USA v návrhu rezoluce OSN vyzývají k okamžitému příměří v Gaze a dohodě o rukojmích

21. 3. 2024

čas čtení 5 minut
formulace naznačuje výrazný posun v postoji USA,. tlak na Izrael, aby zastavil válku, se zvyšuje

 
USA vypracovaly návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která vyzývá k "okamžitému příměří" a dohodě o rukojmích v Gaze, a to v situaci, kdy roste tlak na Izrael, aby zastavil svou vojenskou kampaň a umožnil dodávky značného množství humanitární pomoci na palestinské území

Ministr zahraničí  Antony Blinken představil rezoluci jako výzvu k "okamžitému příměří spojenému s propuštěním rukojmích".

 

Spojené státy důsledně tvrdí, že cesta k příměří musí vést přes dohodu o rukojmích, ale nový návrh rezoluce předložený ve čtvrtek  není ohledně této vazby jednoznačný.

V návrhu se uvádí, že Rada bezpečnosti OSN  "konstatuje nezbytnost okamžitého a trvalého příměří, které by ochránilo civilní obyvatelstvo na všech stranách, umožnilo poskytování nezbytné humanitární pomoci a zmírnilo humanitární utrpení, a za tímto účelem jednoznačně podporuje probíhající mezinárodní diplomatické úsilí o zajištění takového příměří v souvislosti s propuštěním všech zbývajících rukojmích."

Jeden z evropských diplomatů v OSN uvedl, že důraz na "okamžité" příměří a formulace "za tímto účelem" ukazují na významný posun v postoji USA. "Myslím, že jde o posun v tom, že příměří není podmíněno konkrétní dohodou," řekl diplomat.

Tento posun ve formulaci přibližuje USA jejich evropským a blízkovýchodním spojencům, kteří naléhají na příměří před dohodou o rukojmích, a zdá se, že má za cíl získat co nejširší podporu v OSN. Zvyšuje také tlak na izraelskou vládu, která přes silné námitky USA trvá na tom, že provede novou ofenzívu na město Rafáh na jihu Gazy.

Tento týden byly v Kataru obnoveny rozhovory o příměří a dohodě o rukojmích, jejichž cílem je odstranit zbývající rozdíly mezi pozicemi Izraele a Hamásu. Izrael odmítl návrh Hamásu na propuštění rukojmích výměnou za dohodu, která by ukončila válku. Izrael chce dočasnou pauzu, při níž by bylo propuštěno 40 obzvláště zranitelných rukojmích, starších a nemocných lidí a některých žen,  a šestitýdenní zastavení bojů.

"Myslím, že se rozdíly zmenšují, a myslím, že dohoda je velmi pravděpodobná," řekl Blinken saúdskému zpravodajskému kanálu Al Hadath. "Izraelský tým je přítomen, má pravomoc dosáhnout dohody."
 

Tlak na USA, aby změnily svůj postoj k příměří, se tento týden zvýšil poté, co skupina expertů OSN varovakla, že v některých částech Gazy hrozí hladomor.

Návrh rezoluce USA je neobvykle podrobný, obsahuje 26 rozhodujících odstavců a zdůrazňuje požadavek na "okamžité, bezpečné, trvalé a neomezené poskytování humanitární pomoci ve velkém rozsahu přímo palestinskému civilnímu obyvatelstvu v celém pásmu Gazy".

Podrobnosti nového návrhu rezoluce byly zveřejněny v době, kdy OSN zveřejnila analýzu satelitních snímků, která ukazuje, že 35 % budov v Gaze bylo poškozeno nebo zničeno během izraelské ofenzívy, která si vyžádala téměř 32 000 palestinských životů.

Spojené státy vetovaly předchozí hlasování Rady bezpečnosti OSN o téměř šestiměsíční válce a ještě  v únoru vznesly námitky proti použití výrazu "okamžité" v návrhu předloženém Alžírskem.

V posledních týdnech však Washington zvýšil tlak na Izrael a zároveň trvá na tom, že bojovníci Hamásu musí okamžitě propustit rukojmí, kterých se zmocnili při útocích na Izrael 7. října.

Američtí představitelé jednali o alternativním textu od doby, kdy koncem února zablokovali alžírský návrh rezoluce vyzývající k "okamžitému humanitárnímu příměří" v Gaze.

Tato alternativa, zaměřená na podporu šestitýdenního příměří výměnou za propuštění rukojmích, měla podle diplomatických zdrojů jen malou šanci na schválení.

Ačkoli o novém textu zatím nebylo naplánováno žádné hlasování, je to zatím nejjasnější vzkaz Izraeli o rostoucí frustraci Bidenovy administrativy z jeho vedení války a přichází po varování šéfa OSN pro lidská práva Volkera Türka, že Izrael se zřejmě dopouští válečného zločinu, když používá "hladovění jako metodu války".

Úředníci z 36 zemí a agentur OSN se ve čtvrtek sešli na Kypru, aby jednali o tom, jak urychlit pomoc obléhaným Palestincům v Gaze prostřednictvím námořní trasy, která byla zahájena minulý týden.

Čtvrtečního setkání se účastní Sigrid Kaagová, vrchní koordinátorka OSN pro humanitární pomoc a obnovu Gazy, a také Curtis Ried, náčelník štábu americké Rady národní bezpečnosti.

Jedno plavidlo vyplulo z Kypru minulý týden a rozdělovalo pomoc v Gaze, další dvě by měla vyplout v následujících dnech v závislosti na povětrnostních podmínkách.

Konstantinos Kombos, kyperský ministr zahraničí, řekl: "Diskutujeme o tom, jak maximálně zvýšit operační kapacitu jak z hlediska odjezdu a dopravních prostředků, tak i v souvislosti s metodikou přijímání a distribuce."

Delegáti budou rovněž jednat o vytvoření fondu pro koordinaci operačních činností iniciativy, uvedl Kombos, ačkoli upřesnil, že se nejedná o dárcovskou konferenci.

Podobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1286

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2024