Více než milion lidí demonstrovalo ve Francii za starobní důchody

8. 9. 2010

Více než milion francouzských zaměstnanců demonstrovalo v ulicích francouzských měst proti vládním škrtům, které plánuje vláda Nicolase Sarkozyho. Čtyřiadvacetihodinová stávka zároveň narušila leteckou a železniční dopravu. Byly také uzavřeny školy. Aktivisté zuří, že francouzská vláda plánuje zreformovat starobní důchody a zvýšit věk odchodu do důchodu z 60 let na 62 let.

Odboroví předáci varují, že další stávky a protesty jsou možné, jestliže vláda nebude reagovat vhodným způsobem.

Věk odchodu do důchodu je ve Francii nižší než v mnoha jiných evropských zemích, ale analytikové poukazují na to, že tato otázka rozděluje francouzskou politiku.

Podle současných předpisů mohou muži i ženy ve Francii odejít do důchodu v 60 letech, pokud platili národní pojištění po dobu 40,5 let. Plný důchod však dostanou až v 65 letech.

Vláda poukazuje na to, že ušetří 70 miliard euro, pokud zvýší věk odchodu do důchodu do roku 2018 na 62 let, placení národního pojištění na 41,5 let a věk získání plné penze na 67 let.

Prezident sarkozy argumentuje, že důchodové reformy je zapotřebí v důsledku stárnoucího obyvatelstva a rostoucího rozpočtového deficitu.

Vláda chce také v nadcházejících třech letech ušetřit dalších 100 miliard euro a plánuje škrty ve státní správě.

V pondělí demonstrovali ve Francii učitelé středních školy proti plánům zrušit ve školství 7000 pracovních příležitostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010