Egypt: Státní zaměstnanci dostanou o 15% vyšší platy a penze

7. 2. 2011

Egyptský režim v pondělí oznámil, že platy a penze státních zaměstnanců budou zvýšeny o 15%. Západní agentury to označují za poslední pokus zneškodnit lidový hněv. Rozhodnutí následuje po předchozích slibech vyšetřit volební podvody a korupční kauzy, které nicméně protesty neuklidnily. Některé Mubarakovy kroky naznačují, že by mohlo dojít k přehodnocení výsledků posledních parlamentních voleb a k vyšetřování tří bývalých ministrů podezřelých z korupce.

Státní televize také oznámila, že dnes večer bude propuštěn marketingový manažer společnosti Google Wael Ghonim zadržovaný z politických důvodů od 28. ledna.

Oznámené zvýšení platů a důchodů má stát 6,5 miliardy egyptských liber (asi 960 milionů amerických dolarů), vejde v platnost od dubna a týká se 6 milionů lidí.

Veřejný sektor představoval v minulosti základnu politické podpory režimu, nicméně v posledních letech byl zle postižen inflací, což vyvolalo nespokojenost.

Zdá se, že režim si je jist, že zvládne bezprecedentní vlnu protestů, aniž by splnil hlavní požadavek demonstrantů, kterým je okamžitá rezignace prezidenta Mubaraka. Ten hodlá setrvat ve funkci až do zářijových prezidentských voleb.

Protestující na náměstí Tahrír nadále prohlašují, že jejich požadavkem je odchod prezidenta, a nic jiného je k ukončení protestů nepřesvědčí; na druhé straně pondělní Káhira měla nejblíže k normální každodenní rutině od 25. ledna, kdy vypukly masové protivládní protesty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.2. 2011