Clintonová a Gates odsoudili plán na upalování koránu, pastor Jones úmysly nemění

9. 9. 2010

Ministryně zahraničí a ministr obrany se včera přidali k hlasům odsuzujícím plán malé křesťanské kongregace Dove World Outreach Center ve floridském Gainesville u příležitosti 9. výročí 11. září veřejně spálit výtisky koránu. Navzdory varování obou vysokých představitelů, kteří zopakovali dříve vyslovené obavy velitele mise ISAF generála Davida Petraea z následků tohoto symbolického aktu pro americkou bezpečnost, a i když Clintonová pálení koránu označila za "hanebné", evangelikální pastor Terry Jones nehodlá na svém plánu nic měnit.

Clintonová v projevu před Council on Foreign Relations ve Washingtonu řekla, že Jonesův plán nereprezentuje americké hodnoty náboženské tolerance a inkluzivity, a vyzvala pastora, aby od něj upustil. Vyjádřila také rozladění nad tím, že malá padesátičlenná náboženská organizace přitahuje mediální pozornost celého světa.

Gates prostřednictvím svého mluvčího dal najevo, že možné následky aktu jsou mimořádně nebezpečné a ministr plně souhlasí s výhradami generála Petraea. Ten v úterý prohlásil, že fotografie pálení koránu budou nepochybně využity extrémistickou propagandou v Afghánistánu i po celém světě, mohou vyvolat hněv a násilí muslimů, ohrozit bezpečnost jednotek i celou afghánskou operaci. V podobném duchu se vyjádřil generál Odierno, bývalý velitel v Iráku, i současný velitel generál Austin. V Iráku se dosud nachází takřka 50 000 amerických vojáků.

Předseda Arabské ligy Amr Músá označil Jonese za fanatika a vyzval Američany, aby se postavili proti jeho "destruktivnímu přístupu". Představitel Muslimského bratrstva Essam al-Erian v Káhiře prohlásil, že floridská akce bude "aktem barbarství připomínajícím inkvizici" a zvýší hněv muslimů celého světa proti USA. Organizace Agency Coordinating Body for Afghan Relief zastřešující humanitární organizace v Afghánistánu upozornila, že Jonesův "nezodpovědný" plán může způsobit smrt civilistům i členům ACBAR. Komisařka EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashton Jonesův plán veřejně odsoudila. Podobný postoj zaujal papež Benedikt XVI. a americká ekumenická koalice.

Letos v sobotu 11. září shodou okolností muslimové slaví konec posvátného měsíce ramadánu a tím spíše mohou pálení své posvátní knihy vnímat jako nepřijatelnou urážku.

Pastor Jones ovšem řekl CNN, že hodlá ve svém plánu pokračovat a připomenout tak oběti útoků z 11. září, a že vláda by měla varovat spíše druhou stranu než jeho. Administrativní překážky se pokusili uplatnit hasiči, ale policie může zasáhnout teprve v okamžiku, kdy už budou knihy hořet.

Mezitím již proběhly protesty v afghánském Kábulu a v Indonésii. Írán varoval, že může dojít k nekontrolované reakci muslimů na Jonesovu akci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010