Egyptská opozice: Rozhovory k ukončení krize nestačí

7. 2. 2011

Opoziční skupiny, včetně zakázaného muslimského bratrstva, včera vedly rozhovory s vládou s cílem ukončit politickou krizi. Nicméně opozice konstatuje, že jejího hlavního požadavku, odvolání prezidenta Mubaraka, nebylo dosaženo.

Demonstranti na náměstí Tahrír prohlašují, že v příštích dnech zintenzívní své protesty. V neděli po setmění se vojáci pokoušeli rozhánět dav střelbou do vzduchu, avšak demonstranti opět zůstali na místě. Tato skupina protestujících je tvořena převážně mladými sekulárními Egypťany a postrádá organizovanost a vedení.

V opozičním táboře mimo Tahrír se nicméně objevují známky hledání kompromisu, když bylo upuštěno od požadavku na okamžitý odchod Mubaraka, zatímco vládní garnitura se zbavuje těch nejzkompromitovanějších kádrů. Nicméně řada reformistů se obává, že bez Mubarakova odchodu protesty ztratí na síle a vlivu. Podle včerejšího vládního prohlášení komentujícího rozhovory s opozicí to vypadá, že úřady mají setrvání prezidenta ve funkci, "aby dohlížel na změny", za hotovou věc.

V Káhiře se včera objevily armádou vytvořené bariéry z pytlů z pískem hlídané obrněnými transportéry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.2. 2011