Tréninková restaurace Mlsná kavka otevírá v Karlíně

9. 9. 2010

14. 9. 2010 zahajuje svůj provoz netradiční vegetariánská restaurace Mlsná kavka, která pod jednou střechou a v jedné kuchyni spojuje kvalitní bezmasá jídla a pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce. Jedná se o společný podnik Občanského sdružení Green Doors a šéfkuchaře Filipa Kavky Smiggelse. Restauraci naleznete na samém začátku Karlína, v blízkosti stanice metra Florenc. Vznik restaurace podpořili Městská část Praha 8, Fond RWE TRANSGAS prostřednictvím Nadace Charty 77, TON a.s. a Nadační fond Veolia. Slavnostní raut a opening party proběhne 20. 9. 2010.

"V Mlsné kavce si můžete vybrat z nápaditých pokrmů připravených z čerstvých potravin a ingrediencí. V každém ročním období Vás překvapíme novým jídelním lístkem sestaveným ze sezónních surovin," seznamuje nás šéfkuchař Filip Kavka Smiggels se záměrem restaurace, "samozřejmostí potom je vysoká kvalita obsluhy." Partnera projektu -- O.s. Green Doors možná již znáte jako provozovatele tréninkových kaváren, kde pracují mladí lidé s duševním onemocněním. "Kromě nové restaurace můžete navštívit naše Café Na půl cesty v pankráckém parku a Klub V. kolona v areálu Bohnické psychiatrické léčebny," shrnuje ředitelka sdružení Lucie Broukalová, "projektem tréninkové restaurace jsme se zabývali už dlouho, obzvlášť náročné bylo najít odpovídající prostor, proto jsme byli velmi rádi, když se nám ho podařilo v Praze 8 získat. Mlsná kavka je naše první restaurace, jejím cílem je spojovat v jednom projektu společenskou odpovědnost s kvalitou a konkurenceschopností. Chceme zde zaměstnancům znevýhodněným na trhu práce zprostředkovat zážitek úspěchu v zaměstnání a kariérního postupu. Vedle Mlsné kavky najdete Fair trade obchod, který provozuje partnerská organizace Ekumenická akademie Praha."

Občanské sdružení Green Doors přineslo do České republiky koncept tréninkových kaváren, v nichž už od roku 1997 lidé s duševním onemocněním mohou znovu získat sebevědomí a dovednosti důležité pro návrat na volný trh práce. Green Doors dokáže ve svých tréninkových kavárnách skvěle vytvořit příjemný prostor, kde se potkává obyčejný svět se světem lidí, kteří prošli duševním onemocněním. Svět kolem nás je plný barev, vůní. Do takového světa patří i člověk, jenž vidí a slyší jiné věci než ostatní. A patří do něj i naše barevná a vůněmi prostoupená restaurace.

Šéfkuchař Filip Kavka Smiggels pochází z Nizozemí, ale láska ho přivedla až k nám, do České republiky. V Nizozemí získal bohaté zkušenosti v jedné z nejlepších vegetariánských restaurací Kop van het Land. V Čechách nejen založil rodinu, ale také vybudoval úspěšnou cateringovou firmu. Cesty Filipa Kavky Smiggelse a Občanského sdružení Green Doors se poprvé protnuly před pěti lety, v tréninkové kavárně Café Na půl cesty a Klubu v Jelení.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010