Druhá největší ruská banka oznámila nefunkčnost ruské obdoby systému SWIFT

19. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Obdoba mezinárodního bankovního systému SWIFT, který vytvořila ruská centrální banka po anexi Krymu v roce 2014, ruské úvěrové instituce pro přenos informací a převody nepoužívají kvůli špatné funkčnosti a malému počtu zahraničních účastníků. Deníku Vědomosti to řekla vedoucí odboru zahraniční ekonomické činnosti VTB Nina Čaplinskaja.

Podle ní vzhledem k tomu, že nefunguje systém Financial Messaging System (SPFS) centrální banky, VTB vytvořila vlastní kanál pro výměnu informací pro interakci s pobočkami v Číně, Indii a dalších zemích. To je však drahé a časově náročné, takže ne každá banka si takový přístup může dovolit, poznamenala Čaplinskaja.

Pro rozvoj SPFS je třeba vyvinout úsilí "na státní úrovni, aby to fungovalo normálně a aby tam byli normální účastníci," dodal zástupce VTB. Zdůraznila, že rozšíření počtu nerezidentů napojených na systém je politickým úkolem.

Centrální banka poznamenala, že v současné době je k SPFS připojeno více než 160 nerezidentů z 20 zemí. Regulátor neobdržel žádné stížnosti od účastníků a funkčnost systému se neustále vyvíjí a zlepšuje, včetně zohlednění návrhů uživatelů.

Podle nejnovějších údajů regulátora činil provoz SPFS za tři čtvrtletí roku 2023 160 milionů zpráv, což je 2,7krát více než hodnota za stejné období roku 2022.

SPFS je jen 10 let starý, zatímco SWIFT existuje 50 let, řekl mluvčí listu Vědomosti v jednom z obchodních sdružení. "Je extrémně obtížné vybudovat během jedné dekády stejně vyspělý systém, který přední světové finanční instituce budují už půl století," vysvětlil.

Zároveň připustil, že zahraniční banky se kvůli sankčním rizikům nechtějí do systému napojit. SPFS je součástí centrální banky a mnoho zahraničních bank se za to může stydět, vysvětlil zdroj.

Aby mohly ruské banky provádět mezinárodní platby pro své zákazníky, musí být nyní schopny fungovat nebo být připojeny k různým platebním systémům a systémům finančních zpráv, řekl Alexej Maslov, spolupředseda Výboru pro platební systémy Asociace bank Ruska. V každém případě je pro takové výpočty nutné otevřít korespondenční účty, ale pokud byly dřívější korespondenční účty otevřeny za 2-3 týdny, nyní to vyžaduje více času a často to zahrnuje osobní návštěvy, dodal Maslov.

V letech 2022-24 se sankce za válku na Ukrajině vztahovaly na více než 50 ruských bank, včetně všech největších úvěrových institucí v zemi. Všechny byly odpojeny od systému SWIFT. Ze 13 systémově významných bank nebyly sankce uvaleny pouze na UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Tyto dvě banky nadále provádějí převody prostřednictvím SWIFT, ale s většími omezeními a poplatky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
1706

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024