Wikileaks: Fidel Castro r. 2006 téměř zemřel

16. 12. 2010

Kubánský diktátor z iracionálního rozmaru odmítl podrobit se operaci, když utrpěl perforaci tlustého střeva. Vyplývá to z diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Dokument obsahuje podrobný popis zdravotního stavu kubánského diktátora od chvíle, kdy onemocněl a u během letu letadlem utrpěl perforaci tlustého střeva.

Memorandum odeslal v březnu 2007 bývalý šéf americké zájmové sekce v havaně Michael Parmly. Cituje v něm nejmenovaného lékaře, podle jehož informací letadlo s Castrem naléhavě přistálo, když začal Castro krvácet.

Lékaři určili, že čtyřiaosmdesátiletý Castro trdí diverticulitidou - zduřením tlustého střeva - a lékař sdělil, že Castro potřeboval operaci. Jenže Castro to podle depeše "iracionálně" odmítl, takže se jeho zdravotní stav během času zhoršil a bylo zapotřebí další operace. Castro propustil šéfa svého lékařského týmu a najal nového španělského lékaře, který mu sdělil, že je zapotřebí provést colostomii, jak to doporučoval už dříve vlastní Castrův lékařský tým.

Americká diplomatická depeše pak spekuluje, jak dlouho bude Castro ještě žít, a uzavírá: "Pokud bude ještě naživu, i s ochromenými schopnostmi, jeho přítomnost bude mí zmrazující a zpomalující dopad na kubánskou společnost."

Jiná americká depeše, z ledna 2009, předpovídá, že Castrova smrt nevyvolá žádné bezprostřední nepokoje. V depeši se praví, že "Kubánci jsou svou podstatou po padesáti letech útlaku všeobecně konzervativní a zároveň Fidela Castra jako osobu stále ještě podstatnou měrou obdivují, takže v krátkodobé perspektivě k nepokojům nedojde."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010