Julian Assange propuštěn z vazby

16. 12. 2010



Těsně před 19. hodinou českého času byl v Londýně Julian Assange propuštěn z vazby. Před soudní budovou řekl toto:

"Je výborné mít možnost cítit zase čerstvý londýnský vzduch. Nejprve chci poděkovat. Všem lidem po celém světě, kteří ve mně mají důvěru, kteří podporovali můj tým, když jsem nebyl k dispozici. Mým právníkům, kteří zorganizovali odvážný a nakonec úspěšný boj, našim ručitelům a lidem, kteří poskytli peníze tváří v tvář velkým potížím a odporu. A novinářům, z nichž se všichni nenechali ošálit a rozhodli se jít při své práci víc do hloubky. A nakonec, asi, také samotnému britskému soudnictví, v němž, i když spravedlnost vždycky nevítězí, aspoň není ještě mrtvá.

Během svého pobytu na samotce v lůně tohoto viktoriánského vězení jsem měl čas přemýšlet o situaci těch lidí po celém světě, kteří jsou také na samotce, také ve vazbě, za podmínek daleko obtížnějších, než jsou ty moje. Tito lidé také potřebují vaši pozornost a podporu.

A s tím doufám, že budu moci pokračovat ve své práci a budu dál v této věci zdůrazňovat, že jsem nevinný, a doufám, že budu moci zveřejnit, až je dostaneme, což se zatím nestalo, důkazy, na podporu tohoto tvrzení. Děkuji vám."

Julian Assange před londýnským Nejvyšším soudem čtvrtek 16. 12. 2010, 19 hodin českého času

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010