Assange: Amerika je supervelmoc, která nedodržuje zákony

17. 12. 2010

< Julian Assange s výtiskem pátečního deníku Guardian, s informací z Wikileaks o indickém mučení vězňů v Kašmíru na titulní straně. (List Guardian je na prodej i kdekoliv v centru v Praze.)

Zakladatel Wikileaks zdůrazňuje, že spoléhá na veřejné mínění, které musí zkrotit "supervelmoc, která nerespektuje právo".

Wikileaks čelí "velmi agresivnímu" a tajnému vyšetřování americkými úřady poté, co mají pocit, že je zveřejnění tisíců tajných amerických depeší ztrapnilo, konstatoval v pátek zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange.

Assange hovořil s reportéry před residencí Ellingham Hall v hrabství Norfolk, kde pobývá po svém propuštění z vězení na kauci. Assange zdůraznil, že Wikileaks čelí tomu, "co se zdá být protizákonné vyšetřování... určití lidé, o nichž se tvrdí, že s námi spolupracují, byli zatčeni, jsou sledováni, byly jim zkonfiskovány počítače, a tak dále."

Assange dodal, že je přesvědčen, že je "z osmdesáti procent pravděpodobné", že se americké úřady chystají pokusit se ho nechat deportovat do USA, kde ho chtějí stíhat za špionáž.

Zdůraznil, že spoléhá na veřejné mínění, aby zkrotilo "supervelmoc, která, jak se zdá, nedodržuje zákon."

"Řekl bych, že je to velmi agresivní vyšetřování, že spousta lidí byla ztrapněna a někteří lidé si chtějí udělat kariéru na základě prosazování slavných kauz, a to je něco, co je nutno sledovat," podtrhl Assange.

Zakladatel Wikileaks kritizoval způsob, jímž se švédské úřady snaží ho nechat deportovat do Švédska na základě obvinění z údajného sexuálního obtěžování. Proto byl 10 dní ve vazbě.

"Je to něco, co potřebuje systematické monitorování. Potřebuje to zkoumání. Viděli jsme to, když švédská prokurátorka poslala své požadavky zdejší britské vládě, a britské soudy tvrdí, že nemusí poskytovat žádné důkazy - řekli to třikrát - a Švédsko neposkytlo pro ta slyšení o deportaci nic, jediný důkaz, a přesto jsem v důsledku těch slyšení skončil deset dní na samotce.

Podobně, ve Spojených státech prý probíhá vyšetřování proti mně, proti naší organizaci, které vede tajná velká porota - a nebyl zveřejněn jediný výrok ohledně toho, co se vlastně děje."

Většina práce Wikileaks se zaměřuje v současnosti na obranu před různými útoky, včetně technických útoků na servery, řekl Assange.

"Více než 85 procent našich finančních zdrojů se věnuje útokům - bráníme se před technickými útoky, před politickými útoky, před právními útoky, neděláme svou novinářskou práci," zdůraznil Assange a dodal: "A je to útok na investigativní žurnalistiku."

Assange se vyjádřil, že se obává deportace do USA: "Mnoho vysoce postavených politiků v USA, včetně volených poslanců v Senátě, požaduje mou popravu, únosy mých spolupracovníků, popravu mladého vojáka Bradleyho Manninga - jsou to velmi, velmi vážné věci."

"Spojené státy v poslední době dokazují, že jejich instituce nedodržují zákony. A čelit supervelmoci, která, jak se zdá, nedodržuje zákony, je vážná věc."

Americké úřady se snaží nějak spojit Assange s Manningem, údajným zdrojem prozrazených diplomatických depeší.

Australan Assange v pátek zdůraznil, že s Manningem nemá osobně nic společného, je to "mladý muž, který se nějak podílel na naší vydavatelské činnosti".

Útoky na Assange práci Wikileaks podle něho nezastaví. "Lidé se snaží předstírat, že Wikileaks, to jsem já a můj ruksak. Není to pravda. Jsme velká organizace. Je odolná. Je vytvořena tak, aby přežila likvidaci šéfa, a množství publikovaných dokumentů v době,kdy jsem byl ve vězení stouplo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010