Materiály pro jednání sekretariátu ÚV KSSS nemilosrdně odhalují sovětskou realitu

1. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Vzhledem ke slavné poznámce Jurije Andropova, že on a další vůdci KSSS neznali zemi, ve které žili, mnozí dodnes předpokládají, že politbyro a ústřední výbor jako celek skutečně žily v izolaci z toho, co se dělo v Sovětském svazu.

Redakce listu Nězavisimaja Gazeta však zjistila, že tento obraz reality je hluboce chybný a že informace připravené pro sekretariát ÚV KSSS nemilosrdně odhalovaly i ty největší nedostatky v sovětském životě, včetně zločinu, alkoholismu a krádeží ve státních podnicích.

Na základě svého zkoumání knihy z roku 2020 obsahující zprávy zaslané sekretariátu v letech 1965-1967 redaktoři docházejí k závěru, že analytické zprávy obsahují neocenitelné informace o skutečném životě v SSSR – a bez přikrašlování. Úroveň spolehlivosti statistik a faktů v přípravných materiálech jsou v zásadě pravděpodobně nejvyšší možné dosažitelné.

Uvedení strany v omyl bylo trestné. Bylo možné lhát, překrucovat a mlčet pouze jedním směrem, směrem dolů ke společnosti a důvěřivým občanům. Lhát vlastním ale bylo nebezpečným trestným činem vůči nadřízeným na samém vrcholu sovětského systému.

Redaktoři tak poskytují implicitní srovnání s dneškem. Moskva má dnes mnohem blíže situaci, kterou nastínil Andropov, než Andropov sám a ostatní v jeho postavení na konci sovětských časů.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4070

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023