Americká rozvědka: Ruská delegace tajně navštívila Severní Koreu, aby jednala o novém nákupu zbraní

1. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusko a Severní Korea pokročily v jednáních o nové dohodě ohledně dodávek zbraní, které prezident Vladimir Putin potřebuje pro válku na Ukrajině, uvedl mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby.

"USA mají zpravodajské informace, které naznačují, že po návštěvě ministra obrany Sergeje Šojgua cestovala do Pchjongjangu další skupina ruských představitelů, aby diskutovala o potenciálních obchodech se zbraněmi," řekl.

Kirby připomněl, že během červencové cesty do Severní Koreje se Šojgu snažil přesvědčit úřady země, aby prodávaly dělostřeleckou munici do Ruska. Poté si Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un vyměnili dopisy, ve kterých se vyslovili pro rozšíření bilaterální spolupráce.

Podle amerických zpravodajských služeb tato jednání nyní vstoupila do nové fáze a diskuse budou v nadcházejících měsících pokračovat na vyšší úrovni. "Po uzavření dohody Rusko obdrží značné množství munice, kterou ruská armáda hodlá použít na Ukrajině. Dohoda může také zajistit dodávky surovin nezbytných pro ruský vojenský průmysl," řekl Kirby.

Dodal, že dělostřelecká munice není jediným požadavkem Moskvy, která hledá jiné typy zbraní. Dříve vojenští analytici poukázali na to, že Severní Korea má balistické rakety krátkého doletu, které mají podobné vlastnosti jako ruské Iskandery.

Kirby zdůraznil, že jakékoli takové dohody by porušovaly rezoluce Rady bezpečnosti OSN. "Vyzýváme KLDR, aby zastavila tato jednání... a dodržovala... závazky neprodávat ani nedodávat zbraně do Ruska," řekl.

Kirby také řekl, že výzva Moskvy Severní Koreji a Íránu k získání zbraní a munice naznačuje, že Putin je v obtížné situaci. "Upřímně řečeno, to jen ukazuje zoufalství a slabost," řekl americký zástupce.

Severní Korea podporuje Rusko v jeho akcích proti Ukrajině od anexe Krymu v roce 2014. Poté, co Putin loni dekretem anektoval další čtyři regiony Ukrajiny, se KLDR stala první zemí, která tato území uznala jako ruská. Pak to udělala Sýrie.

Kim Čong-un pokračuje v posilování vztahů s Putinem. Letos Rusko zvýšilo dodávky obilí do Severní Koreje a začalo tam posílat ropu. V listopadu země po tříleté přestávce obnovily železniční dopravu.

V reakci na rozšíření vojenských vazeb mezi Moskvou a Pchjongjangem uvalily Spojené státy sankce a vývozní kontroly na jednotlivce a subjekty spojené s obchodem se zbraněmi mezi oběma zeměmi.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2363

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023