Cejch ČSSD a problém výplatní pásky

9. 9. 2010 / Vít Klíma

Mimořádného poděkování by se mělo dostat Janu Kellerovi a Petru Schnurovi za článek "Střední vrstvy. Německá realita a české iluze", kde ukazují, jak se Češi většinově hlásí ke střední třídě, aniž do ní ve skutečnosti patří. Objasnili jsme si i důvod, proč tomu tak je: většina Čechů nechce být ocejchovaná jako"socka", což je ve společnosti zaměřené na úspěch tím nejpotupnějším znamením, zvláště pak pro mladé. Není pak divu, že volí TOP 09 a ODS ve snaze "patřit mezi ty bohaté a úspěšné". Přece nebudou volit levici, která je tu právě pro ony "socky", žijící na účet "nás bohatých a úspěšných". Takto ocejchovaná byla ČSSD.

Druhá vlna krize, druhá vlna chudoby

Plně souhlasím s autory, kteří tvrdí, že žádné trvalé známky dlouhodobého "ekonomického oteplení" nevidí. Souhlasím i s tvrzením, že za dočasným růstem ekonomiky stojí "balíčky první pomoci" ze strany vlád. S tím, jak postupně budou končit, objeví se druhá vlna krize. A to teprve teď Češi začínají pociťovat důsledky krize první. Už dnes, na základě ohlášených "škrtů", mezi nimi vládne zděšení. Co teprve, až na vlastní kůži zažijí dopad druhé vlny. Kolik Čechů se - ještě po té -- asi bude hlásit ke střední třídě?

Výzkumy přitom ukazují, že už po první vlně hospodářské krize čím dále tím méně lidí věří, že kapitalismus je tou nejlepší formou uspořádání společnosti. V USA už kapitalismu nevěří 20% populace a v Německu věří v "obrodu kapitalismu" už jen 30% obyvatelstva. Lidé totiž intuitivně cítí, že je nespravedlivě rozdělováno jak bohatství společnosti, tak i že platí dluhy, které nezpůsobili. Intuitivně cítí, že kapitalismus není schopen vyřešit jejich základní problémy, jako jsou nezaměstnanost, důstojné důchody, všeobecně dostupná zdravotní péče, atd. Prestiž kapitalismu celosvětově klesá. Je jen otázkou času, kdy se tato tendence projeví i v ČR.

Problém výplatní pásky - šance pro nekapitalistickou společnost

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek přišli s nápadem, že na výplatní bude uveden i údaj, kolik za nás, zaměstnance, platí zaměstnavatel na zdravotním a sociálním pojištění. Snad abychom jim byli vděčni zato, že nám v potu tváře zajišťují práci a nedej bože se je snažili "trestat" daňovou progresí "za úspěch". Co kdyby ProAlt, nebo nějaká jiná iniciativa navrhla, aby výplatní páska obsahovala i další údaj -- jak velký zisk zaměstnanec pro zaměstnavatele vyprodukuje a jak velký podíl z něj, při výplatě, dostane ! To by byl vskutku dobrý začátek pro diskusi nad nekapitalistickou cestou rozvoje společnosti.

Nová, nekapitalistická koncepce společnosti a ProAlt

Jak bude nespokojenost s kapitalismem narůstat, zákonitě se objeví poptávka po jiném uspořádání společnosti. Má-li obstát ProAlt, nebo jiné zdola vzniklé hnutí, musí být schopné takovouto alternativu nabídnout. Nestačí do nekonečna protestovat a říkat "co nechceme" bez toho, aniž bychom řekli - čím "to co nechceme" - vlastně nahradíme.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010