Severokorejsko-ruská aliance představuje nebezpečnou hrozbu

4. 9. 2023

čas čtení 5 minut
Jsme svědky nového typu vztahu mezi Severní Koreou a Ruskem. Moskva poskytuje zdroje a potraviny, které jsou v Severní Koreji zoufale potřebné, a Pchjongjang dodává vojenské vybavení, které Rusko nadále potřebuje, protože jeho síly mají těžké ztráty a jeho zásobovací sítě se nadále potýkají s problémy. Vzhledem k tomu, že se tento vztah nadále vyvíjí, je třeba diskutovat o způsobech, jak tyto transfery zbraní zastavit, píše Bruce E. Bechtol Jr..

Před deseti lety by si nikdo nepomyslel, že Rusko a Čína budou v panelu expertů OSN otevřeně blokovat klíčové akce proti Severní Koreji. Nejen že Rusko a Čína blokují důležité sankční iniciativy v OSN, ale oba státy také nyní běžně porušují sankce proti Pchjongjangu.

Dále, Rusko nyní odebírá zbraně jak ze Severní Koreje, tak z Íránu, aby udrželo v chodu svou invazi na Ukrajinu.

Jak to všechno začalo

V červnu 2022 se severokorejští diplomaté údajně zúčastnili schůzek na ruském ministerstvu zahraničních věcí, kde diskutovali o tom, jakou sehrají roli na východní Ukrajině. Zástupci Pchjongjangu údajně chtěli přístup k západním zbraním ukořistěným ruskými vojáky.

Kromě jiného zboží výměnou nabízeli pracovní sílu. V srpnu 2022 Severní Korea údajně vybrala pracovníky, kteří měli být vysláni na východní Ukrajinu. Také v srpnu téhož roku Severní Korea údajně nabídla Moskvě "100 000 dobrovolníků".

V září 2022 američtí vládní představitelé uvedli, že Rusko nakupuje miliony dělostřeleckých granátů a raket ze Severní Koreje. V listopadu americká vláda znovu řekla tisku, že Severní Korea tajně posílá značné množství dělostřeleckých granátů do Ruska.

John Kirby, mluvčí Národní bezpečnostní rady, řekl, že neví, zda se munice v té době dostala do Ruska. Dále dodal: "Naše informace naznačují, že se pokoušejí zastřít způsob zásobování tím, že je přelévají přes jiné země na Středním východě a v severní Africe." Pravděpodobným spojením je Írán, i když Sýrie je také zřetelnou možností. Írán již začal Rusku dodávat bezpilotní letouny, tak proč neposlat severokorejskou munici přes tento region do Ruska?

Objevují se důkazy

V prosinci byly zveřejněny snímky, které odhalily, že Severní Korea také pravděpodobně dodává do Ruska pomocí železnice, která vede mezi oběma státy a začíná na rusko-severokorejské hranici. Zdá se tedy, že alespoň prozatím Severokorejci dodávají zbraně a dostávají ruské barterové platby dvěma cestami – přes Střední východ, pravděpodobně přes Írán a/nebo Sýrii, a přímo přes železniční systém.

Bílý dům v prosinci potvrdil, že Severní Korea dodala první dodávky zbraní ruské soukromé vojenské společnosti Wagner Group a že bude dodáno více vojenského vybavení.

V lednu 2023 Kirby řekl tisku, že Severní Korea nadále poskytuje Rusku munici a Národní bezpečnostní rada zveřejnila snímky ruských železničních vagónů dodávajících zbraně. V únoru satelitní provoz ukázal výrazně zvýšenou železniční dopravu mezi Severní Koreou a Ruskem. Severní Korea údajně dostává ruskou ropu, plyn a mouku výměnou za tyto počáteční dodávky zbraní.

Nakonec v srpnu americké ministerstvo financí uplatnilo sankce proti několika subjektům a jednotlivcům v Rusku, obviněným ze spolupráce se Severokorejci na přesunu zbraní do Ruska pro jeho boj na Ukrajině. Sankcionované osoby a subjekty údajně zorganizovaly nákup více než dvou desítek druhů zbraní a munice, přičemž k placení bylo použito zboží.

20. července americké ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na několik ruských subjektů, ale také sankcionovalo severokorejského obchodníka se zbraněmi za umožnění dodávek zbraní skupině Wagner v Rusku. Citujme dokument ministerstva zahraničí: "Yong Hyok Rim (Rim) je obviněn podle oddílu 1(a)(vi)(B) za materiální pomoc, sponzorování nebo poskytování finanční, materiální nebo technologické podpory nebo zboží nebo služeb Jevgeniji Viktoroviči Prigožinovi, osobě, jejíž majetek a majetkové podíly jsou blokovány."

"Rim, státní příslušník Severní Koreje, pomáhal nebo poskytoval podporu Prigožinovi a zprostředkovával dodávky munice do Ruské federace." Podle zprávy panelu odborníků OSN z roku 2019 byl Rim dříve zástupcem ředitele nechvalně známé severokorejské krycí společnosti KOMID v Sýrii. Tedy pravděpodobné spojení na Blízký východ.

Důraz na omezení šíření

Počínaje rokem 2022 uzavřeli Severokorejci a Rusové zbrojní dohody, které již vyústily v dodávky konvenčních zbraní a munice ze Severní Koreje do Ruska. Tyto dohody zůstávají aktivní a pravděpodobně budou pokračovat tak dlouho, dokud bude Rusko pokračovat ve válce proti Ukrajině. Zdá se, že Severní Korea používá jak železniční dopravu, tak námořní prostředky, aby dostala své zbraně a munici do Ruska pro použití v probíhající válce.

Jsme tedy svědky nového typu vztahu mezi Severní Koreou a Ruskem. Moskva poskytuje zdroje a potraviny, které jsou v Severní Koreji zoufale potřebné, a Pchjongjang dodává vojenské vybavení, které Rusko nadále potřebuje, protože jeho síly mají těžké ztráty a jeho zásobovací sítě se nadále potýkají s problémy.

Vzhledem k tomu, že se tento vztah nadále vyvíjí, je třeba diskutovat o způsobech, jak tyto transfery zbraní zastavit.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2444

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2023