Síly loajalistů obsadily postavení povstalců na západě, boje na tuniském území

Libye: Benghází obviňuje Izrael z podpory Kaddáfího

29. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu ve čtvrtek obnovily kontrolu nad předsunutým postavením povstalců na tuniské hranici a takřka bez boje obsadily také město al-Kufra na jihu. Boje se podle svědků rozšířily na tuniské území. Probíhající akce jsou součástí širších snah loajalistů zlikvidovat všechny pozice povstalců mimo Kyrenaiku.

Horské město Zintan se podle povstalců stalo terčem ostřelování raketometem GRAD, což by bylo obzvláště riskantní vzhledem k neodstranitelné nepřesnosti této zbraně.

Mezitím představitelé opozice prohlásili, že z přístavu Ašdod vypluly směrem k Maltě tři izraelské lodě s nákladem zbraní určených pro Kaddáfího. Zbraně údajně mají být na Maltě přeloženy na libyjskou loď, která vyplula z Tripolisu pro potraviny; ta by měla náklad vyložit v Alžírsku, odkud bude později přepraven do Libye. Pokud by to byla pravda, Izraelci by se poprvé od počátku krize v arabském světě postavili na některou ze zainteresovaných stran. (Údaj o "dvaceti tancích T92" zveřejněný povstalci je nesmyslný, tank s takovým typovým označením existoval pouze jako americký prototyp v 50. letech minulého století - pozn. KD.)

Povstalci v Misurátě s pomocí letectva NATO hlásí úspěchy při vytlačování Kaddáfího jednotek z města; avšak kolem letiště se stále bojuje a přístav je ostřelován.

Spojené státy povolily svým občanům nakupovat ropu, plyn a ropné produkty od povstaleckých úřadů v Benghází.

Do Libye dorazila tříčlenná komise OSN, která má prošetřit obvinění vznesená proti Kaddáfímu v souvislosti s počátkem nepokojů, při němž pokojné protesty rychle přešly v ozbrojené povstání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8889

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011