Progresivní zdanění je legitimní nástroj, kterého využívají vyspělé státy

9. 9. 2010

Rád bych se vyjádřil k názoru pana Josefa Mlejnka, který byl uveden na serveru iDnes 8. září 2010 10:46, píše Petr Dvořák

Šlo k komentář k vyjádření Jiřího Paroubka o tom, co by udělal ,kdyby se stal premiérem. Nejen že pak Mlejnek označil slova Jiřího Paroubka jako "normalizační", což mi přijde opravdu nepatřičné, zejména bych se však chtěl vyjádřit k těmto slovům:

"Progresivní zdanění je tahák na voliče z nižších příjmových skupin, které může těšit, když někdo 'zkrouhne boháče', aniž by věděli, že z hlediska příjmů státního rozpočtu je efekt krátkodobě víceméně nulový, dlouhodobě záporný, neboť odrazuje lidi od toho, aby se pouštěli do podnikání. Hlavním zdrojem příjmů státního rozpočtu jsou nepřímé daně, jejichž výběr stoupá, když se ekonomika 'točí'. A v zemi zatížené příliš vysokými daněmi se ekonomika moc netočí. "

Chtěl bych se pana Mlejnka zeptat, zda si progresivní zdanění nespletl s tzv. milionářskou daní, kterou lze za určitých podmínek považovat za tahák na voliče z nižších příjmových skupin, které může těšit, když někdo 'zkrouhne boháče'. Progresivní zdanění je totiž legitimní nástroj, využívaný v naprosté většině vyspělých států, jako prostředek k získání daní v závislosti na příjmových možnostech jednotlivých sociálních skupin. Je přece logické, že člověk, jehož spotřební koš je složen pouze z nájmu a potravin, není schopný zaplatit 35% na daních, zatímco člověku, jehož spotřební koš je plný luxusního a zbytného zboží, to nebude dělat sebemenší problémy. Jinak znevažování tzv. přímých daní mi připadá hloupé, možná i nebezpečné. Ne nadarmo měly donedávna severské státy s vysokým příjmem z progresivní daně přebytkový rozpočet a vytvořili si tak rezervy pro boj s ekonomickou krizí.

Dále bych se rád vyjádřil k tzv. 'točící se ekonomice'. Jsem rád, že pan Mlejnek, možná nechtěně, zkritizoval opatření vlády v podobě škrtů, které silně sníží příjem státu z tzv. nepřímých daní. Toho si je vláda vědoma a proto zavedla krok, který já osobně považuji za zákeřný. Tedy zvýšení nižší sazby DPH, tedy sazby na léky a potraviny. Tento krok považuji za nevratný, protože nejenže bude nositelem velkých sociálních problémů, ale také způsobí problémy mnohým potravinářským firmám, které jdou už nyní při vyjednávání s řetězci takříkajíc 'na dřeň'. Jsou možné dvě varianty a) Zvýšení ceny b)Za účelem zachování ceny snížení kvality potraviny: nižší gramáž, snížení obsahu výživných látek v jogurtu, masa v uzeninách atd. Nepřímé daně bych tedy rozhodně nepovažoval za 'jedinou a nejlepší cestu' jak se nám to snaží pan Mlejnek prezentovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010