Radek Sikorski v Radě bezpečnosti OSN

26. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Paní předsedkyně. Připojuji se ke slovům ukrajinského ministra Kuleby a kolegů z Evropské unie. Jsem však překvapen tónem a obsahem vystoupení ruského velvyslance a mohl bych být užitečný tím, že bych opravil to, co řekl.

Velvyslanec Nebenzja označil  Kyjev za klienta Západu, ve skutečnosti Kyjev bojuje za nezávislost na kýmkoli.

Nazývá jej zločineckým kyjevským režimem. Ve skutečnosti má Ukrajina demokraticky zvolenou vládu.

Nazývá je nacisty. No a prezident je žid. Ministr obrany je muslim a nemají žádné politické vězně.

Řekl, že Ukrajina se utápí v korupci. No, Alexej Navalnyj doložil, jak je jeho vlastní země superpoctivá a vůbec tam není korupce.

Z války obvinil americký neokolonialismus. Ve skutečnosti je to Rusko, které se pokusilo vyhladit Ukrajinu v 19. století opět za bolševiků. Toto je jeho třetí pokus.

Řekl, že jsme oběti rusofobie. Fobie znamená iracionální strach. Bývalý ruský prezident a Putinovi propagandisté nám, téměř denně vyhrožují jaderným zničením. Není iracionální, když nám Rusko vyhrožuje, hrozí, my mu věříme.

Řekl, že popíráme bezpečnostní zájmy Ruska. To není pravda. Začali jsme se vyzbrojovat až ve chvíli, kdy Rusko začalo napadat své sousedy.

Dokonce řekl, že Polsko napadlo Rusko během 2. světové války. O čem to mluví? Byl to Sovětský svaz, který 17. září 1939 napadl Polsko společně s nacistickým Německem. Dokonce 22. září uspořádali společnou přehlídku vítězství.

Tvrdí, že Rusko vždy jen odráželo agresi. Co dělala ruská vojska u bran Varšavy v srpnu 1920? Byli na topografické exkurzi?

Ne, pravda je taková, že na každý případ, kdy bylo Rusko napadeno, připadá deset jeho agresí.

Tvrdí, že jde o perfidní zástupnou válku Západu. Moje rada zní: nepadněte do pasti Západu, stáhněte svá vojska k mezinárodní hranici a vyhněte se tomuto západnímu spiknutí.

Říká také, že v roce 2014 došlo na Ukrajině v Kyjevě k nezákonnému převratu. No, já jsem tam byl. Žádný převrat se nekonal. Prezident Janukovyč zavraždil 100 svých krajanů a z funkce ho odvolal demokraticky zvolený ukrajinský parlament, včetně jeho vlastní strany, Strany regionů.

A nakonec říká, že my, Západ, se nějak snažíme přesvědčit, že Rusko nelze nikdy porazit.

No, Rusko  nevyhrálo krymskou válku. Nevyhrálo ani rusko-japonskou válku. Nevyhrálo první světovou válku. Nevyhrálo bitvu u Varšavy. Nevyhrálo v Afghánistánu a nevyhrálo studenou válku.
Ale je tu i dobrá zpráva. Po každém jeho neúspěchu došlo k reformám.

Taková demagogie není hodna stálého člena Rady bezpečnosti. Ale to, čeho pan velvyslanec dosáhl, je, že nám připomněl, proč jsme se bránili sovětské nadvládě a čemu se nyní brání Ukrajina. Nepodařilo se jim nás podrobit. Nepodaří se jim podmanit si Ukrajinu a nás ani nyní. Děkuji vám mnohokrát.


3
Vytisknout
2445

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2024