Případ Drobil je šance pro opozici

16. 12. 2010 / Boris Cvek

Případ Drobil je vynikající šance pro opozici, aby dokázala smysl své existence. Vláda se může uzavřít do sebe a vykašlat se na všechny, zejména na voliče, a čekat, kdy to pomine. Vláda to možná dokonce bude muset tak udělat, stojí-li její pozice na vlivných spodních proudech politiky (mafiích), jak naznačil Drobil ve svých hovorech k bývalému řediteli Státního fondu životního prostředí Michálkovi. Opozice by měla důsledně stát na straně pana Michálka, trvat na tom, že vláda premiéra Nečase už nemůže legitimně používat slov "boj proti korupci" nebo "slušný". Kdykoli začne Nečas nebo někdo z jeho vlády mluvit o boji proti korupci, o právu a o slušnosti, měla by opozice, novináři a lidé vůbec kontrovat:

1. Tím myslíte vyhození statečných protikorupčních úředníků z jejich místa a pochválení ministra, který je vyhodil za to, že nebyli po vůli jeho protizákonným zlodějským choutkám?

2. Tím myslíte předjímání výsledků vyšetřování, kdy o Drobilovi při samém zahájení policejního vyšetřování tvrdíte, že je slušný (tedy nevinný) člověk (výrazný vzkaz pro policii a státní zastupitelství, když vláda předem ví, jak vyšetřování dopadne)?

V Nečasově vládě si může být úředník jistý jednou věcí: narazí-li na korupci a bude-li se jí stavět na odpor, bude potrestán, zatímco politik podezřelý z korupce bude prohlášen předem za slušného čili nevinného (policejní vyšetřování je pak zbytečná fraška v rukou vládní mafie). To je politika této vlády. Kdykoli bude kdokoli z Nečasovy vlády mluvit o úsporách a škrtech, mělo by se říci: to chcete šetřit a škrtat, abyste pak mohli veřejné peníze rozkrádat a říkat tomu "slušnost"? A tady už nejde o pravici a levici (já volil ve sněmovních volbách ODS a dokonce v Moravskoslezském kraji, čili volil jsem pana Drobila, za což se všem občanům hluboce omlouvám), nýbrž o demokracii a základní důvěryhodnost politiky jako takové.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010