Výzva k odstoupení arcibiskupa Graubnera

12. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Některé oběti sexuálního zneužívání v katolické církvi v České republice žádají Komisi evropských biskupských konferencí a Českou biskupskou konferenci o reflexi neřešení této problematiky v ČR a žádají rezignaci arcibiskupa Graubnera. V petici upozorňují na kauzu odsouzeného kněze Merty a na knihu "Křičí hlasem zrady" zesnulého zastánce obětí Václava Nováka, píše Ladislav Koubek, spoluautor petice a  oběť zneužívání v církvi. 

Odkaz na petici: https://www.petice.com/vyzva_k_odstoupeni_arcibiskupa_jana_graubnera_a_zizeni_nezavisle_komise_pro_pipady_sexualniho_nasili_v_katolicke_cirkvi_v_eske_republice

 

Oběti sexuálního zneužívání žádají odstoupení arcibiskupa Jana Graubnera

Odstoupení maďarské prezidentky z důvodu omilostnění člověka odsouzeného za trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti jistě zaznamenali mnozí z nás.

Několika obětí sexuálního zneužívání v církvi se shodlo, že je nutné vyzvat k rezignaci člověka, který má za dobu svého působení v úřadu olomouckého arcibiskupa na svědomí krytí sexuálních deliktů několika duchovních. Jako ilustrativní příklad lze uvést kněze Františka Mertu, jehož kauza je mediálně známa jak počtem obětí tak systematickou šikanou oznamovatele; dotyčný odsouzený kněz stále vykonává službu a oznamovateli přispěl všechen tlak a stres k vypuknutí nemoci, které nakonec podlehl.

V petici je uvedena žádost o vytvoření nezávislé komise vyšetřující sexuální zneužívání na církevní půdě. Takové komise v zahraničí již existují a dobře fungují.

V době, kdy je projednávána redefinice trestného činu znásilnění, zvyšování trestných sazeb za sexuálně motivované trestné činy a v neposlední řadě i rozšíření práv obětí trestných činů by i tato petice mohla vzbudit zájem širší veřejnosti a řady politiků.

ČTK zde : https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/petice-zada-zmapovani-sexualniho-nasili-v-cirkvi-a-odstoupeni-graubnera/2478082

 

2
Vytisknout
2285

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024