Po smrti bin Ládina více Američanů souhlasí s politikou prezidenta:

Efekt usmrcení šéfa al-Kájdy na Obamovy volební šance je mizivý

13. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

KD│ Několik dní po zabití bin Ládina se míra souhlasu s politikou prezidenta USA podle šetření Gallupova ústavu vyšplhala o 6% a dosáhla celkem 52%; komentátoři ovšem poznamenávají, že se jedná o nárůst popularity typický pro velkou mezinárodní událost, s dočasným efektem, vůbec první v celém dosavadním funkčním období prezidenta Obamy, a že se nárůst týká výhradně voličů Republikánů a nezávislých. Před zásahem komanda v pákistánském sídle bin Ládina se míra souhlasu s Obamovou politikou pohybovala na úrovni 46%. Průměrný podíl dotazovaných souhlasících s Obamovou politikou během celého funkčního období dosahuje 51%, což odpovídá hodnotě veřejné podpory, jaké se těšil George W. Bush koncem února 2005. Hlavní zásluhu za zneškodnění bin Ládina veřejné mínění připisuje armádě a CIA.

Podpora prezidenta mezi voliči Demokratů po zabití bin Ládina zůstala konstantní. Prezident si valnou část elektorátu, která by jinak systematicky podporovala jeho politiku, odcizil flagrantním porušením řady volebních slibů. Fakticky vyměnil soustavnou podporu kmenových voličů za omezenou, přísně účelovou a dočasnou toleranci některých svých legislativních návrhů ze strany Republikánských zákonodárců - ti však z dlouhodobého hlediska stejně zůstávají protivníky jeho politiky.

Jediné, z čeho dosud Obama těží v předvolebních průzkumech, je ohromná roztříštěnost tábora opozičních Republikánů, kde coby potenciální prezidentští kandidáti vystupuje celá řada politiků nejrůznějších orientací. To se ovšem po primárkách může výrazně změnit, a kromě toho se nakonec přece jen mohou objevit i vyzyvatelé z řad vlastní Demokratické strany.

Tvrdit, že Obama v souvislosti s akcí v Pákistánu "riskoval politickou kariéru" je poněkud zvláštní, protože on sám v zásadě dávno počítá s tím, že se mu obhajoba prezidentské funkce nemusí podařit - nebo jinak řečeno, žádná politická kariéra už ho nečeká. Seznam jeho úspěchů, tak jak jej vnímají obyčejní Američané, je ve skutečnosti žalostně krátký, a zásluhy za jeden z mála, který představuje zabití bin Ládina, jsou nakonec připisovány někomu jinému - jakkoliv se prezident patrně domníval, že by výsadek v Abbottábádu měl jeho šance na znovuzvolení výrazně podpořit...

0
Vytisknout
5837

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011