Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že Moskva nakupuje Starlink "v arabských zemích", a používá ho na bojišti

13. 2. 2024

čas čtení 5 minut
 

Služba vlastněná Elonem Muskem je pro Kyjev zásadní pro komunikaci na bojišti, ale ukrajinští představitelé konstatují, že na ni stále více spoléhají i ruské síly


- Ruské síly nakupují satelitní internetové terminály Starlink v "arabských zemích" pro použití na bojišti, uvedla ukrajinská vojenská špionážní agentura.

Služba vlastněná Elonem Muskem je pro Kyjev zásadní pro komunikaci na bojišti, ale ukrajinští představitelé uvedli, že se na ni během téměř dva roky trvající invaze stále více spoléhají i ruské síly, uvedla agentura Reuters.

Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany (GUR) zveřejnilo podle svých slov zvukový odposlech, na němž dva ruští vojáci diskutují o nákupu jednotek od arabských poskytovatelů za přibližně 200 000 rublů (2 200 USD) za kus.

 

"Agresorský stát Rusko nakupuje komunikační zařízení, včetně satelitních internetových terminálů Starlink, pro použití ve válce v arabských zemích," uvedlo ministerstvo na Telegramu.

V pondělí mluvčí GUR Andrij Jusov agentuře Reuters sdělil, že ruské síly terminály nakupují prostřednictvím blíže nespecifikovaných třetích zemí.

Společnost Starlink uvedla, že s Ruskem neobchoduje ani nepůsobí na ruském území. Kreml uvedl, že terminály nebyly certifikovány pro použití v Rusku ani do něj nebyly oficiálně dodány, a proto nemohly být použity.

- Rusko zasáhlo Kyjev pravděpodobně hypersonickou raketou Zircon, což bylo jeho první použití v téměř dva roky trvající válce
, uvedl ukrajinský výzkumný institut. Zircon má podle Ruska dolet 1 000 km a pohybuje se devítinásobnou rychlostí zvuku. Kyjevský vědecký výzkumný ústav pro forenzní expertizy uvedl, že po úderu 7. února byly nalezeny kusy trosek, které odpovídaly součástem Zirconu.

    Rusko uvedlo, že testování rakety Zircon dokončilo v červnu 2022, a Vladimir Putin ji označil za součást nové generace bezkonkurenčních zbraňových systémů. Rusko také zaútočilo na Ukrajinu hypersonickou raketou Kinžal -   jde o balistickou raketu odpalovanou ze země a shozenou z letadla. Měly být nezastavitelné, ale ukrajinské jednotky je pravidelně sestřelovaly raketami Patriot.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko v pondělí provedlo raketový a bezpilotní útok na centrální město Dnipro a starosta uvedl, že byla zasažena infrastruktura. Veřejnoprávní televize Suspilne citovala vodohospodářský úřad, který uvedl, že kvůli výpadkům proudu byla uzavřena přečerpávací stanice a dodávky do některých okresů byly přerušeny.

- Podle francouzských vojenských expertů a odborníků na kybernetickou bezpečnost šíří v západní Evropě proruskou válečnou propagandu a dezinformace o Ukrajině velká internetová síť se sídlem v Moskvě. Francouzská agentura Vignium, která působí proti zahraničním subjektům snažícím se ovlivnit veřejné mínění, uvádí, že síť s názvem Portal Kombat provozovala nejméně 193 stránek šířících proruskou propagandu obhajující invazi na Ukrajinu a kritizující vládu v Kyjevě.

- Stovky truchlících se v pondělí zúčastnily pohřbu pětičlenné rodiny, včetně tří malých dětí, která uhořela při útoku ruského dronu v severovýchodním ukrajinském městě Charkov. Ruské bezpilotní letouny zasáhly v pátek večer sklad pohonných hmot a vyvolaly požár, který zachvátil celou ulici včetně domu, v němž žila rodina Puťatinových. Ve stejné ulici zemřel starší manželský pár. Více než 50 lidí bylo zraněno a 15 domů vyhořelo.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje cestu po západoevropských hlavních městech, aby lobboval za pomoc Ukrajině v souvislosti s mnichovskou bezpečnostní konferencí, která se koná tento týden, uvedla agentura Bloomberg News.

- EU přijala zákon o odložení neočekávaných zisků ze zmrazených aktiv ruské centrální banky v hodnotě přibližně 300 miliard eur, což je první konkrétní krok k využití těchto peněz na financování obnovy Ukrajiny. EU a skupina G7 již více než rok diskutují o tom, zda a jak mohou být tyto prostředky použity.

- Poté, co Vladimir Putin poskytl americkému tazateli Tuckerovi Carlsonovi svou vyčerpávající verzi historické slávy Ruska, mongolský vůdce ironizoval Vladimíra Putina  ohledně velikosti zaniklých euroasijských říší. "Po Putinově projevu. Našel jsem mongolskou historickou mapu. Nedělejte si starosti. Jsme mírumilovný a svobodný národ," napsal na Twitter bývalý mongolský prezident Cachia Elbegdorj. Elbegdorj, který byl dříve také mongolským premiérem, je mezinárodně známou osobností a byl vůdcem mongolské demokratické revoluce z roku 1990, která ukončila komunistickou vládu.

- Rusko v pondělí uvalilo sankce na 18 britských občanů za to, že podle Moskvy démonizují Rusko a eskalují válku na Ukrajině. Rusko uvalilo tzv. osobní sankce na náměstka ministra obrany Jamese Cartlidge a řadu dalších úředníků a akademiků, včetně historiků Orlanda Figese a Normana Daviese a odborníka na Rusko Jamese Sherra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1711

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024