Rusko letos vytvoří dvě nové armády a 14 divizí

22. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Po znovuzvolení Vladimira Putina na páté prezidentské období oznámilo ruské ministerstvo obrany záměr výrazně rozšířit ozbrojené síly.

"Do konce roku se plánuje vytvoření dvou vševojskových armád a 30 formací, včetně 14 divizí a 16 brigád," řekl šéf rezortu Sergej Šojgu na zasedání výboru.

Podle něj se "postupný rozvoj a zvyšování bojových schopností" ozbrojených sil provádí "v souladu s rozhodnutím vrchního velitele" Putina. Armádní sbor, motostřelecká divize, Dněperská flotila a brigáda říčních člunů flotily již byly vytvořeny, řekl Šojgu a dodal, že zlepšování bojové síly ruské armády bude pokračovat "úměrně hrozbám pro vojenskou bezpečnost země".

Šojgu věnoval zvláštní pozornost jihozápadnímu směru, kde kvůli válce s Ukrajinou "přetrvává obtížná situace". Jižní vojenský okruh podle něj obdrží více než 16 tisíc kusů moderních zbraní a vojenské techniky. Bude zde také uvedeno do provozu více než 360 nových objektů vojenské infrastruktury, jejichž výstavba se již chýlí ke konci.

Před měsícem Šojgu oznámil vytvoření dvou záložních armád a šesti divizí na úkor 540 000 vojáků z povolání, kteří vstoupili do služby v loňském roce.

26. února Putin zahrnul do Jižního vojenského okruhu samozvané Doněckou a Luhanskou lidovou republiku, Záporožskou a Chersonskou oblast. Zároveň nařídil obnovení Moskevského a Leningradského vojenského okruhu namísto Západního vojenského okruhu. Šojgu uvedl, že k tomu došlo z důvodu rozšíření NATO, ke kterému se připojilo Finsko a Švédsko, a v souladu s plány ministerstva obrany na zvýšení velikosti armády. Brzy budou v těchto oblastech rozmístěny další zbraně, uvedl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Na konci roku 2023 Putin podepsal dekret o zvýšení personálního obsazení ozbrojených sil Ruské federace na 2,209 milionu lidí. Podle dokumentu by počet vojenského personálu měl vzrůst o 1,32 milionu lidí. To je o 170 tisíc více než předchozí podobný Putinův dekret, podepsaný v srpnu 2022 – několik týdnů před vyhlášením mobilizace.

Na začátku invaze na Ukrajinu činil personální stav ruských ozbrojených sil 1,9 milionu osob, z toho 1,01 milionu vojáků. Celkem dvěma dekrety jej tak Putin zvýšil o více než 300 tisíc lidí – přibližně stejný počet, podle západních údajů ztratili ruští vojáci na Ukrajině na zabitých a zraněných.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1408

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024