22584

Gaza: Izraelci ve čtvrtek ráno zastřelili asi 150 civilistů, kteří čekali na potraviny, a 700 jich zranili

29. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Moderátorka, BBC World at One, 13 hodin, čtvrtek 29. února 2024: Podle zpráv bylo zabito více než 100 lidí, kteří čekali na potravinovou pomoc na kruhovém objezdu na severu Gazy. Úřad palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse označil incident za ošklivý masakr. Podle Palestinců jsou za něj zodpovědné izraelské síly. Izrael připouští, že se něco stalo, ale tvrdí, že obraz je nyní zmatený. Přichází v den, kdy počet mrtvých podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze dosáhl 30 000. Náš bezpečnostní zpravodaj Frank Gardner to analyzuje:

 20461

Putin vzkazuje NATO, že vyslání západních vojáků na Ukrajinu vyvolá jadernou válku

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Ruský prezident během projevu o stavu země pohrozil "tragickými" následky válečných intervencí

Vladimir Putin ve výročním projevu o stavu země vzkázal zemím NATO, že pokud vyšlou své vojáky do bojů na Ukrajině, riskují vyprovokování jaderné války, a vystupňoval tak své hrozby vůči Evropě a USA.

V narážce na výroky Emmanuela Macrona ze začátku tohoto týdne, v nichž otevřel dveře k vyslání evropských pozemních jednotek na Ukrajinu, ruský prezident uvedl, že by to vedlo k "tragickým" důsledkům pro země, které by se k tomu rozhodly.

"Hovořilo se o možnosti vyslání vojenských kontingentů NATO na Ukrajinu," řekl Putin ve svém bojovném dvouhodinovém čtvrtečním projevu.

 16879

BBC: Kdy vyšle NATO své vojáky na Ukrajinu?

29. 2. 2024

čas čtení 8 minut

Moderátorka, BBC World at One, čtvrtek 29. února 2024, 13 hodin: Prezident Putin varoval, že jakékoli rozmístění západních vojsk na Ukrajině by mělo tragické následky. Jeho výroky v každoročním projevu o stavu země jsou zřejmě reakcí na slova prezidenta Francie Macrona ze začátku tohoto týdne, kdy nevyloučil vyslání západních vojáků na Ukrajinu. Ruský prezident rovněž prohlásil, že západní rétorika hrozí konfliktem s použitím jaderných zbraní a následně zničením civilizace.

Putin: "Začali hovořit o možnosti vyslání vojenských kontingentů NATO na Ukrajinu, ale my si pamatujeme osud, osud těch, kteří kdysi vyslali své kontingenty na území naší země. Nyní však budou následky pro případné intervenční síly mnohem tragičtější.

A oni nakonec musí pochopit, že máme také zbraně. Ano, oni o tom vědí. Nyní. Právě jsem to řekl. Máme také zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území."

Moderátorka: 
Steve Rosenberg je redaktorem BBC pro Rusko a sledoval tento projev a Steve, předpokládám, že to byla reakce na to, co předtím řekl prezident Macron o možnosti vstupu západních vojsk na Ukrajinu?

 22586

CNN: Izrael střílí na humanitární konvoje v Gaze. Hladomor

29. 2. 2024

čas čtení 9 minut

Christiane Amanpour, hlavní zahraničněpolitická reportérka americké televize CNN, hovoří z Rafahu s Janem Egelandem, ředitelem humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky

Christiane Amanpour, televize CNN: Jane Egelande, vítejte v  našem pořadu z Rafahu. Jaké to je být na místě a vidět to tam? Slyšeli jsme toho hodně. Viděli jsme obrázky, slyšeli jsme zprávy zevnitř. Co vidíte na vlastní oči?

Jan Egeland: No, Christiane, abyste pochopila tu zkázu, bídu a zoufalství zdejších lidí, musíte přijet do Gazy. Sem. Nikdy jsem za mnoho a mnoho let, co pracuji jako humanitární pracovník, neviděl místo, které by bylo tak dlouho bombardováno, s tak uvězněnými obyvateli bez možnosti úniku, takže lidé jsou traumatizováni až k neuvěření. Žijí v těch nejstrašnějších podmínkách. Dnes jsem byl ve škole, kde v malé třídě spalo 50 lidí, víte, 250 lidí sdílí jednu latrínu a vůbec nemají pořádnou vodu. Příliš málo matrací, i my se snažíme dělat, co můžeme, jako Norská rada pro uprchlíky, ale jsme opravdu, opravdu přetíženi v tomto oceánu potřeb.


Pokračování českého překladu:

Jan Egeland: Izrael lže

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

"Bylo to nepřiměřené od samého začátku.  Vytvořili zde nyní opět generaci nenávisti.  Proč by někdo, kdo nemá nic společného se 7. říjnem, jemuž zničili  domov a zabili rodinu - -  Mluvil jsem s jednou, teď jsem dojatý, teď jsem mluvil s kolegyní, které zabili celou rodinu. To je válka proti terorismu? Ne. To je pomsta. A těm, kteří to rozpoutali, se to vrátí."

Od minuty 6.30:


Moderátor, Channel 4 News, středa 28. února 2024, 19 hodin: Po útoku Hamásu 7. října byla izraelská reakce v Gaze ohromující. Podle ministerstva zdravotnictví vedeného Hamásem zemřelo téměř 30 000 lidí a přes 70 000 jich bylo zraněno. Podle OSN je čtvrtina obyvatel Gazy na pokraji hladomoru a téměř všichni obyvatelé jsou odkázáni na nedostatečnou humanitární potravinovou pomoc, aby přežili. Dnes jsem hovořil s Janem Egelandem, generálním tajemníkem Norské rady pro uprchlíky. Nachází se v jižním městě Rafáh, kde 1,4 milionu lidí hledá bezpečí, ale obává se, že dojde k izraelské pozemní ofenzívě. Požádal jsem ho, aby popsal scény, které vidí.

 
Jan Egeland: Myslím, že situace je opravdu strašná. Jinak se to popsat nedá. Jsem humanitární pracovník už velmi mnoho let, ale takové trauma, zoufalství, bída, rozčarování lidí tady v Rafáhu je v jiném měřítku, lidé se bojí. Neustále nad námi hučí drony. Slyším jich teď několik, když spolu mluvíme. Lidé se samozřejmě velmi bojí, aby se i toto poslední útočiště, kde je  jeden a půl milionu lidí, nestalo válečnou scénou. Bude to skvrna na dějinách Izraele a na těch, kteří mu poskytli zbraně, tedy na Spojených státech, Velké Británii, Německu a několika dalších.

"Pusťte nás do Gazy": 55 zahraničněpolitických reportérů ze Spojeného království a z USA naléhá na Izrael a Egypt, aby zrušily blokádu zpravodajství

29. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Vzhledem k tomu, že bylo zabito 90 novinářů, je nezbytné, aby se místním pracovníkům médií ulevilo - píše se v dopise
Více než 55 zahraničních zpravodajů podepsalo žádost o přístup do Gazy přes Izrael a Egypt s tím, že by jim to pomohlo podpořit úsilí místních novinářů, jejichž bezpečnost je ohrožena.

Těchto 55 zpravodajů zastupuje všechny hlavní televizní stanice se základnami ve Velké Británii, včetně BBC News, Sky News, ITV News, Channel 4 News, CNN, NBC, CBS a ABC.

Celý dopis a seznam signatářů naleznete na stránce níže.



Jon Stewart: Jak vyřešit krizi na Blízkém východě

29. 2. 2024

čas čtení 10 minut


Jon Stewart: The Daily Show. Jsem váš moderátor Jon Stewart. Jistě, toto je číslo tři, třetí díl, toto je můj třetí díl. První dva velmi kontroverzní, hodně diskuse kolem toho. Spousta hádek tam a zpět, spousta hněvu, spousta komentářů. Dnes večer. S tím jsem skončil. Dnešní večer je možná jen takové lehkost.  Drobnost. Něco lehkého. Dnes večer budeme diskutovat o: (čte z papíru)  Izrael, Pales - - tina!!? Cože? Kdo tohle napsal? No jo, já právně musím přečíst, co je v prompteru. Takže. jdeme na to. Podíváme se na to. V našem novém a pravděpodobně nikdy nekončícím segmentu MARNÝ OKRUH. Ano. Nějak to diváci věděli, že dnes večer probereme Izrael, Palestinu.

(Varování:

Diskuse o Izraeli a Palestině nemá za cíl podporovat nebo ospravedlňovat jednu ze stran . Zmínky o Hamásu, které neodsuzují Hamás, neznamenají, že Hamás neodsuzujeme. Poslech tohoto segmentu se nedoporučuje osobám se sklonem k antisemitismu nebo islamofobii. Nežádoucí účinky: Deprese, úzkost, infekce perinea, chuť na humus.)

29535

Debilita zla

29. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Detektivní seriál Metoda Markovič: Hojer režiséra Pavla Soukupa a scenáristy Jaroslava Hrušky sleduje slavného československého kriminalistu při práci na případu sériového vraha Ladislava Hojera. Ten v letech 1978-1981 zabil na území někdejšího Československa nejméně pět žen. Seriál rekonstruuje, podle všeho poměrně věrně, jak titulní kriminalistovu metodu, tak osobnost vraha. Ten si na vazbě užíval, že je, patrně poprvé v životě, středobodem něčího ho zájmu a ke svému vyšetřovateli Jiřímu Markovičovi si vytvořil blízký vztah. Hojer s IQ 88 sice převyšoval debilitu, jak ji dobová psychiatrie klasifikovala, o téměř dvacet bodů, což jej řadí na hranici mezi průměrem a podprůměrem. Přestože byly jeho skutky byly odpudivé, děsivé a prostě a jednoduše špatné, sotva lze nazvat zlem samotného primitivního a prostoduchého Hojera. 

 18993

Britská vláda ničí britské univerzity

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Jak píšeme často, nynější konzervativní britská vláda po brexitu, kdy byli z Konzervativní strany vyloučeni všichni rozumní a vzdělaní konzervativní politikové, se skládá z neumětelů,  ultrapravicových ideologických fundamentalistů a agresivních hlupáků. Poškozují, na co sáhnou. Nejnovější obětí jsou dosud jinak relativně mezinárodně úspěšné britské univerzity, v důsledku nenávistné protiimigrační politiky současné krachující britské vlády (JČ):

Britské univerzity varují před ekonomickými škodami pro Spojené království,  počet (platících) zahraničních studentů klesl o třetinu

Vedoucí představitelé univerzit obviňují ministry, že chtějí "snížit náš úspěch". Údaje ukazují prudký pokles počtu víz vydaných zahraničním studentům.

Imigrační omezení uvalená britskou vládou na zahraniční studenty hrozí podle vedoucích představitelů univerzit poškozením britské ekonomiky, neboť počet studentů ze zahraničí  klesl o třetinu.

Organizace Univerzity Spojeného království (UUK), které zastupuje  vysoké školy, uvedly, že nová vládní omezení spolu s výrazným zvýšením vízových poplatků a hrozbou omezení pracovních možností absolventů mají negativní dopad na Spojené království jako studijní destinaci.

Ultrazpracované potraviny jsou spojeny s 32 škodlivými účinky na zdraví

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Nejrozsáhlejší světová analýza dosavadního výzkumu zjistila přímé souvislosti s vyšším rizikem rakoviny, srdečních onemocnění a předčasného úmrtí

 
Podle nejrozsáhlejšího světového přehledu dosavadních studií jsou ultrazpracované potraviny (UPF) přímo spojeny s 32 škodlivými účinky na zdraví, včetně vyššího rizika srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky 2. typu, nepříznivého duševního zdraví a předčasného úmrtí.

Závěry prvního komplexního souhrnného přehledu důkazů přicházejí v souvislosti s rychle rostoucí celosvětovou spotřebou UPF, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení.

 20461

Uniklá ruská vojenská dokumentace odhaluje kritéria pro jaderný úder

29. 2. 2024

čas čtení 8 minut

 
Doktrína pro taktické jaderné zbraně je v ruské armádě nastíněná ve výcvikových scénářích pro invazi z Číny

Síly Vladimira Putina nacvičovaly použití taktických jaderných zbraní na v rané fázi konfliktu s velkou světovou mocností, vyplývá z uniklé  ruské vojenské dokumentace, která obsahuje výcvikové scénáře pro invazi z ČÍny, píše Financial Times.

Utajované dokumenty popisují prahovou hodnotu pro použití taktických jaderných zbraní, který je nižší, než Rusko kdy veřejně přiznalo, .

Dokumentace se skládá z 29 tajných ruských vojenských spisů, které byly vypracovány v období mezi rokem 2008 až 2014, včetně scénářů pro válečné hry a prezentací pro námořní důstojníky, které pojednávají o zásadách činnosti pro použití jaderných zbraní.

Izraelskému režisérovi je vyhrožováno smrtí poté, co němečtí politikové označili berlínský filmový festival za "antisemitský"

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Yuval Abraham kritizuje německé politiky a tvrdí, že jejich kritika znehodnocuje pojem "antisemitismus" a ohrožuje židovské životy



Izraelský filmový tvůrce, který získal jednu z hlavních cen na berlínském filmovém festivalu, uvedl, že označení předávání cen německými úředníky za "antisemitské" vedlo k výhrůžkám smrtí a fyzickému zastrašování členů jeho rodiny, což ho přimělo odložit plány na návrat do Izraele.

Devětadvacetiletý Yuval Abraham získal v sobotu na Berlinale cenu za nejlepší dokumentární film za snímek No Other Land (Žádná jiná země), který zachycuje likvidaci palestinských vesnic v Masafer Yatta na Západním břehu Jordánu.

Abrahamova děkovná řeč, v níž odsoudil "situaci apartheidu" a vyzval k příměří v Gaze, byla jedním z několika momentů během závěrečného ceremoniálu, v nichž filmaři vyjádřili solidaritu s Palestinou. Následující den to vyvolalo pobouření v německých médiích, kde několik politiků tvrdilo, že projevy byly "antisemitské".
 
"Stát na německé půdě jako syn těch, kteří přežili holocaust, a vyzývat k příměří - a pak být označen za antisemitu je nejen pobuřující, ale také to doslova ohrožuje židovské životy," konstatoval Abraham.

"Nevím, o co se nás Německo snaží," dodal. "Pokud se Německo tímto způsobem vyrovnává se svou vinou za holocaust, vyprazdňuje tím veškerý jeho smysl."

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20752

V čem je příčina negativních postojů zhruba poloviny Čechů k Unii

28. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když v pondělní publicistice Radiožurnálu představoval Martin Buchtík ze STEMu výsledky projektu rozsáhlého šetření postojů české populace k Evropské unii, řekl, myslím, velmi jasně, že král je nahý. Společnost je rozdělena na několik skupin, pokud jde o vztah k Unii, a zhruba je to půl na půl. Buchtík začal tím, že mezi politiky nemá Unie v ČR žádného obhájce, žádné zastání. A podle mě trefil hřebík na hlavičku.

 22243

Jak Kreml využívá italský organizovaný zločin k financování proruských uskupení na Slovensku

28. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Vazby slovenských politiků a italské mafie byly odhaleny po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka v roce 2018. Úřady se domnívají, že Kuciak byl zavražděn v souvislosti se svou prací. Nedávno prověřovaly tvrzení, že vysoce postavený Ficův poradce měl obchodní styky s mužem podezřelým z vazeb na italskou mafii. je to Peter Pellegrini, který nahradil Roberta Fica poté, co byl nucen odejít po vraždě Kuciaka.

 22584

Krize na Blízkém východě: Katar obviňuje Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu"

28. 2. 2024

čas čtení 11 minut

 
Mluvčí katarského ministerstva zahraničí uvedl, že je "bolestné", že dodávka pomoci je stále problémem.

 
Katar: "záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat"


Katar obvinil Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu" na týdenním brífinku, který poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Majed Al Ansari. Vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo na Izrael větší tlak, a uvedl, že je "bolestné", že dodávky pomoci jsou stále problémem.

V prohlášení vydaném po briefingu Al Ansari uvedl:

"Záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat a mezinárodní společenství se musí proti tomuto problému postavit.

    Veškerá pomoc poskytovaná pásmu Gazy představuje jen velmi malou část toho, co obyvatelé pásma potřebují. Dva a půl milionu lidí žije v naprosté absenci zdravotnických a záchranných služeb. Více než milion lidí žije ve stanech na jihu pásma.

    Pomoc by měla být poskytována volně a bez omezení, jak stát Katar vždy zdůrazňoval."

Al Ansari uvedl, že 80 letadel s pomocí bylo dodáno prostřednictvím leteckého mostu, který Katar zřídil pro doručování pomoci, ale "problémy se vstupem této pomoci jsou velké a trvají".

Pokračoval: " Dosud jsme nebyli svědky skutečného tlaku mezinárodního společenství, aby umožnilo plný a bezpodmínečný vstup pomoci. Katarský stát ve spolupráci se svými partnery usiluje o zastavení agrese před svatým měsícem ramadánem. Je bolestné, že vstup humanitární pomoci je jednou z diskutovaných otázek."

 22581

Channel 4 News: Izraelci nic nevědí o masovém zabíjení civilistů a hladomoru v Gaze: Izraelská televize o tom neinformuje

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Moderátor, Channel 4 News, úterý 27. února 2024, 19 hodin:  Izrael i Hamás bagatelizovaly návrh amerického prezidenta, že by příměří v Gaze mohlo být uzavřeno do příštího týdne. Joe Biden se tak vyjádřil v předvečer primárních voleb v Michiganu, kde je pod tlakem velkého počtu arabských Američanů kvůli své podpoře Izraele, Mezitím v Gaze hrozí hladomor a mezi 2,3 miliony lidí uvězněných v Gaze se nadále šíří nemoci. Přepojíme se nyní  živě k naší mezinárodní redaktorce Lindsey Hilsumové, která je v Tiberu na severu Izraele. Lindsey.

 19468

Macron čelí záporné reakci EU poté, co navrhl vyslání vojáků na Ukrajinu

28. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Vedoucí představitelé EU a NATO se rychle distancovali od výroků francouzského prezidenta, že by nemělo být vyloučeno vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu

 
Emmanuel Macron čelí kritice ze strany francouzských partnerů v NATO a EU a varování před konfliktem ze strany Ruska poté, co navrhl, že by mohlo být nutné vyslat na Ukrajinu pozemní jednotky.

Po pařížské schůzce na vysoké úrovni převážně evropských partnerů, na níž se jednalo o tom, jaké naléhavé kroky by bylo možné podniknout k posílení Ukrajiny v důsledku nedávného postupu Ruska na frontě, francouzský prezident na tiskové konferenci řekl, že nevylučuje vyslání vojáků.

 20511

K vyřešení problémů s Ruskem potřebuje NATO víc než jen peníze

28. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Kontraintuitivně platí, že čím více se vynakládá na obranu, zejména v USA a Velké Británii, tím více se síly zmenšují. Důvody spočívají v růstu nákladů na každou položku, od lidí až po přesné zbraně a dokonce i tužky. Tento roční nekontrolovaný růst reálných nákladů pro státy NATO, v závislosti na zemi, se pohybuje mezi 3-7 procenty. Přidejte inflaci a problém se zhoršuje, upozorňuje Harlan Ullman.

 20699

15 zemí EU se dohodlo na nákupu granátů pro Ukrajinu za 1,5 miliardy dolarů

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Evropské země si uvědomily, že nebudou schopny rychle poskytnout Ukrajině potřebné množství munice, a tak se rozhodly nakoupit dělostřelecké granáty od výrobců třetích stran. Dokonce i francouzský prezident Emmanuel Macron, který dosud trval na tom, že peníze EU budou použity pouze na financování evropského obranného sektoru, podpořil původní návrh České republiky.

 17006

Co je nadnárodní represe a jak ohrožuje Rusy

28. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Ještě více než sovětský předchůdce se vláda Ruské federace zapojila do nadnárodních represí, což je termín, který experti používají k tomu, aby popsali akce od obtěžování až po vraždu, upozorňuje Věra Naděždina.

Německo se chová vůči masovému vraždění Palestinců Izraelem v Gaze naprosto ostudně. Viz scéna na Berlinale

28. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Německo má - zcela pochopitelně - ze své nacistické minulosti - obrovský komplex vůči židům a Izraeli, který většině německých politiků brání vnímat vraždění v Gaze objektivně. Nekriticky se staví na stranu izraelského vraždění Palestinců a přehlížejí systematický izraelský teror vůči Palestincům, využívající vyhladovění dětí a srovnávání celé Gazy se zemí, včetně škol, mešit, kostelů, univerzit a kulturních památek.

Kritika ultrapravicové Netanjahuovy vlády, která se bratří s Trumpem a Orbánem a jejíž členové tvrdí, že palestinská území všechna patří Izraeli a Palestinci by z nich měli být vyhnání, "protože po nich kráčel král David", není antisemitismem, by si měli Němci uvědomit. Jejich jednání je obscénní. Kromě toho to vede k trapným, komickým scénám, viz reportáž níže: (JČ)



Německá ministryně se brání, že na Berlinale prý tleskala jen izraelskému filmaři, nikoli jeho palestinskému spolupracovníkovi!

Německá ministryně kultury nyní trvá na tom, že tleskala pouze izraelské, ale nikoli palestinské polovině filmařské dvojice, která získala jednu z hlavních cen na politicky vypjatém závěrečném ceremoniálu berlínského filmového festivalu.

Londýnský primátor Sadiq Khan čelí výhrůžkám smrtí od islamistických extremistů

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan Khan jako poslanec hlasoval pro sňatky osob stejného pohlaví (na rozdíl od České republiky!)  a jako starosta se zasazuje o práva homosexuálů.

Zatímco ultrapravicoví extremisté jako Lee Anderson tvrdí, že londýnský primátor Sadiq Khan je v kapse muslimských extremistů (a Anderson za to byl vyloučen z Konzervativní strany), přicházejí informace, že ve skutečnosti čelí  Sadiq Kahn výhrůžkám od muslimských extremistů, že ho zavraždí.
 
Sadiq Khan má  od roku 2017 trvale policejní ochranu, která je obvykle vyhrazena hrstce vysokých ministrů  nebo královské rodině.

Zdroj obeznámený s bezpečnostními opatřeními uvedl, že kromě toho, že Khan v současné době čelí hrozbám násilí ze strany krajní pravice, čelí také hrozbám ze strany islamistických extremistů.

 22578

Írán: MAAE naléhá na návrat jaderných inspektorů

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Jaderný dozor OSN si stěžuje na nedostatečný přístup inspektorů v Íránu a ve čtvrtletní zprávě také upozornil na pokračující obohacování uranu. Ani nedávné veřejné komentáře z Teheránu nebyly uklidňující, uvedla agentura Reuters.

 22580

USA sankcionovaly dodavatele munice, který je napojen na ruského dárce kampaně Mikea Johnsona

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Zprávy o darech na politické kampaně se vynořují často, zejména pokud jsou propojeny se zahraničními zájmy. V poslední době se pozornost obrátila ke Konstantinu Nikolajevovi, prominentní postavě spojené s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, v souvislosti s odhaleními o darech poskytnutých na kongresovou kampaň předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona.

 22568

Izrael úmyslně podrobuje Palestince hladu, konstatuje expert OSN na lidská práva

27. 2. 2024

čas čtení 9 minut

 
Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Michael Fakhri říká, že odpírání potravin je válečným zločinem a představuje genocidu


Podle předního experta OSN na právo na potraviny Izrael záměrně podrobuje Palestince hladu a měl by se zodpovídat z válečných zločinů - a genocidy

A tohle česká vláda podporuje

V pásmu Gazy, kde se asi 2,2 milionu Palestinců potýká s vážným nedostatkem v důsledku toho, že Izrael ničí zásoby potravin a výrazně omezuje přísun potravin, léků a dalších humanitárních dodávek, je rozšířený hlad a vážná podvýživa. Kamiony s humanitární pomocí a Palestinci čekající na humanitární pomoc se dostaly pod izraelskou palbu.

"Neexistuje žádný jiný důvod, proč úmyslně blokovat průjezd humanitární pomoci nebo úmyslně ničit malá rybářská plavidla, skleníky a sady v Gaze - než aby byl lidem znemožněn přístup k potravinám," konstatuje  Michael Fakhri, zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny.

Putin nechal Navalného zabít, aby zmařil výměnu vězňů, tvrdí Navalného spojenci

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Putina obviňují Navalného spojenci,  že nařídil zabít Navalného, aby zabránil jeho výměně za nájemného vraha z FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest
 

Spojenci Alexeje Navalného tvrdí, že Vladimir Putin nechal Navalného ve vězení zabít, aby zmařil výměnu vězňů, při níž měl být Navalnyj vyměněn za odsouzeného nájemného vraha vězněného v Německu.

Maria Pevčichová, blízká spojenkyně Navalného, ve videu uvedla, že Navalnyj a dva občané USA měli být vyměněni za Vadima Krasikova, nájemného vraha z ruské bezpečnostní služby FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest za vraždu bývalého čečenského separatisty v Berlíně.

 22568

BBC: Děti v Gaze hledají jídlo, aby udržely své rodiny naživu

27. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Na severu Gazy se objevují zprávy o úmrtích dětí na podvýživu. Britská charitativní organizace Action Aid citovala lékaře ze severní Gazy, podle kterého zemřel hladem značný počet dětí

Na některých místech a v určitých dobách je pro chlapce zdrojem hrdosti už jen to, že zůstane naživu - natož když se každý den vydáváhledat jídlo, díky němuž jeho rodina nezemře hlady

Jedenáctiletý Mohammed Zo'rab se každé ráno vydává do města Rafáh na jihu Gazy, kde má svou misi.

Vezme si velkou plastovou mísu a vydá se do škol, které se staly uprchlickými centry, a do provizorních táborů u silnice, kde lidé trpí stejně jako jeho rodina, ale možná ještě najdou něco, čím nakrmí cizí dítě.

Mohammed také chodí do nemocnic, kam v každou hodinu přicházejí zranění, a všude jinde, kde by se mohl vařit hrnec na otevřeném ohni.

"Když se s tímto jídlem vrátím ke své rodině, mají radost a všichni se společně najíme," říká.

"Někdy odcházím s prázdnýma rukama a je mi smutno."

Jak izraelští osadníci brutálně přebírají pozemky a bourají domy vlastněné Palestinci na Západním břehu Jordánu. Za asistence izraelské armády

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

"Sionisté se od nacistů skutečně dobře poučili. Tak dobře, že se zdá, že jejich morálně odporné zacházení s Palestinci a snaha zničit palestinskou společnost v Izraeli a na okupovaných územích je v podstatě odhaluje jako nacisty s plnovousem a černými klobouky." ~ Norman Finkelstein

Channel 4 News v pondělí odvysílaly brutální časosběrný dokument ze Západního břehu Jordánu, kde izraelští osadníci za podpory izraelské armády terorizují palestinské obyvatelstvo. Je to téměř biblický útlak: Palestinci přicházejí o své farmy. Izraelci na ně fyzicky útočí, bourají jim jejich domy. Nemají kam jít. Starší farmářka musela uprchnout z domu, protože Izraelci terorizovali jejího patnáctiletého syna. Přežívají teď v jeskyni.

Světu je to jedno.

 18993

Britská Konzervativní strana se propadá do neuvěřitelných kulturních válek

27. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

V Británii se letos musejí konat všeobecné volby. I když šéf Labouristické strany Keir Starmer není zrovna charismatický, je to nudný, přeopatrný právník, labouristé nad vládnoucími konzervativci z dobrých důvodů v průzkumech veřejného mínění - a v občasných doplňovacích volbách - vedou asi o dvacet procentních bodů. 

Je velmi pravděpodobné, že konzervativci po čtrnácti letech velmi problematické vlády, především založené na škrtech, nadcházející volby prohrají: lidi jich už mají opravdu plné zuby, zejména v důsledku skandálů týkajících se posledních čtyř premérů, Borise Johnsona, který vytáhl na základě lží Británii z Evropské unie, Theresy Mayové, několikatýdenní premiérky Liz Trussové, která způsobila v roce 2022 ekonomickou katastrofu, v důsledku níž dodnes Britové platí daleko vyšší úroky ze svých hypoték, než by platili bez ním, a chabého, slabého  zbohatlíka Rishiho Sunaka.

V důsledku nefunkční vlády anglických konzervativců má Británie obrovské problémy. Propadla se jí ekonomika v důsledku brexitu, doslova se rozpadávají školy (školní budovy byly postaveny z jakéhosi pochybného betonu, který se nyní drolí a stropy padají lidem na hlavu, takže četné školy musejí být uzavřeny), je nefunkční zdravotnictví (sedm milionů lidí čeká na vyšetření specialistou, lékaří stávkují, protože mají příliš nízké platy), nefunkční železnice (železničáři stávkují, protože mají příliš nízké platy), v Británie je chudoba a hlad, velký počet lidí závisí na potravinových bankách.

Namísto toho, aby to vládnoucí konzervativci řešili, se zjevně rozhodli, že se pokusí získat podporu otrávených voličů vyvoláváním  kulturních válek. Tak velká část Konzervativni strany šiří nenávist proti cizincům, proti občanům Evropské unie, proti uprchlíkům a v poslední době i proti muslimům.

 22566

Bolsonarova via crucis bude trvat ještě několik měsíců, ale do vězení určitě půjde - a co s tím má společného hnutí LGBTQIAPN+?

27. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut

Jak se dá očekávat od všech krajně pravicových politiků, lžou. Základem veškeré krajně pravicové rétoriky jsou lži. A tak není divu, že i počet účastníků protestu, který na svou obranu uspořádal bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, byl pornograficky nadsazený. Původně bylo oznámeno, že na hlavní třídě São Paula bylo tuto neděli půl milionu lidí. Na konci akce policie ve státě, kterému vládne bývalý Bolsonaroův ministr Tarcísio de Freitas, prohlásila, že se protestu zúčastnilo 750 000 lidí. Díky umělé inteligenci se však ukázalo skutečné číslo: "pouze" 186 000 lidí. 


 22569

Americký letec se upálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu na protest proti izraelskému útoku proti Gaze

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Příslušník amerického letectva byl v kritickém stavu v nemocnici poté, co se na protest proti válce v Gaze zapálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu. 

Aaron Bushnell živě vysílal přes mobil svůj příchod k velvyslanectví. Prohlásil, že se již nebude podílet na genocidě. Poté položil kameru na zem, polil se tekutinou a zapálil se. Zvolal Svobodnou Palestinu!

V nemocnici pak zemřel.

 22577

Třicetiletý Madal Bal

27. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut


Že nevíte, co je Madal Bal? Pak vězte, že je to jedno z mnoha úspěšných českých nakladatelství, specializující se na publikování knižních a hudebních titulů, kterými se snaží inspirovat čtenáře k nalezení šťastnějšího života prostřednictvím objevování vlastní hlubší podstaty, čímž oslovuje nejen milovníky duchovní literatury, ale i všechny ty čtenáře, kteří ve svém životě hledají vnitřní klid a harmonii. Nejen o jeho začátcích, ale i o jeho dalších aktivitách jsem si povídala s Janou Duškovou.

Začátky vašeho nakladatelství sahají až do roku 1993, když se za nimi ohlédnete, vybaví se vám v paměti ta úplně první kniha, kterou jste svou nakladatelskou činnost započali?

 22567

Studie ukázala, že téměř polovinu primátů má v moci samice, což mění vnímání údajné podřízenosti žen

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Nová studie zjistila, že samičky u primátů jsou u moci častěji, než se dosud předpokládalo. Neexistuje tedy přirozená tendence samců být vůdcem smečky. Zdá se, že se stalo to, že samci mezi primáty, včetně nás lidí, se stali většími a silnějšími než samice, protože 1) měli fyzický pohyb, když šli na lov, zatímco samice používaly své svaly méně, pro činnosti uvnitř jeskyní nebo jiných obydlí, 2) samci lovci měli okamžitý přístup k bílkovinám a k ovoci, zatímco samice dostávaly menší množství, což vedlo k typickému fyzickému rozdílu mezi samci a samicemi. 


 20965

Human Rights Watch: Izrael se vzepřel soudu a nechal Gazu vyhladovět

27. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Minulý měsíc Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) sdělil izraelské vládě, že musí "přijmout okamžitá a účinná opatření, která umožní poskytování naléhavě potřebných základních služeb a humanitární pomoci" v Gaze. Jednalo se o právně závazný příkaz a Izrael měl do jednoho měsíce podat zprávu o jeho splnění, píše Andrew Stroehlein ve svém každodenním lidskoprávním přehledu.

Dnes, o měsíc později, Izrael příkaz nesplnil.
 
Izraelská vláda nadále brání poskytování základních služeb a vstupu a distribuci pohonných hmot a životně důležité pomoci v Gaze. Ve skutečnosti izraelské orgány v posledních týdnech povolily vjezd do Gazy ještě menšímu počtu nákladních automobilů a misí s pomocí do severní části Gazy než v týdnech před vydáním příkazu Světového soudu.

 20578

Zelenskyj poprvé uvedl počet zabitých ukrajinských vojáků: 31 000

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Ukrajinský prezident také přiznává, že v rozhodující době války s Ruskem chybí západní zbraně
 

Volodymyr Zelenskyj poprvé uvedl počet mrtvých na ukrajinském bojišti ve válce s Ruskem, přiznal, že bylo zabito 31 000 vojáků, a řekl, že rok 2024 bude pro výsledek konfliktu rozhodující.

V projevu v Kyjevě den po dvouletém výročí invaze Vladimira Putina ukrajinský prezident řekl, že věří, že jeho země zvítězí navzdory nedávným vojenským neúspěchům. Připustil, že západních zbraní je nedostatek a jsou klíčové v době, kdy nad jeho jednotkami má Rusko obrovskou převahu munice.

Ukrajincům dochází  munice a v jednu chvíli koncem loňského roku vypálili jeden náboj na každých dvanáct, které Rusové vypálili, řekl. Nyní jel tento poměr 1:7. "Mají velkou převahu," připustil.

25594

Počet zabitých lidí v Gaze překročí 30 000, Izrael připravuje útok na Rafáh

26. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Netanjahu plánuje útok na město, kde je 1,5 milionu Palestinců, zatímco pokračují jednání o příměří a dohodě o propuštění rukojmích

 
Počet mrtvých v Gaze tento týden překročí chmurnou hranici 30 000, zatímco vyjednavači se snaží uzavřít dohodu o příměří a propuštění rukojmích a izraelská vláda pokračuje v plánech na útok na Rafáh.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal v sobotu pozdě večer válečný kabinet na poradu s vyjednavači, kteří byli na jednáních v Paříži.

Tento týden se sejde znovu, aby projednal přípravy na útok na Rafáh, město na jižní hranici, kde hledá útočiště přibližně 1,5 milionu vysídlených Palestinců. Dohoda by mohla tuto operaci oddálit, ale nezabránila by jí, řekl Netanjahu v rozhovoru pro CBS.

 20699

Ukrajinci, váš boj je náš boj: Jsme si vzájemně zavázáni

26. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Ukrajinský odboj: světlo naděje pro evropskou jednotu a prosperitu


Děkujeme vám, Ukrajinci, za vaši houževnatost a odvahu - i jménem zemědělců, kteří vás v Evropě ponižují! Přijměte naši omluvu za to, že jsme ten náš vnitřní konflikt nevyřešili dostatečně brzy, píše Wojciech Przybylski, editor Visegrad Insight,.

I v Polsku jsme se poučili příliš pozdě. Naše vychloubačná tvrzení o odbornosti v ruských záležitostech byla umlčena, když se naši zemědělci dostali pod vliv Moskvy. Měli jsme být ostražitější - Rusko se svými imperialistickými ambicemi nikdy nevynechá příležitost.

Ano, Rusko je neokolonialistická mocnost. Dnešní Evropa je všechno jiné. A současná EU teprve dorůstá do výzev, kterým jste byli příliš dlouho přímo vystaveni.

 18993

Jak v Británii útočí pacienti na zdravotníky v nemocnicích

26. 2. 2024

čas čtení 8 minut


Kousají, bijí, plivou: pacienti napadají zdravotnický personál 


"Viděl jsem, jak se pacienti ohánějí po lékařích, protože nejsou spokojeni s dobou, kterou vyšetření trvalo, nebo s diagnózou lékaře. Viděl jsem, jak strhávají hasicí přístroje a házejí je po lidech, jak berou  počítače zvedají a házejí po personálu na pohotovosti a jak lidé vybíhají z boxů a bezdůvodně mlátí jiné pacienty - lidi, které neznají."

Roger Webb, bezpečnostní dozorce v nemocnici Queen's Medical Centre v Nottinghamu, vzpomíná na některé nepříjemné incidenty, kterých je během své práce svědkem.

 20461

Rusko musí být zničeno

26. 2. 2024 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut


Prezident Petr Pavel na demonstraci na podporu Ukrajiny v Praze na Staroměstském náměstí 24. února řekl, že: „Nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny.“ Jenomže ústupem okupantů z Ukrajiny válka a ruská agresivní politika neskončí. Rusko nyní bude válčit tak dlouho, dokud toho bude schopno, i kdyby se bojovalo na jeho území. Válka skončí jedině v případě, že Putinův režim nebude schopen pokračovat v boji. Zárukou trvalého míru je potom jedině demontáž ruského impéria a změna podstaty kremelské politiky.

 22243

Slovensko: Odpůrci se obracejí na Ústavní soud a Brusel, aby zablokovali slovenskou reformu trestního soudnictví

26. 2. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

 
Slovenské opoziční strany a protestující se již dva měsíce snaží zablokovat rozsáhlé změny v trestním soudnictví, které navrhuje nová levicově-pravicová populistická vláda premiéra Roberta Fica


Poté, co zákony začátkem tohoto měsíce definitivně schválil parlament a minulý týden je neochotně podepsala liberální prezidentka Zuzana Čaputová, se pozornost nyní přesouvá k Ústavnímu soudu země a do Bruselu.

Opozice považuje balík za pouhou "propustku z vězení" pro Fica a členy jeho strany a oligarchy, kteří byli zapleteni do policejního vyšetřování zahájeného za bývalé středopravicové vlády v předchozí éře vládnutí lídra Smeru v letech 2012-2018.  

 22561

Hrozí nám druhorepubliková deprese a jak z toho ven

26. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Není to tak dávno, co předmětem debat bylo, zda Ukrajinci získají zpět „jen“ všechno to, co jim bylo vzato po 24. únoru 2022, nebo zda si k tomu vezmou ještě Krym. Zločiny musejí být vyšetřeny, Putin musí stát před tribunálem, Krym musí být zpátky. Musí. Jděte na oddělení ARO, na onkologická oddělení a zopakujte tam všem, lékařům i pacientům, že se musí, prostě musí uzdravit. Musí.

 22563

Půl milionu Brazilců protestuje ve prospěch Bolsonara

26. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Populismus má tento název právě proto, že je populární. Když je tedy populista přistižen při páchání trestných činů, je výzva obyvatelstvu, aby mu vyjádřilo podporu, oblíbenou zbraní. Stejně jako šílenec Donald Trump dokáže na každém shromáždění shromáždit tisíce šílených příznivců, rozhodl se Bolsonaro hrát stejnou kartou a svolal své fanoušky, aby přišli na hlavní ulici São Paula a ukázali Nejvyššímu soudu, který shromáždil dostatek důkazů o mnoha Bolsonarových zločinech, mezi nimiž je i pokus o státní převrat, že pokud ho odsoudí do vězení, Brazílie možná bude muset počítat s občanskými nepokoji.


 22079

Ukrajinská válečná tragédie, začíná rok třetí…

25. 2. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

“Je to možná trochu sobecké, ale potřebuji vedle sebe svého manžela, ne historickou postavu….”

(Olena Zelenská, 2023)

Rusko dnes představuje stát Stalina, a proto s Putinem nejde jednat. Je to politicky mrtvý muž směrem k civilizovanému světu.Ta tvář tohoto automatu na zlo se vlastně příliš za dva roky nemění - sledujeme masku obličeje, která srostla s původní tváří.

24859

Suverénní stát Palestina – to jest jediné řešení

26. 2. 2024 / Faisal Ismail

čas čtení 16 minut


Vyjádřit svobodné přesvědčení a názory o tomto krajně ostrém tématu, zejména pak o probíhající válce v Gaze vyžaduje jistou dávku riskantní odvahy, zvlášť pak v době, kdy svoboda slova a projevu stagnuje. Budiž, pusťme se do hry s ohňostrojem!

Bdělý pozorovatel si bezesporu všímá, že účelně platí informační embargo na nechtěné zprávy z probíhající války v Gaze. Většina zdejších hromadných sdělovacích prostředků, nevyjímaje veřejnoprávní, jako by se stala zaujatým politickým aparátem. Vznešené zásady nezávislosti, objektivity a neutrality možná přestaly být ctností ctihodných a kreativních profesí v těchto masmédiích. Opět  se uplatňuje staronový návod: když veřejnost nevidí ani neslyší, tak nemluví a nečiní. Mají pravdu. To se jim v plné míře daří.

Bohužel, málokdo z nás sleduje a vyhledává informace o válce, natož pak v cizích jazycích, ze zahraničních sdělovacích zdrojů – uveďme třeba BBC, Sky News, zpravodajské agentury jako Reuters, zpravodajské kanály France 24, Al-Džazíra, a určitě izraelské noviny Haʹarec a The Jerusalem Post a další. Neodbytný sledovatel událostí míní přemoci tabu, mít podložený balík zpráv a poznatků – třebaže protichůdných – a vytvořit věrohodný obraz o událostech na nedalekém kousku světa – pro nás, a nejen pro nás, životně důležitý.

 19850

Rusnok o takzvaném bordelu v České republice

26. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Těžko říci, za koho vlastně hosté nedělního pořadu České televize Otázky V. Moravce mluvili. Paní Maláčová jistě za odbory. Z tohoto pohledu neřekla nic překvapivého nebo zajímavého snad kromě toho, že snižování daní zaměstnanců je správné, čímž reagovala na téma rušení superhrubé mzdy. Zapomněla dodat, že to snížení daní se pozitivně dotklo jen těch lidí s vysokými příjmy. Správně ale upozornila, že tak vznikla v rozpočtu díra, která dosud nemá řešení, rozhodně ne to daňové.

 22562

Radek Sikorski v Radě bezpečnosti OSN

26. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Paní předsedkyně. Připojuji se ke slovům ukrajinského ministra Kuleby a kolegů z Evropské unie. Jsem však překvapen tónem a obsahem vystoupení ruského velvyslance a mohl bych být užitečný tím, že bych opravil to, co řekl.

Velvyslanec Nebenzja označil  Kyjev za klienta Západu, ve skutečnosti Kyjev bojuje za nezávislost na kýmkoli.

Nazývá jej zločineckým kyjevským režimem. Ve skutečnosti má Ukrajina demokraticky zvolenou vládu.

Nazývá je nacisty. No a prezident je žid. Ministr obrany je muslim a nemají žádné politické vězně.

 18727

Británie nemá segregovaná etnická a náboženská ghetta

26. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Jak už jsme referovali, poněkud šílená bývalá ultrapravicová konzervativní ministryně vnitra Suella Bravermanová (kterou nakonec premiér Rishi Sunak z funkce vyhodil)  v pátečním vydání deníku Telegraph prohlásila, že se Británie "propadá do společnosti ghett". Její slova naznačují, že Británie je stále více segregovaná, ale je to pravda? ptá se Torsten Bell, ředitel analytické organizace Resolution Foundation. Pokračuje:

 22525

"Je nemožné žít": pokus jedné rodiny z Rafáhu o nalezení bezpečí

25. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Almodallovi se jako jedni z mála po zničení jejich domu pokusili opustit Gazu

 
Z okna kuchyně Almodallových v Rafáhu je vidět jen trosky. Ve čtvrti al-Zuhour je obklopují hromady trosek, které kdysi bývaly domy jejich sousedů, zející díry protrhané zbytky zdí, po nichž zůstaly jen hromady rozbitého skla a betonu, které praskají v tichém vzduchu, když na ně lidé šlápnou.

"Třikrát jsme se stali terčem útoku: Vpravo od našeho domu, vlevo a za ním. Teď si děláme legraci, že jsme další na řadě," říká Shahed Almodallalová, jednadvacetiletá studentka, která poslední čtyři měsíce žila v rodinném domě v Rafáhu a nemohla se vrátit do svého bytu ani na univerzitu ve městě Gaza poté, co byly oba zničeny při izraelském bombardování území.

"Když žijete v této čtvrti, cítíte tu změnu, dříve jsme mohli slyšet zvuky ostatních lidí. Teď jsou na každém směru trosky a stopy po mrtvých tělech," řekla.

 20699

Z války na Ukrajině plynou dvě ponaučení: Rusko nepředstavuje bezprostřední hrozbu. Evropa musí přezbrojit

26. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 
Pouze Evropa, která se dokáže skutečně bránit, se může zbavit závislosti na USA, jejichž politika poškozuje její bezpečnost,
argumentuje Anatol Lieven,

Dva roky po ruské invazi na Ukrajinu dosáhla varování před válkou mezi Ruskem a Západem v Evropě a Británii horečnatého rozměru. Výslovným záměrem těchto varování je vytvořit veřejnou podporu pro masivní výdaje na zbrojení podle starého principu "vyděsit je k smrti".

Cíl evropského zbrojení je chvályhodný, argumenty, které se k němu používají, však nikoli. Dokud bude pokračovat válka na Ukrajině, existuje reálné riziko, že se NATO a Rusko dostanou do války v důsledku nějakého nechtěného střetu. Pravděpodobnost, že k tomu dojde v důsledku promyšlené ruské invaze do některé ze zemí NATO, je však minimální.

 22565

Na protest proti vraždění v Gaze se v Praze pokusil upálit mladý člověk. Koho v českých médiích by to zajímalo, že?

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

„Cítím zodpovědnost udělat stejně!“

Prohlášení iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě k pokusu o sebeupálení na propalestinské demonstraci

 

Ve středu 14. února se před izraelskou ambasádou v Praze pokusil během demonstrace solidarity s Gazou „Hands off Rafah“ upálit na protest proti izraelským válečným zločinům a proti bezmezné české podpoře Izraeli mladý člověk. Událost se dostala do médií jen minimálně, zcela v souladu s mediálním pokrytím demonstrací solidarity s Gazou, které v Praze, ale i na jiných místech republiky, jakož i ve světě probíhají již čtvrtý měsíc.

13305