V Rumunsku začala výstavba nejdůležitější základny NATO v Evropě

19. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Na území Rumunska byla zahájena výstavba největší evropské základny NATO pro 10 tisíc vojáků.

Stavba byla zahájena na území již existující letecké základny Mihaila Kogălniceanu. Vojenský objekt bude zabírat plochu téměř 3 000 hektarů a bude schopen ubytovat až 10 000 vojáků a jejich rodin. Předběžné náklady na projekt se odhadují na 2,5 miliardy eur.

Vojenská základna bude zahrnovat vzletové a přistávací dráhy, hangáry, zbraňové platformy, ale i civilní zařízení, jako jsou obytné prostory, školy, školky, lékárny, obchody a nemocnice. Očekává se, že vojenská jednotka bude největším takovým zařízením v Evropě a překoná baštu amerického letectva, leteckou základnu Ramstein v Německu.

Geopolitický analytik Dorin Popescu se domnívá, že základna umožní vytvoření stálé vojenské struktury v bezprostřední blízkosti války na Ukrajině. "Základna bude nejdůležitější stálou vojenskou strukturou NATO v bezprostřední blízkosti konfliktu na jižní Ukrajině. Nepředstavujme si, že tento konflikt skončí letos, v roce 2025, v roce 2026 – je to dlouhodobý konflikt," řekl analytik.

Stavební práce byly zahájeny obnovou základní infrastruktury: Byla zahájena výstavba a rekonstrukce přístupových komunikací a energetických sítí a také vytvoření nové vzletové a přistávací dráhy souběžné se stávající. Podle projektu bude letecká základna schopna přijmout téměř jakýkoli typ moderního letadla.

V roce 1955 byla otevřena 57. letecká základna rumunského letectva "Mihail Kogălniceanu". V současné době je zde umístěno 5 000 vojáků NATO. Nachází se zde také centrální velitelství kombinovaných ozbrojených sil Severoatlantické aliance v Evropě.

Loni na podzim Bulharsko oznámilo výstavbu vojenského tábora, který bude hostit mnohonárodní bojové uskupení NATO. Náklady na projekt se odhadují na více než 50 milionů eur.

Podle ministra obrany Todora Tagareva by bojová skupina mohla být umístěna na dvou vojenských základnách v oblasti Jambol na jihovýchodě Bulharska.

Podrobnosti v rumunštině: ZDE

1
Vytisknout
1348

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024