Britský státní Úřad pro férové obchodování varuje veřejnost před úžerou

17. 12. 2010

Britský vládní Office of Fair Trading (Úřad pro férové obchodování) varoval občany, aby si nepůjčovali peníze na vánoční výdaje od sporných věřitelů, kteří veřejnost vykořisťují úžerou, tzv. "loan sharks", "úvěrových žraloků".

"O těchto Vánocích hrozí skutečné nebezpečí, v důsledku finanční situace, v níž se lidé octli," varuje Ray Watson z Office of Fair Trading.

"Loan sharks" jsou ilegální půjčovatelé peněz, kteří půjčují peníze bez státní licence a často požadují astronomické úroky.

Jedna nedávná oběť takového podnikatele svědčila anonymně společnosti BBC o své zkušenosti. Byla terčem verbálního týrání, vloupání do bytu a bylo jí vyhrožováno smrtí.

"Tyto firmy mají lidi, kteří vás jsou schopni unést, zastřelit, udělat vám cokoliv. Když neplatíte a nespolupracujete, najmou si někoho, kdo to přijde s vámi vyřešit."

Žena si vypůjčila několik stovek liber na koupi nové pračky a sporáku a na vánoční dárky pro děti. Avšak dluh s úroky vzrostl na 4000 liber. Žena nemá naději že by ho kdykoliv dokázala splatit.

"Oni mi tvrdili, že jsem jim nezaplatila, i když jsem jim zaplatila. Viděli, že se jich bojím, tak toho začali využívat, využívali toho, že děti brečely."

Britské úřady ji posléze přestěhovaly do jiného bytu, aby násilníkům unikla. Žena je stále ještě ztraumatizována a chce varovat ostatní rodiny, aby si od pochybných věřitelů před Vánocemi žádné peníze nepůjčovaly.

"Musela jsem se přestěhovat a nikdy se tam už nemohu vrátit," říká. "Prostě to za to nestojí, žít ve strachu jen kvůli pár dárkům pod stromečkem."

Z nového britského výzkumu vyplývá, že 265 000 Britů je v nebezpečné situaci, že znají nějakého ilegálního půjčovatele peněz a zároveň nemají cca 200 liber na náklady letošních Vánoc.

Údaje pocházejí z analýzy insitutu Policis, výzkumné organizace, která se specializuje na protizákoné půjčování peněz občanům. Podle institutu Policis se letos před Vánocemi stane obětí "loan sharks" asi 80 000 lidí.

Typicky stojí půjčka 100 liber na několik týdnů úroky ve výši 280 liber, takže celkově musí občan splatit téměř 400 liber.

Avšak cílem věřitelů je zvýšit dluh na nezvládnutelnou výši a donutit občana, který si od nich peníze vypůjčil, aby jim týdně platil navždycky.

"Ilegální věřitel chce získat nad vámi vládu?" vysvětlil Peter Richardson z organizace Illegal Money Lending. "Vůbec nejde o finanční půjčku. Tohle jsou lidi, kteří vám chtějí ukradnout a kontrolovat život."

Počet domácností, používajících ilegální věřitele, se za poslední čtyři roky v Británii téměř zdvojnásobil. Lonid si oběti půjčily 120 milionů liber, ale musely celkem splatit téměř 450 milionů liber.

Česká pracovnice glasgowského sociálního úřadu, která se při své práci stará především o české přistěhovalce do Británie, informovala o tom, že i čeští přistěhovalci v Británii bývají obětí "loan sharks". Najdou si na internetu stránky věřitelů, pod názvy jako "Easy Money".

Prokazují často neuvěřitelnou naivitu. Jedna česká oběť odpověděla na inzerát, v němž se pravilo, že jestli internetové stránce zaplatíte 120 liber, budete mít do 10 minut na svém účtu půjčku 500 liber. Zaplatila, ale nic se nestalo. Firmě zatelefonovala, ta řekla, že zaplatí-li ještě dalších 100 liber, bude mít na účtu do 10 minut 1000 liber. Neuvěřitelné je, že česká občanka zaplatila i dalších 100 liber, ale samozřejmě žádnou půjčku nedostala. Případ předaly sociální služby v Glasgow policii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010