Nejmodernější továrna na výrobu střelného prachu v Evropě vyroste v župě Brašov na ploše 300 hektarů. Investice činí téměř 400 milionů eur

22. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Rumunsko bude mít nejmodernější továrnu na střelný prach v Evropě, projekt v hodnotě 400 milionů eur navržený společně s Evropskou komisí, řekl v neděli večer v pořadu Digi 24 premiér Marcel Ciolacu.

Továrna by měla být postavena v oblasti Făgăraş-Victoria na ploše o rozloze 300 hektarů, podle politických zdrojů blízkých diskusím.

"Příští pondělí nebo úterý to oznámí Evropská komise, protože máme společný projekt. Půjde o nejmodernější továrnu na prách v Rumunsku. Investice ve výši téměř 400 milionů eur a Evropská komise přichází k této investici také se 47 miliony eur. V současné době probíhá několik jednání."

Premiér dodal, že Rumunsko vyrábí munici podle standardů NATO, ale je to nedostatečné.

"Máme tisíce vojáků na území Rumunska jako hostitelská země, máme francouzskou koordinaci, máme vojáky ze všech evropských států. Je vyloučeno, že by Rumunsko bylo napadeno Ruskou federací," řekl Marcel Ciolacu.

Ministr hospodářství Radu Oprea, pod jehož pravomocí spadá společnost ROMARM, která sdružuje 16 státních muničních a zbrojních továren, ve čtvrtek pro Svobodnou Evropu prohlásil, že zástupci společnosti Rheinmetall již přijeli do Rumunska, aby v Rumunsku vybudovali továrnu na střelný prach.

Podrobnosti v rumunštině: ZDE

3
Vytisknout
1577

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024