6. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Richard Pipes
6. 11. 2003
Harvardský historik Richard Pipes byl autorem agresivní politiky Ronalda Reagana vůči Sovětskému svazu. Jeho politika konfrontace, která nahradila politiku zadržování, byla zjevně inspirací pro současnou Bushovu zahraniční politiku, ale není to anachronické, ptá se Sam Tanenhaus z listu Boston Globe.
6. 11. 2003

Nepřiměřená reakce českých médií na zprávu UNICEF o údajném výskytu pedofilní prostituce v českoněmeckém pohraničí mě konsternovala. Byla zbytečně defenzivně nacionalistická - překvapivá v zemi, která se má zanedlouho stát členem EU. Snad nejdále došel svým komentářem v deníku Neviditelný pes Václav Vlk, který vydání zprávy označil za součást pokračujícího kolektivního německého spiknutí proti českému národu. "Odměnou" za "vstřícnost pánů Mandlera, Doležala, Placáka, Karáska, lidovců a unionistů" vůči Němcům je tu podle Vlka nyní facka: když nevyšel Temelín ani Benešovy dekrety, Němci se "nás" rozhodli kritizovat za pedofilii! Cílenou urážkou českého národa bylo podle autora i to, že "německá" zpráva o "české pedofilii" byla (záměrně?) vydána v den, kdy slavíme státní svátek, 28. října.

Vyšlo jako "Úhel pohledu" ve čtvrtek v Lidových novinách ZDE

6. 11. 2003

Loňský workshop konference Forum 2000: Mosty přes globální propasti na téma mezinárodního obchodu a ekonomiky vyzval k "zásadní reformě současného systému globální ekonomické kontroly, odstranění dvojích standardů v mezinárodním obchodě a zajištění stejných pravidel hry pro všechny země." Účastníci se shodli na směru nutných reforem, především na demokratizaci a posílení role multilaterálních institucí a posílení soudržnosti jejich politiky. Letošní konference Forum 2000: Mosty přes globální propasti se konala přibližně měsíc po zasedání Světové obchodní organizace (WTO) v Cancúnu a byla tak jedinečnou příležitostí k reflexi jeho neúspěchu a budoucnosti celého multilaterálního obchodního systému. Jedním z komplexů klíčových otázek, které měly být zodpovězeny na tomto workshopu jsou:

Znamená kolaps zasedání WTO v Cancúnu konec multilaterálního obchodního systému a návrat do světa, kde rozhoduje především politická moc? A nebo dává nástup třetího světa jako koordinované politické síly naději, že budou vytvořena pravidla spravedlivého mezinárodního obchodu? Jsou požadavky aliance rozvojových zemí G-22 správným krokem k vytvoření spravedlivých pravidel mezinárodního obchodu? Do jaké míry by měl být tento spravedlivý obchod volný a globální, kolik by ho mělo být? A jak zajistit zemědělcům odpovídající ceny za jejich výrobky?
Workshop na téma obchodu a zemědělství moderoval Frederik Willem De Klerk, bývalý prezident Jihoafrické republiky a účastnil se ho mimo jiné i zástupce generálního ředitele Světové obchodní organizace Francisco Thompson-Flôres.

Britské listy exkluzivně přináší první do češtiny přeložené příspěvky z diskuze na toto téma.

6. 11. 2003

Co je WTO schopna udělat pro to, aby venkov mohl žít lépe?

Mamadou Cissokho
Forum 2000: Mosty přes globální propasti, plenární zasedání, 16. října 2003

Tento den je velmi významným dnem, protože dnes je 16. října, světový den proti hladu a za potravinovou politiku, za výživu. Myslím, že nemusím vysvětlovat, jaký má tento den význam, zejména když sedím vedle dvou prezidentů, velkých osobností, jakými jste vy. Jenom chci poprosit, abyste přemýšleli se smířlivostí a uctivostí. Mysleme na ty tisíce a tisíce lidí, starců a dětí, kteří každý den umírají hlady. V současnosti hlásí FAO osm set tisíc lidí, kteří se skutečně nedokáží uživit. Ale já jsem přesvědčen o tom, že jich je daleko víc a co je vážné, že mezi těmito osmi sty milióny je nějakých šest set miliónů, kteří jsou vlastně drobnými rolníky, kteří se rozhodli, že budou žít ze své půdy, rybolovu nebo chovu dobytka a proč se nedokáží uživit? Protože jsou tu takové hospodářské, finanční a politické mechanismy, které jim v tom brání.

6. 11. 2003
Eveline Herfkens
Forum 2000: Mosty přes globální propasti, plenární zasedání, 16. října 2003

Otázka zněla: "Co je hlavní překážkou spravedlivého rozvoje v dnešním světě?" a mou hlavní odpovědí je, že představitelé vlád často jezdí na mezinárodní zasedání, kde pronesou velkolepé sliby, pak si sednou do letadla a vrátí se domů, jako by se nic nestalo. A právě občanská společnost a fóra, jako je toto, by měla a také mohou mobilizovat vlády k odpovědnosti za plnění slibů, ke kterým se zavázaly. Dovolím si uvést příklad Rozvojových cílů milénia, protože je považuji za nejzávažnější slib, kterým se kdy vlády zavázaly. V roce 2000 se na Valném shromáždění v New Yorku sešlo více hlav států a vlád než kdy dříve i poté a všichni se podepsali pod Deklaraci milénia, která slibuje učinit globalizaci prospěšnou pro všechny lidi na této planetě. Z této Deklarace vychází osm Rozvojových cílů milénia, ke kterým se zavázali všichni na tomto světě prostřednictvím svých vlád.

6. 11. 2003

Aký vlastne bude slovenský prezident

Presne o päť mesiacov budú môcť voliči tejto krajiny opäť rozhodnúť, kto bude v nasledujúcich piatich rokoch slovenským prezidentom. Pôjde v poradí už o druhú priamu, demokratickú a rovnú voľbu hlavy štátu v novodobej histórii Slovenskej republiky.

Hoci oficiálna kampaň pred tretím aprílom, predpokladaným termínom prvého kola volieb, sa ešte nezačala, tá neoficiálna v médiách a politických kuloároch sa rozbehla už dávnejšie. Agentúry na výskum verejnej mienky nás pravidelne kŕmia svojimi zisteniami. Budú sa aj tentoraz odlišovať od skutočnosti, ako v prípade posledných parlamentných volieb?

6. 11. 2003

Európska únia na dlani

Belgicko, respektíve jeho metropola Brusel sa nezriedka označuje aj za hlavné mesto Európy. Právom. Sídlia tu najdôležitejšie orgány Európskej únie -- okrem iných aj Európska komisia -- i Severoatlantickej aliancie. O túto inštitúciu však Brusel prednedávnom takmer prišiel. Dôvodom bol zákon, ktorý umožňoval podávať v Belgicku žaloby na svetových politikov. Medzi obžalovanými by podávatelia boli bývali radi videli tak izraelského premiéra, ako aj palestínskeho predáka Jásira Arafata, či amerického prezidenta Georgea W. Busha. A práve on sa stal Belgičanom takmer osudným. Jeho minister obrany Donald Rumsfeld Bruselu odkázal, že ak Belgicko nezruší svoj "kontroverzný" zákon, mohlo by prísť o sídlo NATO. A tak belgická vláda zmenila znenie zákona, podľa ktorého sa dajú teraz podávať na belgických súdoch žaloby už len na osoby, ktoré majú trvalý pobyt v Belgicku.

6. 11. 2003

Minulý týždeň sa medzi 27. a 29. októbrom v Bratislave konal 2. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie o informačnej spoločnosti Information Society and Public Administration (ITAPA 2003). Už dva roky sa aktívne venujem štúdiu informačnej spoločnosti, preto som sa naozaj tešil. Na Slovensku to s rozvojom informačných a komunikačných technológií vyzerá biedne, tajne som však dúfal, že naša vláda to s ich rozvojom začala konečne myslieť vážne.

6. 11. 2003

V Afganistane pôsobia nielen americkí vojaci. Napriek tomu sú obyvatelia rozhorčení prítomnosťou americkej armády. Príslušníkov medzinárodných mierových síl ISAF je desaťtisíc, afganská dočasná vláda žiada OSN, aby tento počet zvýšila ešte minimálne o dvojnásobok. ISAF vydáva vlastné farebné propagačné periodikum, ktoré zadarmo distribuuje medzi obyvateľov. Zadarmo ho dostávajú aj študenti na školách a jazykových kurzoch. Americká vláda, prirodzene, vlastné periodikum nevydáva. To je iba symbolická ukážka rozdielnej politiky. Kým napríklad Nemecko či Francúzsko zamerali pomoc na študentov a utečencov, začali výstavbou nemocníc a obnovou školských zariadení, Spojené štáty mieria na vysokú politiku. Výsledky štátnej politiky sa prejavujú neskôr, a preto sa v súčasnosti na kábulských uliciach a v bežnom živote ľudí odráža najväčšmi pomoc európskych štátov a Japonska.

Afganci veria, že Američania neprišli do ich krajiny iba pomôcť, ale najmä sa obohatiť.

6. 11. 2003

Vývoj v oblasti Kosova není zdaleka ukončen, ale velmi pozvolna a postupně se začal zařazovat do stabilizujícího se bezpečnostního prostředí v Evropě. To potvrdilo i jednání na vysoké úrovni mezi kosovskými a srbskými představiteli nedávno ve Vídni. Vzpomeňme jen na poslední setkání před více než čtyřmi lety v Rambouillet, kde Srbsko čelilo nepřijatelnému ultimatu před zahájením bombardování, které nakonec svých podmínek (např. kompletní okupace Jugoslávie vojsky NATO a do tří let referendum o osamostatnění Kosova) nedosáhlo.

6. 11. 2003
Radovan Geist

Európa ostala prekvapená sama zo seba. Výsledky posledného eurobarometra -- celoeurópskeho prieskumu verejnej mienky -- ukázali, že 59 percent jej obyvateľov považuje Izrael za hrozbu svetovému mieru. Ten tak získal viac "hlasov" ako Irak, KĽDR či Irán. Dokonca aj Spojené štáty, na starom kontinente pomerne populárny cieľ, boli až šieste.

5. 11. 2003
Rozhlas BBC vysílal v neděli druhou část svého pořadu o tom, jak je americká zahraniční politika založena na potřebě Spojených států získávat ropu. Shrnujeme.

Po Blízkém východě má Venezuela podle odhadů druhé největší ropné rezervy na světě. Asi 1 a půl milionu barelů venezuelské ropy končí každý den ve Spojených státech. Je to 15 procent veškerých amerických dovozů ropy. Tankové lodi trvá přibližně jen asi týden, než z Venezuely dopluje do amerických přístavů. Proto je Venezuela pro Spojené státy strategicky velmi důležitá. Proto nebyli Američané zrovna nadšeni, když před pěti lety zvolili Venezuelané prezidenta, který hlásal revoluci.

5. 11. 2003
Úvěrové karty - nebo rovnou několik - má ve Velké Británii doslova každý. Kartička z umělé hmoty nahrazuje papírové peníze téměř všude. Zejména v anglosaských zemích se tento způsob správy osobních finančních prostředků neuvěřitelně rozšířil. Ostrý konkurenční boj mezi jednotlivými finančními ústavy vedl k tomu, že banky nabízejí zákazníkům při přechodu od konkurence úvěr na kreditce po dobu prvních šesti nebo dokonce devíti měsíců zcela bezúročně, zejména na dluhy, které si převedete od jiné banky (například www.egg.com).

(Článek vyšel v příloze "Firma" v deníku Právo v pátek 31. 10. 2003.)

5. 11. 2003

"Hanke, tys prej napsal něco o škole'', budou zase učitelé za pár dnů uštěpačně poznamenávat. A zase ty kyselé ksichty. Všichni se pořád ohánějí tím, jak student může vyjádřit svůj názor, ale běda tomu, kdo to zkusí. Chtěl bych varovat ostatní studenty, kteří to chtějí udělat. Jde to, ale buďte připraveni, že vás pak budou napadat ze zálohy ti, kteří slíbili, že vás budou vzdělávat. Škola totiž není ta ideální instituce, jak jste si ji vysnili. Je prohnilá skrz na skrz.

5. 11. 2003
Podstatou rasismu je charakterizace celé komunity podle chování některých jejích členů.

Představte si, že by někdo vytvořil napodobeninu automobilu, dal do něho loutky černochů v životní velikosti, na poznávací značku napsal NEGŘI a automobil zapálil. A pak by se k tomu vyjadřovali poslanci, že si černoši částečně mohou za to, jak je většinová společnost vidí. V Británii v dnešní době zcela nepřijatelné, že? Avšak přesně toto se stalo v Anglii minulý týden. Týkalo se to ovšem - cikánů. Citujeme z komentáře George Monbiota ve včerejším Guardianu.

13. 11. 2003

Dnes ve čtvrtek 13. listopadu v 15 hodin v kavárně v prvním patře knihkupectví Academia na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice v Praze představíme nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují. Vydává ho k letošnímu výročí 17. listopadu pražské nakladatelství Libri ve spolupráci s Občanským sdružením Britské listy ZDE. Výhradním distributorem knihy je firma Kosmas. Objednat si ji můžete už nyní emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání. Kniha stojí 390 Kč.


3. 11. 2003
Publikujeme obsah čtvrtého knižního výboru z Britských listů, který vychází k 17. listopadu 2003.
1. 11. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v říjnu 2003 na jejich provoz celkovou částkou 4902,60 Kč 15 osob.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2003 Mosty přes globální propasti nebo slova, která nikdo neslyší, ale musí být vyslovena?   
6. 11. 2003 Muž tvrdé linie, Richard Pipes má pochybnosti o americké politice vůči Iráku   
6. 11. 2003 Je kritika ze zahraničí nepřípustná? Jan  Čulík
5. 11. 2003 Skupina "Z toho ven" atakovala reklamu Jan  Paul
5. 11. 2003 Život na dluh díky malé kartičce Jan  Čulík
5. 11. 2003 Nezaměstnanost - odpověď neznají ani přední ekonomové světa Josef  Vít
5. 11. 2003 Držet hubu a krok Hynek  Hanke
5. 11. 2003 Politika založená na ropě   
4. 11. 2003 Evropský pohled na digitalizaci vysílání Zdeněk  Duspiva
4. 11. 2003 Falešné představy globálního kapitalismu Pavel  Houdek

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2003 Dnes jsou pravidla hry proti nám a my nemůžeme podle takových pravidel hrát   
6. 11. 2003 Mosty přes globální propasti nebo slova, která nikdo neslyší, ale musí být vyslovena?   
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
25. 9. 2003 Cancún -- Rentabilita jednej mrkvy   
25. 9. 2003 Limity "Európy, a.s." : Zlyhanie obchodnej politiky únie v Cancúne Radovan  Geist
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání   
30. 10. 2003 Navzdory vzniklé kontroverzi trvá Šámal na soudním mediálním představení Jan  Čulík
29. 10. 2003 Zajímavá dramaturgie: Božská Ema pro sváteční večer na ČT 1 Jan  Čulík
29. 10. 2003 Srba a ČRo: Mediální bublina roste Štěpán  Kotrba
27. 10. 2003 K čemu povede "televizní přenos" procesu se Srbou Tomáš  Pfeffer
27. 10. 2003 České soudnictví nelze napravit televizním vysíláním Jan  Čulík
24. 10. 2003 České republice se dostane soudního televizního tyjátru: ČT bude vysílat přelíčení s Karlem Srbou! Jan  Čulík
17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
17. 10. 2003 Veřejnoprávní multiplex: "Česká vysílací" snad navzdory Mlynářovi Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba

Arabské listy - názory na svět islámu RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Ještě k tomu izraelskému plotu Pavel  Mareš
4. 11. 2003 Zeď, která se staví, má být tím nejlepším řešením? Jana  Malá
16. 10. 2003 Rafah Today   
1. 10. 2003 Na dne bezmoci Edward  Said
1. 10. 2003 Budúci prezident Palestínskej republiky ...in memoriam Michal  Polák
29. 9. 2003 Jerusalem Post: "Musíme zabít teroristy i Arafata"   
22. 9. 2003 Bushova "cestovní mapa" patří do koše   
8. 9. 2003 Tayseer Alouni, zpravodaje televize Al Jazeera , byl zatčen ve Španělsku   
6. 9. 2003 Palestinský premiér odstoupil   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek
3. 11. 2003 Patnáct Američanů zahynulo v Iráku při sestřelení vrtulníku   
3. 11. 2003 Iráčané mají dobrý důvod k povstání   
22. 10. 2003 Human Rights Watch: Američané od května zabili v Iráku 20 nevinných civilistů   
21. 10. 2003 Pentagon byl varován, že po válce v Iráku vznikne chaos   
20. 10. 2003 Irák: Cesta k šílenství   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
15. 10. 2003 Poker ajatolláhov a Saddámovi teroristi   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2003 Nacionalismus navždy? Milan  Valach
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
26. 9. 2003 Nelitovat Němce   
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Držet hubu a krok Hynek  Hanke
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
18. 9. 2003 Prix Bohemia: Rádio neposlouchám, jelikož nejsem z Poděbrad Ivo V. Fencl
5. 9. 2003 Školení učitelů v rámci státní informační politiky   
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala