraelská armáda se nemusí řídit rozhodnutími izraelských soudů a drátěný plot zde do dnes stojí dál. Ani o jeden metr nebyl posunut. Taková je skutečnost.

Jedním z obětavých aktivistů za lidská práva na okupovaných palestinských územích je koordinátor Bil'inského lidového výboru Abdallah Abu Rahmah. Reprezentuje svou vesnici po celém světě. Dne 10. prosince 2008 převzal spolu s izraelskými aktivisty, kteří se protestů v Bil'inu také účastní, medaili Carla von Ossietzkého za výjimečný přínos v naplňování základních lidských práv. Medaile je udělována Mezinárodní ligou pro lidská práva v Berlíně.

V létě 2009, když vesnici Bil'in navštívily vůdčí světové osobnosti - Jimmy Carter, arcibiskup Desmond Tutu, Mary Robinson, Ela Bhatt, Gro Brundtland a další členové a členky iniciativy The Elders ( Starší ), stál Abu Rahmah bok po boku s laureáty Nobelovy ceny a spolu s mezinárodně uznávanými aktivisty za lidská práva se zůčastnil diskuse o občanských kampaních za dosažení spravedlnosti.

Svět se o něm více dozvěděl před necelými dvěma roky. Tehdy, uprostřed noci 10. prosince 2009 byl při bezohledné razii před zraky jeho ženy a tří malých dětí izraelskými vojáky zatčen.

Jeho žena Majida Abu Rahmah o tom píše:

"Vzpomínám si na noc 10. prosince (2009), kdy byla naše rodina brutálně probuzena izraelskými vojáky. Probudilo mne nějaké klepání na dveře v 01:30. Abdallah říkal, že to mohou být vojáci -- protože, kdo jiný by nás přišel navštívit v té době? Náhle se dveře rozevřely a ozbrojení vojáci zaútočili na dům. Abdalláha vzali ke schodišti, čtyři ho blokovali, viděly jsme to já a děti. Nesměl se vrátit rozloučit, aby si převlékl šaty, jen naše dvě dcerky k němu prošly, aby ho viděly naposledy. Musel se převléknout z nočního oblečení na schodišti. Devět armádních džípů, se psy, čekalo před domem. Naše dvě malé dcery se mne zeptaly: ,To se nám zdá ? Vojáci nám vzali tátu ? ' Obě si myslely, že je to noční můra."

Jako palestinský občan žijící na palestinském území byl Abu Rahmah zatčen izraelskými vojáky, obviněn před izraelským vojenským soudem a následně odsouzen do vězení na 16 měsíců za "podněcování" a "organizování a účast na nelegálních demonstracích." Podivný projev "zákonné" moci a pozoruhodná svévole okupantů musí nutně připomenout Evropanům -- pamětníkům, způsoby cizáků - nacistů v průběhu roků 2. světové války.

Viceprezidentka Evropské komise, vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku baronka Catherine Ashton řekla, že EU považuje pana Abu Rahmah, který pracuje jako učitel na soukromé škole v Bil'in za "obránce lidských práv při nenásilných, neozbrojených protestech" proti rozdělení území Západního břehu separační bariérou. Vyslala tak nezvykle ostré pokárání do Izraele kvůli jednání vojenského soudu po zatčení palestinského aktivisty. Ve věci Abdallaha Abu Rahmah vydala následující prohlášení:

Evropská unie, Brusel, 24. srpna 2010.

"Jako vysoká představitelka EU jsem znepokojena verdiktem izraelského vojenského soudu v němž shledal 39letého Abdallaha Abu Rahmah viným z 'podněcování` a 'organizování a účasti na demonstracích`.

EU považuje Abdallaha Abu Rahmah za obránce lidských práv a neúnavného zastánce nenásilného způsobu protestu proti trase izraelské separační bariéry, která vede přes jeho vesnici Bilin, na Západním břehu Jordánu.

EU považuje trasu bariéry, tam, kde je postavena na palestinském území za nelegální.

Jako vysoká představitelka jsem hluboce znepokojena tím, že případné věznění Abdallaha Abu Rahmah má za cíl zabránit jemu a dalším Palestincům v uplatňování jejich legitimního práva na nenásilný protest proti separační bariéře."

Na jeho zatčení tehdy důrazně upozornila také organizace Amnesty International a nazvala jej "vězněm svědomí."

Abu Rahmah byl v průběhu svého soudního procesu označen vysokými představiteli Evropské unie "bojovníkem za lidská práva."

Zástupci Evropské unie byli přítomni u všech slyšení v procesu proti Abdallahovi Abu Rahmah.

V lednu 2011 generální tajemník OSN Pan Ki-Mun znovu potvrdil, že izraelské osady na okupovaném palestinském území, jsou podle mezinárodního práva protiprávní a jsou v rozporu s cestovní mapou pro mír na Blízkém východě.

Pan mimo jiné řekl, že :

"Palestinci mají právo na samostatný stát a také Izrael má právo žít v míru v rámci bezpečných hranic. Je třeba pro svatá místa Jeruzaléma, který by měl být hlavním městem dvou států, nalézt takové zákonné úpravy, aby byly přijatelné pro všechny. "

Sdružení a hnutí na obranu lidských práv : Izraelská nevládní organizace B'Tselem, Amnesty International, Human Rights Watch a kanadské židovské organizace jako Not In Our Name (UNIE) a Nezávislé židovské hlasy (IJV) se také vyslovili proti izraelské okupaci Palestiny a neustálému porušování lidských práv.

Abu Rahmah byl před dvěma měsíci 14. března 2011 z vězení propuštěn. Na svobodě jej v ten den přivítali členové rodiny a stovka příznivců i přátel.

ZDE

Po propuštění z vězení slíbil, že navzdory jeho nespravedlivému uvěznění bude pokračovat v boji proti okupaci, přestože stále platí šestiměsíční podmínka v rozsudku izraelského vojenského soudu.

O aroganci moci

Odpoledne 10. prosince 2009 několik hodin před svým zatčením Abu Rahmah připravil dopis pro World Association for Human Rights ( Světová asociace pro lidská práva), když mu okupační úřad neumožnil cestovat do Německa a osobně se zúčastnit při slavnostním obřadu.

Abdallah mimo jiné píše:

..."Kéž bych mohl být s vámi a sdílet společně radost našich kolegů, kteří obdrží letošní cenu a oslavit s vámi 20. výročí zrušení berlínské zdi. Okupace nás okrádá nejen o státnost, pozemky a často i o naše životy, ale také nás připravuje o mnoho krásných chvil. "...

A pokračuje :

" Moje matka umírala v nemocnici v okupované části východního Jeruzaléma, který je historicky naším hlavním městem. Izraelští okupanté mi odmítli vydat povolení, abych s ní mohl být, rozloučit se s ní a poděkovat své matkce za všechnu lásku, kterou mi dala. Můj izraelský přítel jí přidržel mobilní telefon u ucha, abych alespoň tak jí mohl říct Sbohem."

... "V temnotě všech těchto obtíží, které nám přináší okupace, pomáhá nám Solidarita a Spravedlnost a dává nám sílu hledat lidi jako jste vy po celém světě."

... "Na rozdíl od Izraele, nemáme žádné jaderné zbraně a žádnou armádu, ale my nechceme, nepotřebujeme ty věci. S vaší podporou pro naši spravedlivou věc strhneme izraelskou zeď apartheidu."

Jeho manželka Majida Abu Rahmah v Huffpost World dne 4. ledna 2010 napsala:

"Dvanáct hodin po tom, co byl Abdallah z našeho domu převezen do vojenského vězení jsem poslouchala jak prezident Obama obdržel Nobelovu cenu míru a hovořil o ,mužích a ženách na celém světě, kteří byli uvězněni a potupeni za snahu a úsilí o spravedlnost.'

Myslela jsem na Bassemu, Adeeba a mého manžela a přemýšlela, jestli prezident Obama učiní kroky také na podporu našeho boje za svobodu."

Příští týden ve středu 18. května 2011 odpoledne přiletí do České republikyAbdallah Abu Rahmah na pozvání české pobočky ISM - International Solidarity Movement ( Mezinárodní hnutí solidarity).

Jedním z iniciátorů je Eva Nováková, česká aktivistka. Působila na palestinských územích ve Východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu od března 2009 do ledna 2010.

Podílela se na nenásilných přímých akcích a účastnila se demonstrací převážně ve Východním Jeruzalémě a Bil'inu. V posledních několika měsících tam spolupracovala na zprávě o rozšiřování nelegálních izraelských osad ve Východním Jeruzalémě a na medializaci potlačování palestinského hnutí proti okupaci.

Krátce poté, co oficiálně převzala roli mediální koordinátorky pro ISM, byla nelegálně zatčena izraelskou armádou a imigrační policií a poté vyhoštěna ze země. Získala osobní zkušenost s mocí a s mašinerií izraelských okupačních úřadů, poznala strategii a taktiku izraelských osadníků na územích a v neposlední řadě důvěrně poznala pocity i bezmoc mnoha rodin Palestinců.

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM) sdružuje propalestinské aktivisty z mnoha zemí světa odhodlané bránit pomocí nenásilných přímých akcí projevům svévole izraelského apartheidu v Palestině.

Hnutí založila malá skupina převážně palestinských a izraelských aktivistů v srpnu 2001 na protest proti izraelské okupaci Palestiny a proti porušování lidských práv na palestinském lidu.

Postupně, v průběhu času se počet dobrovolníků v ISM zvyšuje a nenásilnými metodami vzdoru získává další mezinárodní ohlas a veřejné mínění.

Abdallah Abu Rahmah patří mezi významné, dnes již mezinárodně uznávané představitele nenásilného, lidového odporu proti izraelské vojenské okupaci a proti budování židovských osad na okupovaných palestinských územích. Šéfka diplomacie EU Catherine Ashton ho označila za "obránce lidských práv a neúnavného zastánce nenásilného způsobu protestu" a Organizace Amnesty International o něm hovoří jako o "vězni svědomí".

Abu Rahmah usiluje o upevňování mezinárodní solidarity ve prospěch palestinského lidu a je koordinátorem Bil'inského lidového výboru proti výstavbě izraelské separační bariéry na pozemcích patřících palestinským obyvatelům vesnice. Navštíví ve dnech 18. a 19. května 2011 Prahu. V rámci dvou veřejných přednáškových a diskusních večerů bude Abdallah Abu Rahmah hovořit zejména o šestiletém nenásilném protestu obyvatel Bil'inu proti výstavbě izraelské separační bariéry na pozemcích této vesnice, ale také o represích se kterými se organizátoři protestů v Palestině i Izraeli potýkají, o politických vězních, ale i o možnostech mezinárodní podpory palestinského občanského protestu proti okupaci a o dosažení spravedlivého míru na Blízkém východě.

Odkazy k textu a několik fotografií :

U hrobu bratrance Bassema Abu Rahmah, který zemřel poté, když byl při jedné z demonstrací dne 17. dubna 2009 zasažen vystřelenou ampulí se slzným plynem z blízké vzdálenosti přímo do hrudi. Na fotografii jsou spolu s Abdallahem zástupci skupiny The Elders - Jimmy Carter, Desmond Tutu a další. - ZDE  

Manželka Majida s dcerami Louma (8) a Layam (7); synovi (Layath) bylo v době zatčení 7 měsíců. ZDE   

S dcerami, rodinou a přáteli po propuštění. ZDE

S dcerami po propuštění - ZDE a  ZDE  a ZDE

O zabité sestřenici Jawaher Abu Rahmah, český text ZDE

Bratranec Adeeb Abu Rahmah, který byl uvězněn na 18 měsíců ZDE (byl propuštěn na podzim).

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011