Zpráva odhaluje, že v loňském roce došlo k "bezprecedentnímu kolapsu" výroby elektřiny z uhlí a plynu v EU

9. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Očekává se, že poptávka po elektřině v Evropě brzy opět vzroste, protože elektrifikace se rozbíhá prostřednictvím tepelných čerpadel a elektromobilů.

V loňském roce pocházelo více elektřiny z větru než z fosilního plynu.

Vyplývá to z nejnovějšího každoročního přehledu think tanku pro čistou energii Ember, který je okořeněn pozitivními statistikami o energetické transformaci EU.

Větrné a solární elektrárny vyrobily v roce 2023 rekordních 27 % elektřiny bloku – poprvé nad více než čtvrtinu. Uhlí a plyn se propadly na nejnižší úroveň v historii, a to na pouhých 12 % výroby elektřiny v EU.

"Energetický sektor EU se nachází uprostřed monumentální změny," říká Sarah Brownová, programová ředitelka Ember pro Evropu. "Fosilní paliva hrají menší roli než kdy jindy, v systému, jehož páteří je vítr a slunce."

Klesající poptávka po elektřině podle analytiků také přispěla k "bezprecedentnímu kolapsu" výroby uhlí a plynu, protože energetická krize nadále stlačuje poptávku.

Jak se změnil energetický mix EU v roce 2023?

Výroba větrných elektráren vzrostla v loňském roce o 13 % a dosáhla 18 % energetického mixu EU, což je zhruba 475 TWh, což je zhruba velikost celkové poptávky po elektřině ve Francii.

Předstihla plyn, který zajišťoval 17 procent. Solární energie vyráběla 9 % elektřiny v EU.

Celkově se podíl obnovitelných zdrojů energie na elektřině EU v roce 2023 zvýšil na rekordních 44 %, protože vodní energie se také zotavila z minim v roce 2022.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3673

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024