Nečas v kleštích

15. 12. 2010 / Milan Daniel

Premiér Nečas obětoval zahrádku vládního domu na sanační práce. Jinak hrozilo, že mu spadne v důsledku Drobilovy aféry na hlavu.

Ministr, který začal "chránit" životní prostředí podle gusta ekologicky vzdělaného prezidenta republiky odchází, přestože má páně premiérovu "plnou podporu": Je-li plná, týká se nepochybně i toho, o čem mluví v souvislosti s Drobilem nahrávky, jež má k dispozici MF Dnes.

Je samozřejmě rozdíl mezi tím, když premiérův poradce říká, že Pavel o tom ví, a tím, že o tom věděl opravdu a jsou pro to důkazy. V případě politiků (a možné korupce) však platí presumpce viny. Nečas a potažmo celá ODS si tak naběhli na vidle veřejného mínění. Volání po jeho rezignaci je v tomto smyslu legitimní.

Z kauzy naopak vyjde posílen John a jeho strana. Byly to nejspíš Věci veřejné, které přinutily Nečase k nechtěné oběti. Ministr vnitra ty body zatraceně moc potřebuje, stejně jako to, aby se pozornost přesunula někam jinam.

K tomu, aby vláda padla, to s největší pravděpodobností stačit nebude. Zemi by totiž čekala hrůzná vláda sociální demokracie tolerovaná komunisty, což si samozřejmě nikdo z těch, kdož ve vládním týmu střádají na další politickou kariéru, nepřeje.

Pro Věci veřejné je však aféra vítaná i z jiného důvodu. Ona strana má po "ideové" konferenci, která řešila katastrofální propad jejího renomé. Svou pozici v aféře může veřejnosti prezentovat jako vlastní úspěch a donutit Nečase v defenzivě k ústupkům. Například v rozpočtové oblasti. To by ovšem znamenalo další konflikt mezi Nečasem a Kalouskem. Kalouskova neústupnost se dá podle vzorce "třetí se směje" očekávat, stejně jako to, že je na tahu sociální demokracie a její tichá nabídka.

Kdo si zaslouží zmínku, je ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který na aktivitu ministrova poradce i náměstka upozornil. Byl Drobilem vyhozen, když nepodlehl jeho nátlaku a nezničil usvědčující nahrávky. Neměl by se snad tenhle člověk obrátit na ministra vnitra a připomenout mu jeho noty?

Časy se mění, zdá se. Uvidíme brzy jak dalece a zdali.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010