Čínský prezident se čistkami blíží Stalinovi

8. 12. 2023

čas čtení 11 minut
Je znamením nestability v nejvyšších řadách Pekingu, když mizí představitelé zahraniční politiky a obrany, protože Si Ťin-pching vykořeňuje domnělé nepřátele.

V císařském dvoře prezidenta Si Ťin-pchinga je něco shnilého.

Zatímco svět rozptyluje válka na Blízkém východě a na Ukrajině, čínským ultratajnůstkářským politickým systémem se šíří stalinská čistka s hlubokými důsledky pro globální ekonomiku a dokonce i pro vyhlídky na mír v regionu.

Signály vycházející z Pekingu jsou nepochybné, i když čínské bezpečnostní služby vystupňovaly represe na totalitní úroveň, takže je téměř nemožné zjistit, co se v zemi skutečně děje.

Nevysvětlitelné zmizení a odvolání čínských ministrů zahraničí a obrany – oba loajalisté Si Ťin-pchinga, kteří byli vybráni a povýšeni jen několik měsíců předtím, než počátkem tohoto roku zmizeli – jsou jen dva příklady.

Mezi další vysoce postavené oběti patří generálové zodpovědní za čínský program jaderných zbraní a někteří z nejvyšších úředníků dohlížejících na čínský finanční sektor. Několik z těchto bývalých přisluhovačů Si Ťin-pchinga zřejmě zemřelo ve vazbě.

Dalším zlověstným znamením je předčasná smrt Li Kche-čchianga, čínského premiéra, který nedávno odešel do důchodu – č. 2 v komunistické hierarchii –, který údajně zemřel na infarkt v bazénu v Šanghaji na konci října, přestože se těšil jedné z nejlepších lékařských péče na světě. Po jeho smrti Si Ťin-pching nařídil, aby byl veřejný smutek za jeho bývalého rivala výrazně omezen.

V myslích mnoha Číňanů má "infarkt v bazénu" stejnou konotaci jako "vypadnutí z okna" pro ruské aparátčíky, kteří rozzlobí nebo urazí Vladimira Putina.

Od začátku své vlády v roce 2012 Si Ťin-pchingovy nekonečné čistky odstranily miliony úředníků – od vysoce postavených "tygrů" komunistické strany až po podřadné byrokratické "mouchy", abychom použili Si Ťin-pchingovu sugestivní terminologii.

Dnes je rozdíl v tom, že neutralizovaní činitelé nejsou členy nepřátelských politických frakcí, ale loajalisté z vnitřního kruhu Siovy vlastní kliky, což vede k vážným otázkám ohledně stability režimu.

S tak horečnatou atmosférou v hlavním městě Pekingu panují obavy, že izolovaný a paranoidní předseda Si Ťin-pching by se mohl přepočítat, vyprovokovat ozbrojený konflikt s jedním ze svých slabších sousedů nebo dokonce zahájit totální invazi na demokratický Tchaj-wan, aby odvedl pozornost od svých domácích problémů.

Nepřátelé všude

Politická zemětřesení šířící se ze starého sídla císařského vedení v Čung-nan-chaji zhoršují již tak zoufalý stav čínské ekonomiky.

"Vidíme Čínu na domácí scéně, která je zpochybňována; stárnoucí společnost, demografie, vážná krize bydlení, zpomalení růstu, nečekaná nezaměstnanost, protože mladá generace opouštějící univerzity už nenachází adekvátní práci v soukromém sektoru," řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která tento týden míří do Pekingu se svým protějškem z Evropské rady Charlesem Michelem na první osobní setkání EU-Čína po téměř pěti letech, serveru Politico. "Takže na domácí půdě je to docela dost výzev."

Čínští finančníci a podnikatelé si (tiše) stěžují, že musí trávit nespočet hodin studiem "Si Ťin-pchingova myšlení o socialismu s čínskými rysy pro novou éru" – bolestně nabubřelé vládní mantry, která se scvrkává na totalitní vládu bez ideologie a návrat kultu osobnosti do Číny.

V posledních týdnech přední investiční banka v zemi zakázala negativní makroekonomické nebo tržní komentáře, stejně jako jakékoli chování, které by mohlo naznačovat, že její bankéři vedou "hédonistický životní styl".

Nedlouho poté, co se v roce 2012 stal předsedou komunistické strany, začal Si Ťin-pching odstraňovat své skutečné i domnělé nepřátele v "protikorupční" kampani, která ve skutečnosti nikdy neskončila.

Stovky vysokých důstojníků Lidové osvobozenecké armády (PLA), stejně jako tisíce vysokých stranických funkcionářů, byly zatčeny, zmizely nebo "spáchaly sebevraždu" (dohnány k sebevraždě nebo zabity za okolností, které vypadaly jako sebevražda).

Z této věčné čistky těží provinční byrokraté, kteří se Si Ťin-pchingem spolupracovali dříve v jeho kariéře a jejichž hlavní kvalifikací je nezpochybnitelná loajalita k "lidovému vůdci".

Kluci z maloměsta

Tito bývalí maloměstští úředníci dnes tvoří většinu Stálého výboru politbyra, které má v Číně nejvyšší moc.

Jednou z takových loajálních postav byl Čchin Kang, bývalý mluvčí čínského ministerstva zahraničí, jehož kariéra šla stratosféricky vzhůru poté, co se stal hlavním čínským protokolárním úředníkem a v letech 2014 až 2018 dohlížel na většinu interakcí předsedy Si Ťin-pchinga se zahraničními hodnostáři.

Po krátkém působení ve funkci náměstka ministra zahraničí byl Čchin v červenci 2021 jmenován velvyslancem ve Washingtonu a o necelých 18 měsíců později ministrem zahraničí – což je jedinečně rychlý vzestup, který čínští představitelé připisovali jeho blízkosti a osobní přízni u "klíčového vůdce".

Letos 25. června, sotva šest měsíců poté, co se stal ministrem, se Čchin v Pekingu setkal s ministry zahraničí Srí Lanky a Vietnamu a také s náměstkem ruského ministra zahraničí Andrejem Ruděnkem.

Pak zmizel.

Podle několika lidí s přístupem k vysoce postaveným čínským představitelům bylo Ruděnkovou skutečnou misí v Pekingu informovat Si Ťin-pchinga, že jeho ministr zahraničí a několik vysokých důstojníků ČLOA byli kompromitováni západními zpravodajskými agenturami.

Po jeho zmizení se objevily děsivé historky o Čchinově aféře s reportérkou čínské televize Phoenix TV jménem Fu Siao-tchien, s níž údajně zplodil syna, který je americkým občanem. Příběhy se široce šířily po internetu se zjevným souhlasem čínských kybernetických cenzorů.

Fu navštěvovala Cambridgeskou univerzitu, tradiční náborové místo pro britské zpravodajské služby, a poprvé se s Čchinem setkala před více než deseti lety, když byl vyslán na čínské velvyslanectví v Londýně.

V roce 2016 po ní Churchill College, Fuova alma mater v Cambridgi, pojmenovala zahradu z vděčnosti za její "velmi vzácné... série štědrých darů", což údajně činí nejméně 250 000 liber, což je pro většinu novinářů obrovská částka.

Předtím, než ministr zahraničí zmizel, Fu na sociálních sítích označila Čchina za otce svého dítěte.

V dubnu pak odletěla zpět do Pekingu soukromým letadlem, které si zřejmě pronajala vláda - a od té doby o ní nikdo neslyšel.

Čínský propagandistický systém silně naznačuje, že aféra a nemanželské americké dítě jsou důvodem Čchinova podlehnutí čistce.

Raketoví muži

Podle několika lidí s přístupem k nejvyšším představitelům bylo skutečným důvodem jeho náhlého zmizení Čchinovo zapojení do mnohem závažnějšího skandálu, do něhož byl zapleten ministr obrany a generálové, kteří veleli čínským "raketovým silám", které dohlížejí na čínský program jaderných zbraní.

Téměř ve stejnou dobu, kdy zmizel Čchin, zmizel také vrchní velitel raketových sil Li Jü-čchao spolu se svým zástupcem Liou Kuang-binem a bývalým zástupcem Čang Čen-čungem.

Několik dalších vysoce postavených a bývalých důstojníků ozbrojených sil bylo rovněž zadrženo a nejméně jeden bývalý zástupce velitele zemřel na blíže nespecifikovanou nemoc, podle zpráv státních médií.

Chybějící velitelé byli nakonec formálně propuštěni a nahrazeni důstojníky z námořnictva a letectva, což je velmi vzácný vývoj, protože nejvyšší velitelé raketových sil byli téměř vždy povýšeni zevnitř služby.

Nedlouho poté, co byla čistka v raketových silách oficiálně uznána, zmizel také Li Šang-fu, muž, kterého si Si vybral jako čínského ministra obrany letos v březnu. Jeho formální odvolání bylo oznámeno na konci října.

K intrikám dále přispěla stručná zpráva státních médií den předtím, než byl Čchin v červenci formálně odvolán z funkce ministra zahraničí. Uvedla, že Wang Šao-ťün, který je od roku 2015 velitelem jednotky Ústřední gardy, která chrání nejvyšší čínské vůdce a dohlíží na osobní stráž předsedy Si Ťin-pchinga, zemřel před třemi měsíci kvůli "neúčinné lékařské péči".

Čínský program jaderných zbraní se v posledních letech masivně rozšířil a podle lidí s přístupem k nejvyšším čínským představitelům zpráva ruského náměstka Ruděnka Si Ťin-pchingovi obsahovala obvinění, že Čchin a příbuzní vysokých důstojníků raketových sil pomáhali předávat čínská jaderná tajemství západním zpravodajským agenturám.

Dva z těchto lidí tvrdí, že Čchin zemřel, buď sebevraždou, nebo při mučení, koncem července ve vojenské nemocnici v Pekingu, která léčí nejvyšší čínské představitele.

Nepřátelské síly

Vzhledem k neprůhlednosti čínského systému není možné tyto zprávy definitivně potvrdit a čínská vláda vnitřní fungování komunistické strany nekomentuje.

Vysocí představitelé západních zpravodajských služeb odmítli tuto záležitost komentovat nebo diskutovat, když byli dotázáni na čistky v Číně.

Ale senzační povaha těchto tvrzení sama o sobě jasně ukazuje horečnatou paranoiu prostupující Pekingem.

Ať už náhodou nebo záměrně, tato nálada se zhoršila v létě, kdy ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns řekl, že CIA "pokročila" při obnově své sítě v Číně a má v zemi "silné lidské zpravodajské kapacity".

Tato paranoia zasahuje do všech částí byrokracie a ekonomiky a zdá se, že pošpinila každého, kdo je považován za příliš pozápadněného nebo příliš blízkého "nepřátelským západním silám".

Jeden vysoce postavený čínský finanční úředník, který hovoří plynně anglicky a je pravidelnou součástí mezinárodních konferencí, sdělil serveru Politico prostřednictvím e-mailu, že se již nemůže zúčastnit nadcházející akce mimo Čínu a nemůže mluvit po telefonu.

Připojil se tak k desítkám vysoce postavených finančních úředníků, kteří byli v posledních měsících odvoláni, často poté, co byli obviněni z korupce.

Spolupracovník tohoto úředníka řekl, že je v současné době vyšetřován za to, že je "příliš blízký Americe" a "možná špion".

Zdá se, že to je nevyhnutelný osud každého, kdo se příliš horlivě angažuje v práci s cizinci, a mělo by to sloužit jako varování pro ty, kdo stále věří, že Čína je otevřená obchodu se Západem.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3179

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023