A jednoho dne se z čista jasna zastavil a vše pak už bylo dobré...

Moc dlouhý stín na to, aby byl překročen

8. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V českém vzdělávání (školství) nemá smysl nic měnit. Ideálem je jeho prvorepubliková podoba. Všechny navrhované změny, jako "kariérní řády, plošné inkluze, žákovské samosprávné rady, financování na učitele, a ne na žáka, průřezová ideologická témata" chtějí "zničit kulturu škol, úctu ke skutečné vzdělanosti, otrávit nejlepší ředitele a kantory, nechat triumfovat líné a tupé". Tak pravil Václav Klaus ml., středoškolský učitel a bývalý ředitel gymnázia a expert ODS na vzdělávání. Člověk, který by se vcelku reálně mohl stát některým z příštích ministrů školství. 

Francie jako Polsko?

8. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

V nedělním vítězství Nacionální fronty v prvním kole francouzských regionálních voleb hrály bezpochyby určitou roli události posledních týdnů: uprchlická krize v Evropě, trauma lednových a listopadových útoků a posilování antimuslimské, bezpečností posedlé rétoriky.

Avšak je důležité vnímat sociální a hospodářské faktory, míní Natalie Nougayrède. Francie je země, která už třicet let trpí obrovskou nezaměstnaností. Je to země, kde se globalizace považuje za existenciální hrozbu, protože se tam spojuje se ztrátou pracovních příležitostí i se ztrátou mezinárodního statutu Francie.

Po ropných šocích sedmdesátých let začala ve Francii rychle stoupat nezaměstnanost. Vlády se rozhodly financovat francouzský sociální stát ze státních půjček, ale to řešení začalo být po finanční krizi z roku 2008 značně složité. Od osmdesátých let nepoklesla nezaměstnanost ve Francii nikdy pod 8 procent a nyní je vyšší než 10 procent - 24 procent pro mladé lidi mezi 18 a 24 lety a 46 procent pro lidi bez vyšší kvalifikace. Je nutno si všechno tohle uvědomit, když uvažujeme, proč je Nacionální fronta tak atraktivní pro mladé Francouze.

Během čtrnácti dnů přispěli čtenáři deníku Guardian částkou 18,5 milionu Kč na uprchlíky

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta



Před čtrnácti dny zveřejnila šéfredaktorka deníku Guardian Katherine Viner apel, aby čtenáři listu přispěli finančně na uprchlíky. Napsala, že "naše reakce na uprchlickou krizi bude zkouškou našich hodnot, našeho ducha a naší velkomyslnosti. Je důležité, abychom my jako jednotlivci i jako komunity prokázali podporu a solidaritu".

Za čtrnáct dnů přispěly tisíce čtenářů deníku Guardian celkovou částkou půl milionu liber, tedy 18,5 milionu korun. Mnoho dárců zdůraznilo, že chce vyjádřit svůjh hněv nad nedostatečností a ubohostí oficiální reakce evropských politiků na uprchlickou krizi.

Mnozí dárci bývali sami uprchlíky, anebo měli rodiče nebo prarodiče, kteří byli uprchlíky. "Poskytli jste finanční dar, protože jste buď vy nebo vaše rodina přijeli, často před mnoha desetiletími, z východní Evropy nebo z Německa, prchali jste před fašismem, násilím a útlakem a byli jste navždy vděční, že vám a vašim rodinám Británie poskytla útočiště."

Někteří lidé přispěli na sbírku penězi, které dostali od britského státu jako sociální podporu na vytápění svého příbytku v zimě. Jeden mladý čtenář věnoval 6,50 liber (240 Kč), "protože se mi nelíbí, když se lidé topí a umírají".

Sbírka bude pokračovat ještě dalších pět týdnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

The Czech political party Dawn-National Coalition congratulates Marine Le Pen on her election victory and sees it as a welcome change in Europe

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Miroslav Lidinský, the Chairperson of the Czech extremist party Dawn-National Coalition, has congratulated Front National and its chairperson Marine Le Pen on their victory in the first round of the French regional elections. In Lidinský's view, the victory is the reflection of the fact that the EU political elites ignore the will of their citizens. People are afraid of chaos and lawlessness and see that the current European governments are unable to defend them. This is why the political map of Europe is now being gradually re-written. This applies not only to France, but also to Poland. The same thing will happen in Germany where a petition demanding Angela Merkel's resignation has been launched. Marine Le Pen's electoral victory is inspirational and it proves that we must not give up, said Lidinský.

He added that on 6th February, 2016, a mass protest against the islamisation of Europe will take place in ten European Union countries. In the Czech Republic, the protest will be organised by Dawn-National Coalition and by the Anti-islamic Bloc. This wave of popular activism is yet another proof of the fact that the European elites are isolated from the people whom they rule.

Dawn-National Coalition has added that it will support the Czech national budget only on condition that 5 billion Czech crowns invested into the protection of the Czech borders and 3 more billion Czech crowns is given to the Czech police "to fight the onslaught of immigrants."

The political party Dawn-National Coalition is headed by Japanese immigrant Tomio Okamura. Okamura is a Member of Parliament. His extreme right wing party obtained 6,88 per cent of the popular vote in the Czech general election in 2013 and holds 14 of the 200 seats in the Czech Parliament.

Rozhovor Britských listů 34:

Česko jako "vzdorný žáček" Západu?

4. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



O současných vzdorných postojích většinové české společnosti vůči západní kultuře a civilizaci hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od 4. prosince 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

HRW:

Korupce a týrání uprchlíků na srbsko-bulharské hranici

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

"Jsem tady už pět dní, bez přístřeší. Nemohu spát, je příliš zima a musím být vzhůru, kdyby mi volala policie."

Ahmed, 21, je jedním ze stovek Afghánců, kteří uvízli v malém pohraničním městě Dimitrovgrad na srbsko-bulharské hranici. Stejně jako dalších 200 - 250 Afghánců, které jsem navštívila minulý týden, čeká na povinné dokumenty od srbských úřadů, které by mu umožnily další cestu přes Srbsko do Chorvatska a do západní Evropy.

Německo přijme v roce 2015 milion uprchlíků

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Německo zatím letos registrovalo 964 572 nových žadatelů o azyl, čtyřikrát více než v roce 2014. Očekává se, že do konce roku jich přijde celý milion.

Jen v listopadu přišlo do Německa 206 101 uprchlíků, je to nový rekord ve srovnání s posledním rekordem 181 166 uprchlíků v říjnu.

Za posledních čtrnáct dní počet příchozích uprchlíků v důsledku špatného počasí klesá, nyní denně přichází jen asi 2000 - 3000 lidí, zatímco dříve to bylo 8000 - 10 000 lidí denně.

Německé ministerstvo vnitra je terčem ostré kritiky, že zpracovává registraci uprchlíků pomalu, avšak činitelé ministerstva uvedli, že se jim ve srovnání s rokem 2014, kdy trvalo vyřídit žádost o azyl sedm měsíců, podařilo zkrátit na měsíců pět. Žádosti osob z nebezpečných zemí, jako je Sýrie, a ze zemí, které Německo považuje za bezpečné, jako Albánie a Kosovo, se vyřizují nejrychleji, do tří měsíců.

Občané Albánie a Kosova patřili letos k nejčastějším žadatelům o azyl v Německu, což je trend, který německé úřady vážně znepokojuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Corbynovo hnutí Momentum bude blokovat vliv ultralevicových stran

8. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Momentum, organizace, která vznikla uvnitř Labouristické strany na podporu jejího nového šéfa Jeremy Corbyna, vypracuje předpisy, které zabrání členům jiných organizací ovlivňovat její rozhodování, konstatoval Adam Klug, celostátní organizátor této skupiny. Vedení organizace Momentum si uvědomilo, že je ohroženo rizikem diskreditace od aktivistů z ultralevicových skupin, jako je britská Socialistická strana a Socialisticko-dělnická strana. Znamená to také, že členové jiných levicových stran, jako je Levicová jednota a komunistická strana nebudou mít možnost účastnit se jednání, na nichž se bude rozhodovat. Momentum také rozhodlo, že všichni držitelé funkcí v této organizaci musejí být členy Labouristické strany.

Momentum se stalo terčem kritiky, že je nástrojem umožňujícím ultralevicovým aktivistům infiltrovat Labouristickou stranu. Momentum se proti kritice hájí argumentací, že je inkluzivní organizací, jejímž cílem je přitáhnout do Labouristické strany nové lidi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Isis je ideologická a byrokratická diktatura maoistického typu

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian získal čtyřiadvacetistránkovou interní příručku Islámského státu, z níž vyplývá, že tato teroristická organizace systematicky buduje v Iráku a v Sýrii vlastní státní struktury s ministerstvy a ekonomickým programem, který má zaručit soběstačnost. V dokumentu je definována strategie pro zahraničněpolitické vztahy Isis, pro rozsáhlou propagandistickou operaci a pro centralizovanou kontrolu nad ropou, plynem a dalšími důležitými odvětvími ekonomiky.

Struktura státu je podobná obdobným totalitním byrokratickým strukturám z minulosti, například z Maovy Číny a z komunistického Vietnamu. Součástí administrativní struktury Isis je také ideologická indoktrinace zaměřená na děti, které jsou vojensky školeny od útlého věku, a ochota poučit se z chyb předchozích hnutí. Dokument dokazuje velkou schopnost Isis předvídat a vytvářet efektivní strategii.

Organizace Isis spoléhá na to, aby se prezentovala jako jediný autentický představitel sunnitských muslimů. Zřejmě ji neporazí vojenské akce, ale strategie, která dokáže dát politickou moc sunnitům, aby se nemuseli identifikovat s Isis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Válečný hrdina Babiš (=ironie) vyzývá uprchlíky, aby "bojovali proti teroristům a nechodili do Evropy"

Proč šíří Babiš nesmysly? A proč je novináři nekorigují?

6. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Je trestuhodné, že ve svém rozhovoru pro Novinky s Janem Rovenským Andrej Babiš znovu šířil některé nesmysly o uprchlících, které kolují po České republice bez korekce. Často tu jako Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, píšeme, že novinářská práce nemůže spočívat v tom, že sdělovací prostředek zveřejní, tak, jako běžně dělají např. Parlamentní listy, bez korekce každou blbost, protože je to prý "názor".  Jenže zpochybňující "názor" ovšem nemůžete mít na stoprocentně prokázaná fakta. Jestliže   zveřejňujete "názory", že 2+2=5, nebo že na planetě Zemi neexistují veverky, nebo že nejsou klobouky, případně že jsme všichni řízení zelenými mužíčky z Marsu, soudný člověk vás asi nebude brát zrovna vážně.

Je pozoruhodné, že interviewující redaktor Novinek Jan Rovenský Babišovy nesmysly nekorigoval.

Je možné, že by Babiš nevěděl, že šíří blbosti? Je možné, že by místopředseda vlády ČR byl tak špatně informován? Nebo že by lhal záměrně, prostě jen proto, aby z politických důvodů lidi strašil?

První nesmysl, neustále opakovaný v českém prostředí, je tento Babišův výrok:

"Je rozhodně divné, že do Evropy míří samí mladí muži, místo aby ve své zemi bojovali proti teroristům. To nejsou typičtí uprchlíci."

Babišovi - a Rovenskému - by trvalo asi vteřinu, aby zjistili na stránkách UNHCR ZDE, že:

HRW:

Babiš: "Nemůžeme přece ve jménu humanity kontinent zahubit." Takže raději zahubíme svou humanitu?

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Když Babiš vyzývá uprchlíky, aby se nesnažili dostat do Evropy, ale "bojovali proti teroristům ve své vlastní zemi", od něho to opravdu sedí. Vždyť je Babiš slavným válečným hrdinou, že? poznamenává ironicky Andrew Stroehlein.

Bild:

Východoevropané mají rádi solidaritu, "ale jen když jsou příjemci pomoci oni sami"

7. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Východoevropské členské země EU přijaly v roce 2014 ze Západu miliardy euro hospodářské pomoci, avšak ignorují naléhání západoevropských států, především Německa, o pomoc s rozmísťováním uprchlíků. Dnes na to upozorňuje vlivný německý bulvární deník Bild - názory, které publikuje, výrazně ovlivňují politiku německé vlády. Zveřejnění této kritiky v deníku Bild je dalším alarmujícím signálem blížícího se rozkolu Evropské unie. Německo, Švédsko a další západní státy v EU, které poskyují obrovskou pomoc uprchlíkům, mají plné zuby nacionalistického a xenofobního postoje východoevropských členských zemí, které jen natahují ruce po dávkách, ale když mají samy pomoci, skutek utek:

Evropa proměnila svou uprchlickou krizi v morálně katastrofální Hladové hry

7. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropa vytváří uprchlíkům překážky, přestože by měla pro ně vytvářet legální koridory pro cestu na náš kontinent

Jeden letošní brilantně satirický politický kreslený komentář zobrazuje rodinu uprchlíků, kterou na evropské hranici zastaví činitel jedoucí v náklaďáku s evropskou vlajkou. Činitel postaví plot a rodina přes něj s potížemi přeleze do Evropy. Když se jí to konečně podaří, daný činitel její příslušníky vřele obejme a volá: "Vítejte v Evropě!", píše Bruno Maçães, politický ekonom a portugalský ministr pro evropské záležitosti.

To je tragický paradox evropské pohraniční politiky. Celkem vzato je evropská společnost, která je založená na toleranci a lidských právech, přesvědčena, že je morálním imperativem pomáhat uprchlíkům, kteří utíkají před bezprostřední hrozbou násilné smrti. Na druhé straně je EU stále ještě neschopná vytvořit pro tyto uprchlíky legální koridory do Evropy a dokonce vytváří překážky, aby pro ně byla cesta do Evropy co nejobtížnější. Připomíná to morálně katastrofální verzi jakýchsi dystopických Hladových her, v nichž jsou uprchlíci odměněni příslibem velkomyslné sociální podpory a osobní bezpečnosti, pokud budou mít štěstí a cestou do Evropy přežijí. Jak jsme se ocitli v takovéto situaci?

Proč je polská mládež tak pravicová?

7. 12. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Po prezidentských a po parlamentních volbách se Polsko octlo v úplně nové situaci. Poprvé není v parlamentě žádná levice a pravicová strana Právo a spravedlnost má ve svých rukou téměř veškerou moc. Opozice vůči nim od rozpadávající se Občanské platformy, od nově příchozích ze strany .Nowoczesna a od několika pozůstatků Rolnické strany je slabá, a tak strana Právo a spravedlnost nyní konečně vidí šanci na to zavést změny, o nichž snila už několik let. Zaútočila rychle a jdou kupředu s používáním brutální síly většiny hlasů, bez ohledu na ústavu, zákony i prostou politickou slušnost - vítěz bere všechno.

Pro starší generaci je šokující situace, kdy v parlamentě Henryka Krzywonos, legendární předák ze stávek z roku 1980, stojí proti bývalému komunistickému prokurátoru Stanisławu Piotrowiczovi, který jménem strany Právo a spravedlnost stojí v čele akcí, jejichž cílem je podřídit straně ústavní tribunál. Avšak mnoho mladých lidí nevidí na jednání strany Právo a spravedlnost nic špatného - hlasovali pro ni i pro stranu Pawła Kukize. Občanské platformě podle nich porážka patří a Polsko potřebuje vládu silné ruky. Takže popularita strany Právo a spravedlnost dále vzrostla. Jak se to stalo, že je mládež v Polsku tak pravicová?

Sarkozyho pravice odmítla návrh socialistů na pakt proti Národní frontě

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Francouzská vládní socialistická strana navrhla v pondělí opozičním konzervativcům pakt proti ultrapravicové Národní frontě, poté co v nedělních regionálních volbách utrpěla zdrcující porážku. Avšak konzervativci na návrh stáhnout kandidáty v některých regionech a podpořit jediného kandidáta demokratických stran nepřistupují.

Stručně k volbám ve Francii

8. 12. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Výsledek voleb ve Francii opravdu není překvapující. Spíš bychom se měli ptát, jak je možné, že Nacionální fronta získala tak málo hlasů, vzhledem k tomu, že už po mnoho let neexistuje opravdu inspirující idea Evropy a ani se nepodařilo učinit otázku uprchlíků skutečně evropským tématem.

Čistě z německé perspektivy by bylo zásadní chybou připisovat nyní francouzským voličům veškerou vinu za tuto velkou evropskou krizi, protože Angela Merkelová jako pozdní stoupenkyně nekritické aliance se Spojenými státy hned po svém zvolení kancléřkou zlikvidovala oživující vizi "společného evropského domu". A onen teoreticky evropský projekt společné uprchlické politiky Evropské unie Merkelová pohřbila jedinou větou. Totiž tím, že nespojila ochotu Německa přijmout, navzdory platným právním předpisům, syrské uprchlíky, s ochotou Německa spojit s tím solidární evropskou pomoc pro těžce uprchlíky postižené země, jako bylo Maďarsko, Řecko a Itálie. Tím proměnila možný celoevropský přístup v izolovaný přístup jednotlivých národních členských států EU, a tím přiblížila rozpad Evropské unie.

Jedna věc je ale jasná. Bez Německa a Francie nepřežije ani samotné jádro EU. Bohužel...

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Minute cake #62

6. 12. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt, který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

glasgowmela.com

Donald Trump chce zakázat vstup do USA "všem muslimům"

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Čelný republikánský kandidát na funkci amerického prezidenta Donald Trump se vyjádřil, že po útocích v San Bernardino chce zakázat "totálně a úplně" vstup do USA všem muslimům. Je to jeho dosud nejextremnější výrok v prezidentské kampani, během níž se systematicky vyjadřuje extremistickým způsobem proti občanům jiné rasy a proti imigrantům. Trump se vyjádřil, že prý mezi muslimy "vládne taková nenávist vůči USA, že je nutno jim všem zakázat s okamžitou platností vstup do USA, než americké úřady budou schopny problému lépe porozumět".

Trumpův zákaz má platit pro všechny, tedy nejen pro muslimy žádající o přistěhovalecké vízum do USA, ale i pro turisty a i pro americké muslimy, zaměstnance amerických firem a státních institucí, kteří jsou nyní náhodou v zahraničí, tedy i pro americké vojáky a diplomaty.

Předtím požadoval Trump vytvoření vládní databáze všech amerických muslimů, což vedlo k jeho kritice z nacismu, protože totéž dělali židům nacisté. Žádal také o deportaci 11 milionů nezdokumentovaných Hispánců a přislíbil, že až bude zvolen prezidentem, postaví na hranici s Mexikem zeď.

Prominentní americké muslimské organizace reagovaly nevěřícně a hněvivě. Ibrahim Hooper, mluvčí největší takové organizace, Rady pro americko-islámské vztahy, uvedl na Twitteru: "Kam dál ještě může Trump zajít? Bude pro muslimy otvírat internační tábory? Hovoříme o konečném řešení?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Minute cake #63

6. 12. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt, který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

Muž obžalovaný z "teroristického útoku" v londýnské stanici metra, "trpí duševní chorobou"

8. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pondělí byl v Londýně obžalován z "teroristického útoku" Muhaydin Mire, devětadvacetiletý muž, který o víkendu zaútočil nožem na několik cestujících ve stanici metra v Leytonstonu ve východním Londýně.

Channel Four News interviewovaly jeho bratra Mohameda, který upozornil na to, že Muhaydin měl historii používání marihuany a trpěl duševními problémy, zejména silnou paranoiou, a v posledních měsících hovořil opravdu podivně. Říkal, že vidí démony a že ho kdosi neustále sleduje. Muhaydinovi příbuzní na to upozornili policii, která je odkázala na zdravotnictví. Zdravotnictví konstatovalo, že Muhaydinovi nemůže pomoci a že mladý muž "není nebezpečný ani sobě, ani svému okolí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Omluva za sprostotu některých českých účastníků

7. 12. 2015 / Jan Kavan

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek 3. 12. jsem moderoval jeden z pravidelných seminářů Spojenectví práce a solidarity (SPaS). Tento seminář se zabýval tématem migrační krize a na jeho organizaci spolupracovala platforma ČSSD Doleva! Na panel jsem pozval arabistu a súdánského honorárního konzula Petra Pelikána a tři české dobrovolníky, kteří pomáhali uprchlíkům jak např.na pražském Hlavním nádraží, tak třeba i na srbsko-chorvatské hranici.

Už jsem zvyklý na ledacos, ale nenávistné a xenofobní poznámky, které ani nepředstíraly, že by měly být otázkami v seriozní diskusi, ze mě téměř vyrazily dech. V Británii by některé výkřiky či forma argumentu byla interpretována jako nepochybně rasistická a nesnášenlivá. Výlevy některých diskutujících (zdaleka ne všech!) mi připomněly reakce některých stoupenců Madame Marie Le Penové, na které jsem narazil asi před týdnem v Paříži, i když ty byly spíše jakousi mírnou formou toho, co jsem slyšel na pražském semináři.

Pro jednoho křesťana byli všichni uprchlíci vetřelci a nájezdníci, pro jiného "diskutujícího" byli dobrovolníci na panelu "havloidní fašouni", kteří pomáhali "zločincům".

Německý vicekancléř obvinil Saúdskou Arábii, že financuje islamistický extremismus na Západě

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Sigmar Gabriel zdůraznil, že je načase dát najevo Rijádu, že se jeho chování už nebude tolerovat

Německý sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel veřejně obvinil Saúdskou Arábii, že financuje islámistický extremismus na Západě a varoval, že to musí přestat. Poukázal na to, že saúdský režim financuje extremistické mešity a komunity, které ohrožují veřejnou bezpečnost.

"Musíme Saúdům dát jasně najevo, že čas pohlížení stranou skončil," řeekl Sigmar Gabriel německému bulvárnímu listu Bild am Sonntag.

"Wahhabistické mešity po celém světě financuje Saúdská Arábie. Mnoho islamistů, kteří ohrožují veřejnou bezpečnost, pocházejí z těchto komunit v Německu."

Německá rozvědka v těchto dnech vydala mimořádné veřejné varování, že hrozí nebezpečí, že se Saúdská Arábie stane v arabském světě vážnou destabilizující silou. Kancléřka Merkelová se od toho prohlášení distancovala s tím, že to není oficiální názor německé vlády.

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn odmítl požadavek, aby se neúčastnil charitativní vánoční akce organizace Stop the War

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Jeremy Corbyn sbírá peníze pro uprchlíky:

Zdroj: ZDE

Bývalý stínový labouristický ministr školství Tristram Hunt apeloval na nového šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna, aby se neúčastnil charitativní vánoční akce organizace Stop the War, jíž byl Corbyn před svým zvolením do čela Labouristické strany předsedou. Tristram Hunt označil organizaci Stop the War za "asociaci špatné pověsti".

Patnáct neuvěřitelných činů Corbynovy oblíbené organizace Stop the War

7. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


KD Ι Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn ignoroval výzvy poslanců a prohlásil, že se zúčastní vánoční fundraisingové akce dlouho jím podporované organizace Stop the War Coalition. Jeho mluvčí Seumas Milne sdělil Huffington Postu, že StW "organizovala největší demonstrace v britské historii a opakovaně během čtrnácti let postupovala správně". Ale skutečně je tomu tak?

Mari(an)ne Le Penová vítězná. A na Ransdorfa sbíráme víčka

7. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Francouzská ultrapravicová Národní fronta podle předběžných výsledků s ruskou půjčkou a islámským terorismem vyhrála nedělní regionální volby téměř v polovině regionů - před středopravicovou opozicí a vládními socialisty ZDE. A český komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf byl v pátek spolu se slovenskými finančními podvodníky zadržen při pokusu převést z curyšské banky takřka deset miliard v českých na základě věcně nesprávných dokladů ZDE.

Spektakulární úspěch Islámského státu ve Francii

Nacionální fronta Marine Le Penové zaznamenala výrazné vítězství v prvním kole komunálních voleb ve Francii

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Ultrapravicová Nacionální fronta po pařížských útocích ze 13. listopadu zvítězila v prvním kolem regionálních voleb ve Francii. Umístila se jako první v polovině regionů ve Francii. Je to dosud nejvyšší volební podpora, jakou kdy tato protiimgrační, protievropská strana kdy zaznamenala v místních volbách. Pokud si Nacionální fronta zachová svou volební podporu i v druhém kole příští týden, zřejmě dojde k radikální změně na francouzské politické scéně.

Nacionální fronta se ostře staví proti islámu a podporuje bezpečnostní opatření a "národní totožnost". Její podpora stoupla v důsledku pařížských útoků před třemi týdny. Podle prvních odhadů získala Nacionální fronta letos až 27-30 procent hlasů oproti pouhým 11 procentům v posledních regionálních volbách v roce 2010. Strana se umístila jako první v šesti ze třinácti francouzských regionů, což je pro ni obrovské vítězství, protože dosud neovládala ani jediný francouzský region.

Řecko založí na svých ostrovech uprchlická registrační střediska

7. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecká vláda nyní náhle rozhodla, že vytvoří na ostrovech v Egejském moři, kam přicházejí uprchlíci, pět registračních středisek. Místní úřady na těchto ostrovech však dlouho varují, že vytvoření těchto středisek jen přiláká další uprchlíky. Řecká opozice protestuje, že založení středisek "s matematickou precizností" zlikviduje na řeckých ostrovech turistiku. c Rozhodnutím založit nová registrační střediska reagovala řecká vláda na údajnou hrozbu, že bude Řecko vyloučeno ze schengenské zóny. V Evropské unii totiž roste nespokojenost s neschopností Řecka kontrolovat své hranice a provozovat registrační střediska pro uprchlíky. V dopise zdravotnickému komisaři EU Vytenisi Andriukaitisovi napsal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, že je zděšen hrůznou situací na ostrově Lesbos, kde v důsledku neexistence nouzové a zdravotnické pomoci umírají nemluvňata na podchlazení.

Navzdory příslibu Turecka, že zabrání přeplavbě uprchlíků do Řecka, přicestovali v neděli další uprchlíci. Podle OSN jich v neděli přijelo z Turecka 1500.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech President Zeman is "sorry that he cannot sack the Prime Minister for his pro-refugee stance"

7. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

In a radio interview on Sunday, Czech President Miloš Zeman said that he has received "a large amount of letters" over the past week which demand that he should sack the social democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka for his pro-refugee stance. Zeman said that it is a pity that he does not have the power to sack him.

Prime Minister Sobotka has publicly criticised Zeman for appearing in public recently with the head of a hate speech organisation Martin Konvička. According to Sobotka, the Czech president "should not participate in events organised by a xenophobic sect which spreads hatred in society". Zeman responded to Sobotka's criticism by saying that Prime Minister's positive attitude to the refugees is a threat to the security of the Czech Republic.

In the radio interview on Sunday, Zeman praised the anti-refugee statements made on Saturday by the Czech Deputy PM Andrej Babiš for the Právo daily. Babiš had told Právo that he does not rule out that his "ANO" party might support Zeman in the next round of the Czech Presidential election.

Source in Czech ZDE

Britové ukázali své pohrdání útočníkovi:

"Ty, kámo, žádný muslim nejsi!"

6. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Britové projevili na sociálních sítích své pohrdání násilnému útočníku, který v sobotu večer na stanici metra v londýnském Leytonstonu pobodal nožem tři lidi a vykřikl přitom: "To je za Sýrii!"

Na videozáznamu situace po útoku útočník leží na zemi, kde ho drží policie, a kolemjdoucí na něho vykřikne: "Ty, kámo, žádný muslim nejsi!" Jeden z policistů, kteří útočníka neutralizovali, byl muslim.

Ta věta se okamžitě virálně rozšířila po sociálních sítích. Jejich uživatelé píší, že je to perfektní reakce na pokusy šířit v Londýně teror a nenávist.

Experiment s "koránem"

6. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Mnozí kritizují islám jako agresivní náboženství. Ale co křesťanství? Dva holandští novináři vzali bibli, dali na ni obálku z koránu a citovali z ní lidem na ulici ty nejkrutější a nejbigotnější pasáže. Jak na to kolemjdoucí reagovali? Od pátku 4. prosince toto video zhlédlo na YouTube více než milion lidí. Krutých a násilných pasáží v Koránu je 532. V bibli je krutých a násilných pasáží 1318. Ovšem bible je rozsáhlejší kniha než korán. Krutosti je v ní ale víc.

Zdroj ZDE

Český překlad:

Od nedávných událostí v Paříži a v důsledku asociace mezi Isis a islámem se muslimská víra neustále kritizuje. Muslimové jsou obviňování, že jejich náboženství nemá místo v západní kultuře. To nás vedlo k zamyšlení: A co křesťanství, náboženství, které naši kulturu ovlivnilo obrovskou měrou?

"Žena by se měla učit v mlčení a v plné podřízenosti."

Podle celé této bible ḿusí být žena v podřízenosti.

Pro tento experiment jsme si koupili bibli a zakamuflovali jsme ji jako Svatý korán. Pak jsme zdůraznili dva šokující verše, které jsou ve velkém kontrastu s našimi západními normami a hodnotami. Podívejme se, co se stane, když přečeme tyto pasáže z bible lidem na ulici a budeme jim předstírat, že jsou z koránu.

"Pokud odmítnete mé příkazy a budete odporovat mým zákonům, budete pojídat maso vlastních synů a maso svých vlastních dcer."

Americká poslankyně z Nevady

Žádná americká rodina nebude v bezpečí bez domácí jaderné zbraně :)

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americká republikánská poslankyně Michele Fiore z Nevady umístila na svou facebookovou stránku vánoční blahopřání s fotografií těžce vyzbrojených příslušníků celé své rodiny, včetně dětí.

Kdyby to udělali muslimové, považovalo by se to za islamistickou radikalizaci nezletilých osob... Zdroj: ZDE

Polsko chce na svém území rozmístit jaderné zbraně

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek polského ministra obrany Tomasz Szatkowski uvedl, že jeho ministerstvo interně jedná o tom, zda požádat NATO o rozmístění jaderných zbraní na polském území, k posílení své obranyschopnosti. Z 28 členských zemí NATO mají jaderné zbraně jen USA, Británie a Francie, avšak jen USA poskytly v minulosti jaderné zbraně k rozmístění na území jiných států. Jaderné zbraně z USA byly v rámci tohoto programu rozmístěny v Belgii, v Německu, v Itálii, v Holandsku a v Turecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Deputy Prime Minister Babiš: I agree with President Zeman and his views about the refugees. We cannot kill our continent in the name of humanity

5. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Andrej Babiš, Czech Deputy Prime Minister, Czech Finance Secretary, one of the most powerful Central European oligarchs and leader of the "ANO" party, which rules the Czech Republic in a coalition with the Czech Social Democrats, has expressed strong support for the anti-refugee statements made by Czech President Miloš Zeman:

"I do agree with the President's view that there is a connection between immigration and the terrorists. I am convinced that the Islamic State can use the wave of refugees for its purposes. It is certainly strange that only young men come to Europe rather than fighting the terrorists in their own country. These are not typical refugees. It is quite normal that people are afraid, especially since they see that the European Union is incapable of solving the problem. President Zeman holds many very sensible views and I agree with them."

Babiš continued: "I proposed to the Czech government last week that the Czech Republic should join Slovakia in suing the European Union in connection with its attempt to impose the refugee quotas on us. When there is a flood and the immigration wave is a flood, and the water is rising through your house, you must react. We did discuss the statement by the head of the German intelligence services that the majority of the refugees is made up of young men between 16 and 35 years of. That is why I proposed that the Czech Republic should join Slovakia in suing the EU because there is a possibility that Hungary and Poland might also join in.

"Of course the refugee quotas are nonsensical. They are dead. I do not like when the European Union is forcing us to do various things. The European Union cannot work on the basis of the principle that the large countries ignore the small countries and they force them to do things by majority voting. The large countries do not understand that we have a different immigration policy. It is mostly  Ukrainians, Russians and Vietnamese who live in the Czech Republic. Why should the Ukrainians be regarded as  inferior to the Syrians? We are closer to them -  they are Slavs. Of course we want to be a part of Europe. But we do not want to be forced to be silent only because we are being given money. If the EU wants to take away our money and wants to abolish the free movement of people and starts talking about introducing a "mini-Schengen", that is a pathway to hell and towards disintegration."

In response to the proposal that the EU should be accepting around 500 000 refugees per year, directly from the Middle East, Babiš said:

"I can't imagine that at all. I do not know who needs more migrants, we certainly do not need them. And the atmosphere in Germany and Austria has also changed considerably, people there no longer welcome the refugees. The refugees have failed to integrate in Europe, Europe is suffering from immigrant ghettoes, the Brussels borough of Molenbeek has become a centre of terrorism, the French PM says that 10 000 radicals live in France and the German intelligence services say there are 8000 jihadists in Germany. This all is totally frightening. For God's sake, how long do we want to adhere to political correctness?

"Our topmost priority must be to stop the influx of the refugees. It is impossible to accept everyone. We must build a fence which will stretch from the Adriatic to the Baltic. We must expel Greece from the Schengen area because Greece has totally failed. It is only Hungary which has become a true Schengen frontier. We must set up a European frontier guard which will be patrolling the Mediterranean coast. But Europe is impotent and gives Turkey money so that it would take care of the refugees and  act against the people smugglers. This shows how acutely the EU needs to be reformed.

"Turkey is part of the refugee problem. Turkey fails to fulfil its duties as defined by the Geneva conventions. The refugees should seek asylum in the first safe country, which is Turkey. Turkey rejects this and does not even register them. People smuggling is a flourishing business in Turkey, the police does not act against it.

"First of all, Europe must act responsibly towards the Europeans. We cannot kill our continent in the name of humanity. In 2030, there will be more muslims in Brussels than Europeans. I cannot imagine such a situation in the Czech Republic, our people will not accept this. They want the Czechs to be a majority. When they tell us that Czechs and Slovaks emigrated to the West in several waves during the twentieth century, they do not realise that these immigrants were highly educated, could speak Western languages and were beneficial to the Western societies. Now large numbers of illiterate people are coming to Europe, they cannot speak European languages and are unemployable. And it is a big question whether they even want to work. Six billion people would like to live in Germany. Why? Because the German social welfare system is so generous.

"My firms give work to Ukrainian families. We are Slavs so I prefer to help the Ukrainians whose country is also in a crisis. Let anyone employ whom they want to employ but it must be our Czech firms that will decide this. Brussels will not be dictating to us whom to employ."

Source in Czech HERE

FBI vyšetřuje masakr jako možný akt terorismu, o napojení na Dáiš nemá důkazy

Motivy vraždění v San Bernardinu zůstávají stále nejasné

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Motivy vraždění Tashfeen Malikové a jejího manžela Syeda Rizwana Farooka zůstávají nadále nejasné. Ačkoliv masová vražedkyně publikovala na svém facebookovém profilu v den střelby v komunitním centru kalifornského San Bernardina zprávu, v níž se údajně přihlásila k Dáiš, podle dalších informací ji později zase smazala. Žádné vazby na Dáiš zatím nebyly zjištěny. Vraždění probíhalo v místě, kde byl Farook zaměstnán. 13 ze 14 obětí byli jeho kolegové. Podle výpovědi svědků došlo během posledních týdnů k hádkám mezi Farookem a jedním z kolegů, publikujícím na téma islámu a džihádu na svém blogu. Vraždící pár po sobě zanechal šestiměsíční dceru. Farookova rodina jeho zločin odsoudila.

The Economist:

Polsko a za ním v závěsu ostatní visegrádské země ohrožují sebe i Evropskou unii

5. 12. 2015

čas čtení 6 minut

Nová polská vláda začala strašně

Visegrádská skupina nemá dostatečné množství hlasů na to, aby zablokovala rozhodnutí Evropské komise, ale pokud se stane Visegrádská skupina baštou antiliberalismu, mezi Evropou Východu a Západu vznikne propast.

Výhodou demokracie je, že voliči mohou vykopnout vládu, aniž by poškodili stát. Jenže někdy nové vládě nestačí odstranit starou vládu z pódia, ale začne bourat i samotné jeviště. To hrozí nyní v Polsku. Populistická strana Právo a spravedlnost, která se teď dostala k moci po osmi letech v opozici, spěšně a razantně mění Polsko. Porušila ústavu tím, že nahradila soudce jmenované předchozí vládou do ústavního soudu, jmenovala politicky zaujaté jedince do čela výzvědných služeb, provádí čistky státních úředníků a ruší polské závazky vůči Evropské unii. Když byla strana Právo a spravedlnost u moci před osmi lety, její funkční období bylo charakterizováno výstřední, často měněnou politickou strategií a nacionalistickou paranoiou: od té doby se nijak nezměnila.

Polsko je důležité. Je ukovením středovýchodní Evropy, je to největší země tohoto regionu a daleko největší ekonomika. Jeho stabilita, prosperita a proevropská orientace mu získala respekt a diplomatickou autoritu. Pokud s tím chce strana Právo a spravedlnost skoncovat, dělá to dobře. Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski obdivuje maďarského premiéra Viktora Orbána, které podporuje vznik "neliberální demokracie". Strana Právo a spravedlnost podniká první kroky tímtéž směrem. A Evropská unie, oslabená krizí, není schopna tomu čelit.

Pravicový bulvární Daily Mail se ve věci bombardování Sýrie postavil na stranu Jeremyho Corbyna

5. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Jsem přesvědčen, že vnitropolitické události minulého týdne výrazně posílily pověst šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna, píše v pravicovém bulvárním deníku Daily Mail komentátor Peter Oborne:

I když hluboce nesouhlasím s mnoha Corbynovými politickými názory, z debaty o Sýrii vyšel jako muž, který projevil morální odvahu, integritu a zásadovost.

Je pozoruhodné, že po mnoha měsících zesměšňování Corbyna se blairistická frakce v Labouristické straně projevila jako hlupáci, když předpovídali, že labouristé prohrají doplňovací volby v Oldhamu.

V reálném světě, jak se zdá, voliči podporují Labouristickou stranu daleko více než londýnští političtí komentátoři.

Tváří v tvář trpkému nepřátelství od svých vlastních poslanců během středeční parlamentní debaty o Sýrii, Corbyn uhájil své stanovisko. Zdvořile vysvětlil své poctivé pochybnosti o tom, zda je moudré zahájit bombardování Sýrie.

1000 amerických rabínů podepsalo dopis vítající syrské uprchlíky

5. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Více než 1000 amerických rabínů podepsalo dopis, požadující, aby zvolení činitelé v USA "projevili morální státníctví v rámci amerického programu přijímání uprchlíků".

Saúdská Arábie popravuje lidi jako na běžícím pásu

4. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Palestinský umělec a básník Ashraf Fayadh byl v Saúdské Arábii odsouzen k smrti za "odpadlictví" od víry. Tři mladí šiitští muslimové, zatčení, když byli nezletilí, byli odsouzeni k popravě stětím. Saúdský tisk informuje o bezprostředních přípravách k popravám více než 50 lidí.

Zvýšení počtu poprav v Saúdské Arábii vyvolává mezinárodní znepokojení.

Drsné porušování lidských práv v Saúdské Arábii je v centru mezinárodní pozornosti od ledna, kdy liberální blogger Raif Badawi byl podroben bičování za to, že údajně "urazil islám".

Letos bylo v Saúdské Arábii popraveno více než 150 osob. Je to nejvyšší počet za posledních dvacet let. Desítky lidí byly popraveny za nenásilné trestní činy, jako například držení drog. Mnohé soudní procesy s nimi byly nespravedlivé.

Letos v lednu nahradil v Saúdské Arábii svého liberálnějšího bratra krále Abdullaha král Salman a začal provozovat razantnější zahraniční politiku. V březnu začala Saúdská Arábie bombardovat v Jemenu vzbouřence z kmene Houthi. Při bombardování zahynuly tisíce civilistů.

Nejběžnější formou popravy v Saúdské Arábii je stětí mečem. Popravy se konají na veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2015

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 931,16  Kč. Příjem z reklamy byl 10 865 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu  2015 149 529,28 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25720