"Ceny munice výrazně vzrostou"

11. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Nedostatek střelného prachu, který začíná pociťovat celý svět, povede v příštím roce ke globálnímu růstu cen munice. Oznámila to v dopise zákazníkům, který citoval Newsweek, americká společnost Vista Outdoor, která vlastní výrobce zbraní a munice.

"Vzhledem ke světovému dění nás naši dodavatelé upozornili na bezprecedentní poptávku a očekávaný celosvětový nedostatek střelného prachu, což vedlo k výraznému zvýšení našich cen. Jsme nuceni zvýšit ceny, abychom tyto náklady kompenzovali," uvedl v dopise viceprezident společnosti Brett Nelson. Mezi společnostmi, které zvýší ceny, byly Remington, Alliant Powder, CCI, Federal, SEVI-Shot a Speer.

Společnost Vista Outdoor neupřesnila, které konkrétní události přispěly ke zvýšení cen. Newsweek poznamenává, že cena munice od roku 2020 roste: Kvůli pandemii COVIDu-19 byl tehdy narušen dodavatelský řetězec. Současný růst cen přichází na pozadí válek na Ukrajině a v Gaze.

Společnost Vista Outdoor zároveň přislíbila, že bude pokračovat v podpoře ozbrojených sil Ukrajiny. V březnu 2024 společnost pošle do Kyjeva 1 milion nábojů. "Podtrhuje, jak důležitý je druhý dodatek ústavy v Americe, a demonstruje schopnost amerických výrobců dodávat munici našim spojencům. Dlouhodobě podporujeme ukrajinské ozbrojené síly a budeme v tom pokračovat v tomto globálním úsilí o sjednocení za demokracii," uvedla společnost v prohlášení.

Na konci listopadu generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny předložil šéfovi Pentagonu Lloydu Austinovi plán, podle kterého Ozbrojené síly Ukrajiny potřebují k osvobození území okupovaných Ruskem a dosažení hranic z roku 1991 různé zbraně a munici v hodnotě 350-400 miliard dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2567

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023