Americké diplomatické depeše z Wikileaks: Indie používá v Kašmíru systematicky mučení

16. 12. 2010

Američtí činitelé měli k dispozici důkazy o tom, že indická policie a indické bezpečnostní jednotky široce používají proti zadržovaným osobám v Kašmíru mučení. Američtí diplomaté také obdrželi tajné informace o systematickém mučení vězňů v Kašmíru od zaměstnanců Červeného kříže. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, zveřejněných ve čtvrtek večer.

Z depeší, které získal server Wikileaks, vyplývá, že američtí diplomaté v Dilíí dostali od Mezinárodního výboru Červeného kříže r. 2005 podrobné informace o tom, že indické bezpečnostní jednotky mučily stovky vězňů elektrickými šoky, bili je a sexuálně je ponižovali.

Z jiných depeší vyplývá, že ještě v roce 2007 byli američtí diplomaté znepokojeni, že indické bezpečnostní jednotky široce používají mučení. Zdůrazňují, že mučení je pro ně důležitým nástrojem pro získávání přiznání.

Tato zjištění budou pro Indii nesmírně ztrapňují, protože se honosí svým statutem největší světové demokracie. Přicházejí v době zvýšeného napětí v Kašmíru po letošních nových demonstracích a tamějším násilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010