Rumunský romský lídr přirovnal Sarkozyho k fašistům

9. 9. 2010

Romský lídr Iulian Radulescu včera na romském festivalu v Karpatech přirovnal vládu francouzského prezidenta Sarkozyho k rumunskému Antonescovu fašistickému režimu. Komentoval tak pro AP nedávné rozhodnutí Paříže vyhostit zhruba tisícovku Romů.

Francie nedávno vyhostila Romy z Rumunska a Bulharska s odůvodněním, že bojuje proti kriminalitě. Sarkozy označil tábory Romů za centra pašování, zneužívání dětí a prostituce.

V EU žije 10 - 12 milionů Romů, z nichž většina se nachází v obtížných podmínkách, trpí chudobou, diskriminací, násilím, nezaměstnaností, bídou a špatným bydlením. Zhruba 1,5 milionu Romů žije v Rumunsku, které má největší romskou populaci v Evropě.

Francie i Rumunsko jsou členy EU a rumunští občané tedy mají právo svobodně cestovat po celém území Unie. Vlády však mají také právo poslat cizince zpět domů, pokud neseženou práci a nedokážou se uživit.

Vyhoštění Romů z Francie bylo kritizováno z mnoha stran, včetně katolické církve a OSN, a dokonce i některými členy Sarkozyho vlády.

Jedenasedmdesátiletý Radulescu řekl novinářům, že stovky Romů doplácejí na zločiny malého množství z nich, a že "není správné být vyhoštěn, pokud jste občanem dodržujícím zákon". Přirovnal současnou francouzskou politiku k Antonescovu režimu, který v Rumunsku vládl během 2. světové války. Zároveň apeloval na romské představitele, aby se snažili a skoncovali se zločinností ve svých komunitách.

Antonescu v roce 1942 deportoval 25 000 Romů z Rumunska do sovětského Podněstří. Zhruba 11 000 z nich pak zahynulo v důsledku nesnesitelných životních podmínek a chorob. Podle údajů U.S. Holocaust Memorial Museum během holocaustu zahynulo 220 000 - 500 000 Romů.

Rumunský prezident Traian Basescu vyslal za vyhoštěnými poradce Petera Ecksteina, který jim vyjádřil podporu, ale současně je požádal, aby poslali děti do škol.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010