Vondráčková versus Kubišová

9. 9. 2010 / Petr Jánský

Mělo to být turné ke 40. výročí založení Golden Kids. Trio Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková vzniklo v listopadu 1968. Proč Zlaté děti nevím dodnes, byli jsme spíše režimem spráskané děti. Potvrdil to i osud tria, které ukončilo činnost po roce a čtvrt. Na Kubišovou vymyslelo StB pornografii a už si nezazpívala. Neckář a Vondráčková každý sám a jen v normalizované podobě. Po Listopadu se trio znovu dalo dohromady a vystoupilo v roce 1994 a 1997. Bez problémů se na všem domluvili.

V roce 2003 se Vondráčková provdala za podnikatele Martina Michala. Následně založili uměleckou agenturu MM Praha s.r.o. (jednatel Michal). Turné ke 40. výročí bylo ústně rozjednané na rok 2008. Zpěvačky však měly své agenty, a co dříve bylo snadné, počalo být složité. Domluva vázla, až uvázla a z rozjetého vlaku vystoupila Kubišová. Tím Golden Kids přestaly existovat. Vondráčková namísto toho, aby mávla rukou a řekla "život jde dál", se začala soudit o náhradu škody. Bezpochyby výdaje měla, bezpochyby škodná byla. Protože však stále platí: "Co je psáno, to je dáno", soud prohrála. Psáno nebylo nic. Vondráčková se odvolala.

A jsme v přítomnosti, odvoláním se příští týden bude zabývat Vrchní soud v Praze. Za tohoto stavu věcí se do sporu vmísili umělci, exprezident Havel a expremiér Fischer. Napsali otevřený dopis, ve kterém Vondráčkovou peskují, že povýšila peníze nad přátelství. Vytýkají Heleně ztrátu velkorysosti s tím, že nemá zapotřebí Kubišovou soudit a že jí to na popularitě nepřidá.

Něco na tom je. Když se ohlédneme zpátky, Helena taková nebývala. Teprve když se objevil Michal, který se vpravil do role ochránce lidských práv a své manželky zvlášť, se začala soudit. Tu s bulvárem, tu s Rejžkem. Není však pravda, jak se domnívají Karel Gottt a Kamila Moučková, že za vše může Michal. Dnes v tom jedou oba a přesně napůl. Michal stojí za Vondráčkovou a Vondráčková za Michalem. Ztratili soudnost a pud sebezáchovy. Přestali rozlišovat, že něco jiného je soud s Bleskem a něco jiného soud s Kubišovou.

I kdyby měla Vondráčková tisíckrát pravdu, ani vteřinu bych neváhal a žalobu stáhl. Helena by měla ukázat národu, že zůstává noblesní umělkyní. Lidé by to ocenili, u naší generace stále platí, že moudřejší ustoupí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010