Rusku chybí strana, která povede modernizaci země

9. 9. 2010

Redakce listu Nězavisimaja gazeta získala dokument Ruského institutu nazvaný Ruská demokracie mezi stabilitou a obnovou. Autoři politologické studie dospívají k závěru, že Ruská federace nadále zůstává nerozvinutou zemí, přičemž alternativa k modernizaci neexistuje. Modernizace však vyžaduje politickou strukturu, a "strana modernizace" zatím chybí. Dokument bude prezentován dnes v Jaroslavli na dvoudenním Světovém politickém fóru ředitelem Ruského institutu Glebem Pavlovským.

Hlavním závěrem expertů je, že Rusko má provinciální charakter a přežívají v něm velké mocné klany v silových a administrativních strukturách, které spustí poplach kdykoliv, když hrozí změny, jež by je odstavily od moci. "Musíme využít čas a zdroje, vybudovat silný jednotný komplex s Evropou, dokud nás nuceně nezařadili do druhého bloku," řekl Pavlovskij. Podle jeho názoru při současné úrovni zaostalosti se Rusko neubrání ani jadernými zbraněmi.

Ti kdo sní o návratu do předchozích desetiletí se tam nikdy více nevrátí, tvrdí Pavlovskij. Rusové dnes už nejsou spokojeni s pouhou stabilitou a chtějí cestu vpřed. Modernizace si žádá avantgardní skupinu. V ruské politice však momentálně před prezidentskými volbami nastala pauza a všichni čekají na výsledek.

Podle Pavlovského se v Rusku zformovala strana stagnace vyvíjející aktivitu, jež nikam nevede, a podporující korupci. Tito lidé se snaží vtáhnout Vladimíra Putina do různých kombinací zaměřených proti Dmitriji Medveděvovi. Ředitel Ruského institutu však tvrdí, že žádné vážné politické rozpory mezi prezidentem a premiérem neexistují. Premiér nemá jiný politický program než prezident. Ten ale musí svůj program modernizace konkretizovat.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010