Válka čísel: Skupina tlačí na Pentagon ohledně tvrzení o počtu obětí v Gaze

19. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Neověřené součty poskytnuté Hamásem byly použity v oficiálních prohlášeních a vystoupeních, píše Ben Wolfgang.

Nestranická skupina zaslala dopis vrcholným představitelům Pentagonu, v němž požaduje veškeré informace, které vedly k veřejnému tvrzení ministra obrany Lloyda Austina, že od 7. října bylo v pásmu Gazy zabito více než 25 000 Palestinců – což je číslo založené na údajích poskytnutých militantní skupinou Hamás.

V dopise ředitel Centra pro pokročilou bezpečnost v Americe (CASA) James Fitzpatrick vznáší otázku, zda veřejné citování těchto čísel – o nichž Pentagon později uznal, že pocházejí z údajů Hamásu a nemohly být nezávisle potvrzeny americkými analytiky – nemohlo pomoci skupině, kterou USA a Izrael považují za teroristickou organizaci, při prosazování jejího veřejného narativu, že Izrael nevybíravě zabíjí desítky nevinných civilistů v Gaze.

Pentagon rychle objasnil Austinovy komentáře z 29. února před Výborem pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů a uznal, že číslo 25 000 nebylo nezávisle potvrzeno. Úředníci uvedli, že toto číslo se vztahuje na všechny Palestince, nejen na ženy a děti, jak pan Austin původně uvedl.

Fitzpatrick tvrdí, že ohledně těchto čísel zbývá zodpovědět významné otázky, včetně toho, zda má Pentagon nějaké další interní údaje nebo zpravodajské odhady o počtu civilních obětí v Gaze.

"Centrum pro posílení bezpečnosti v Americe formálně žádá, aby byly zveřejněny všechny relevantní informace, které ministerstvo obrany použilo na podporu svých nedávných prohlášení týkajících se počtu palestinských obětí. To by obnovilo důvěru, že ministr Austin a vysocí úředníci ministerstva obrany nepoužili zdroje daňových poplatníků a své autoritativní pozice k šíření dezinformací pocházejících od teroristické organizace a jejích pravděpodobných přidružených národních států," napsal v dopise.

Představitel ministerstva obrany řekl, že Pentagon na dopis "odpovídajícím způsobem odpoví".

"Pokud jde o slyšení ve Sněmovně reprezentantů 29. února, ministr Austin byl dotázán, kolik žen a dětí zemřelo v Gaze. Aby to upřesnila, ministrova odpověď citovala odhad Hamásem kontrolovaného ministerstva zdravotnictví, že v Gaze bylo zabito více než 25 000 Palestinců," řekl tento činitel.

Rozruch kolem veřejných komentářů o palestinských úmrtích podtrhuje obtížnost získávání přesných informací z pásma Gazy, zatímco Izrael je pod rostoucím mezinárodním tlakem, aby zmírnil své tažení v enklávě s cílem zlomit moc Hamásu. Vzhledem k tomu, že čísla Hamásu nelze nezávisle potvrdit, počet mrtvých a obětí by mohl být ještě vyšší, i když někteří odborníci zdůrazňují, že je to nepravděpodobné.

Izrael bojuje s Hamásem v palestinské enklávě od října, krátce poté, co Hamás zahájil 7. října řádění v jižním Izraeli, které zabilo více než 1 200 Izraelců a cizích státních příslušníků a vyústilo v zajetí více než 250 rukojmích. Více než 100 z těchto rukojmích údajně nebylo propuštěno.

Počet palestinských obětí se stal klíčovým aspektem protiizraelského narativu prosazovaného Hamásem, jeho spojenci, jako je Írán, kritiky Izraele a dokonce i některými médii. Organizace spojených národů zveřejnila na svých webových stránkách článek, který se opírá o údaje Hamásem řízeného ministerstva zdravotnictví v Gaze, aby odsoudil počet zabitých palestinských dětí. Uvedla, že "za poslední čtyři měsíce zemřelo v enklávě nejméně 12 300 mladých lidí, zatímco v letech 2019 až 2022 to bylo 12 193 na celém světě".

Prezident Biden také veřejně citoval údaje o úmrtích a obětech, které zveřejnili představitelé Hamásu, v projevu o stavu Unie.

"Bylo zabito více než 30 000 Palestinců," řekl Biden na společném zasedání Kongresu, aniž by citoval svůj zdroj, "většina z nich není Hamás."

Celkem mělo být v Gaze od 7. října zabito 31 184 Palestinců a 72 889 jich bylo zraněno, podle posledních údajů Hamásu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1224

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024