Ukrajina samozřejmě prohrává, ale...

21. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Na rozdíl od Daniela Veselého si nemyslím, že iniciativa české vlády získat pro Ukrajinu munici je chybná, Daniel Veselý má ovšem pravdu, že to nestačí. Uvažujme nad touto, velmi pochmurnou analýzou listu Washington Post. Varuji zároveň před přesvědčením Daniela Veselého, že s Putinem a jeho režimem je možno vyjednávat, protože ve vedení ruského státu jsou vrazi, lháři, kriminálníci a podvodníci a NIKDY nedodržují žádné vyjednané smlouvy.

Souhlasím s mezinárodními komentátory, že jediným řešením války na Ukrajině je porazit Rusko na hlavu, což by mělo prospěch i pro Rusko samotné - jak v nedávném Rozhovoru Britských listů upozornil rusista Andrej Rogačevskij, v Rusku dochází k změně režimu vždy po prohraných válkách.


 

Jiným a velmi závažným problémem je, že se ukazuje, že Putin má zřejmě pravdu v tom, že očekával, že svět se nedokáže sjednotit a účinně jednat proti jeho vražedné agresi na Ukrajině. Daniel Veselý má pravdu, že ve Spojených státech slábne přesvědčení Ukrajině vojensky pomáhat, a zajímavou otázkou je, zda vyhraje-li v listopadu ve volbách Donald Trump, nedá, jak vyhrožuje, Ukrajině ani cent.

Včera jsme o tom diskutovali s Matějem Metelcem, a ten má na to zajímavě optimistický názor. Argumentuje, že tyto vyhlašované postoje Donalda Trumpa jsou nerealistické, protože "nedat Ukrajině ani cent" by vážně oslabilo globální postavení USA zejména vůči Číně a to si ani případná Trumpova vláda nebude moci dovolit.

Ovšem neefektivní či vzdorně neúčinná podpora Ukrajiny od stále šílenějších amerických Republikánů je faktem, stejně jako neefektivita a rozhádanost Evropské unie. Německo, které by mělo být v EU v této věci vůdčí silou, nedělá nic a odmítá dokonce Ukrajině poskytnou i dalekonosné střely Taurus.

Přesvědčení Daniela Veselého, že Putin nehodlá útočit mimo Ukrajinu dál na Západ, je značně pochybné, protože jak na to poukazují mnozí, ruský stát je nepevný a Putinův režim může přežít jen pouze v situaci "věčné války". Kromě toho existují dlouhodobé důkazy,. že Putinův režim provádí agresi a snaží se získat cizí území už dlouho, většinou se mu to za indolence světa daří.

Takže pozor na tvrzení Daniela Veselého: Vyjednávat s Ruskem nejde, ruská agrese hrozí, svět nejedná, a bohužel je od Ukrajiny do Prahy zatraceně blízko.

6
Vytisknout
4177

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2024