6. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2003

Kosovo je "in" i přes nepochopení deníku Právo

Vývoj v oblasti Kosova není zdaleka ukončen, ale velmi pozvolna a postupně se začal zařazovat do stabilizujícího se bezpečnostního prostředí v Evropě. To potvrdilo i jednání na vysoké úrovni mezi kosovskými a srbskými představiteli nedávno ve Vídni. Vzpomeňme jen na poslední setkání před více než čtyřmi lety v Rambouillet, kde Srbsko čelilo nepřijatelnému ultimatu před zahájením bombardování, které nakonec svých podmínek (např. kompletní okupace Jugoslávie vojsky NATO a do tří let referendum o osamostatnění Kosova) nedosáhlo.

Schůzka proběhla ve změněné atmosféře a měla operativní scénář. Byla skutečně pracovní a konkrétní při navázání a normalizování vztahů, nutných k jistému počátečnímu soužití. Na programu byly nejen otázky dopravy, energie ale i společného boje proti organizované kriminalitě. Pro tento účel se vytvořily pracovní skupiny, které již zahajují práci. Jedná se o mimořádně velký krok kupředu.

Otázka nezávislosti Kosova, k údivu některých našich publicistů, nebyla na pořadu jednání. To je však dle rezoluce OSN a stanoviska mezinárodního společenství normální a vlastně dnes již jedině možné. K mému překvapení i znalec Jan Pelikán v Právu (17. 10. 2003), kterého jsem respektoval pro vyvážené komentáře, zlehčuje význam jednání jen proto, že nevyhovuje jeho teorii o nutnosti osamostatnění se Kosova (s vědomím všech možných následných problémů).

Bohudík v nových podmínkách tento názor zůstává osamocen a vidina nového válečného dramatu je lichá. Snaží se nás sice přesvědčit, že "albánskému obyvatelstvu dochází trpělivost" a "objevila se nová ozbrojená formace Albánské národní armády". Přirovnává vše k dřívější situaci. Analýza pana Pelikána je nepodložená, vadná a naštěstí ne nebezpečná ve své dramatické předpovědi, protože nové podmínky její realizaci vylučují.

Jednání ve Vídni bylo důkladně připravováno působením na albánskou stranu americkým diplomatem Richardem Holbrookem, dřívějším vedoucím mise OSN B. Kouchnerem i současným Harri Holkerim. O snaze srbské strany jednat nebylo pochyb. Toto byly jen operativní přípravné kroky reagující na změněnou situaci (což někomu mohlo uniknout).

Kosovo bylo pouze zástupným problémem a neváže se proto jen k Srbsku či k rozpadu Jugoslávie a Balkánu. Byla to otázka celoevropská. Vzpomeňme jen na Genscherovy paměti, dle kterých rozpadem Jugoslávie teprve skončila první (!) světová válka a došlo k nápravě jejich důsledků. Německá politika má dnes už jiné priority a zaznamenala značnou změnu.

Spojené státy, které původně obhajovaly jednotu Jugoslávie a v kosovských Albáncích viděly zprvu oprávněně teroristy, posunuly je však pod vlivem mediálních kampaní do oblasti "bojovníků za svobodu", aby nyní opět v souvislosti s Makedonií a přehodnocení celé situace nazvaly kosovské teroristy pravým jménem.

Je možno konstatovat - a to s odvoláním na 11. září - i úzkou spolupráci a koordinaci s Ruskem a podstatnou změnu v jeho současném postavení. Jedná o stabilní konstantu nejen amerického, ale i evropského přístupu. Ten bude nadále určujícím i pro otázky Kosova.

K ilustraci, svědčící o vnitřním vývoji albánsko-kosovské administrativy, mohu dodat i vlastní zkušenost. Před rokem jsem jednal na Crans Montana Forum osobně s Ibrahimem Rugovou a řadou ministrů jeho vlády. Jednání byla věcná k jejich ekonomickým potřebám a o tendenci po osamostatnění ani slovo. Proklamovali cíl ekonomické stability země s perspektivou normalizace vztahů. Rád bych uklidnil čtenáře "Práva" a analýzy pana Pelikána, že z jednání ve Vídni nemusí mít "rozpačitý dojem", ani to nebyla "uklidňující mezihra" před "masovým povstáním albánského obyvatelstva", jak nám tvrdí. Není pro to žádný důvod či podklady mimo postojů teroristických skupin (dnes již na okraji politického vlivu), což ovšem nevylučuje schopnost izolované akce.

Je překvapivé, že z českých medií, které ve svých informacích většinou nepostřehly skutečný význam schůzky ve Vídni, je to jedině Právo, které předvídá nové kosovské drama za osamostatnění Kosova a dochází k závěru že "právě samostatnost Kosova by zřejmě nebyla žádným mezinárodním problémem" (3. 11. 2003). Účelově je opomenuta rezoluce OSN i stanoviska USA, Ruska, EU a v podstatě celého mezinárodního společenství. Nejde tedy o dodržování mezinárodních závazků, mezinárodního práva, ale o advokování k novému střetu. Pro realizaci však již nejsou ani nebudou podmínky, mimo dnes již izolovaných teroristických skupin, které mohou nalézt podporu jen mezi sebou. Postoj deníku Právo snad lze chápat jako tragické pochybení. V tomto případě naštěstí v naší mediální sféře ojedinělé.

                 
Obsah vydání       6. 11. 2003
6. 11. 2003 Muž tvrdé linie, Richard Pipes má pochybnosti o americké politice vůči Iráku
6. 11. 2003 Je kritika ze zahraničí nepřípustná? Jan  Čulík
6. 11. 2003 Mosty přes globální propasti nebo slova, která nikdo neslyší, ale musí být vyslovena?
6. 11. 2003 Dnes jsou pravidla hry proti nám a my nemůžeme podle takových pravidel hrát
6. 11. 2003 Bohaté státy se musí více snažit: zvýšit pomoc chudým zemím je nejen možné, ale i nutné
6. 11. 2003 Kto pôjde z prezidentského kola von Peter  Tokár
6. 11. 2003 Udržanie rovnováhy
6. 11. 2003 Hanbil som sa Michal  Hönsch
6. 11. 2003 Prečo Afganci nenávidia Američanov Jana  Murínová, Mohammad Azim Farhadi
6. 11. 2003 Kosovo je "in" i přes nepochopení deníku Právo Miroslav  Polreich
6. 11. 2003 Hlúpe otázky, hlúpe odpovede Radovan  Geist
5. 11. 2003 Politika založená na ropě
5. 11. 2003 Život na dluh díky malé kartičce Jan  Čulík
5. 11. 2003 Držet hubu a krok Hynek  Hanke
5. 11. 2003 Přijatelná nenávist
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2003 Kosovo je "in" i přes nepochopení deníku Právo Miroslav  Polreich
24. 9. 2003 Balkán: Ospravedlnenie po dvanástich rokoch ako nečakaný krok Anna  Kotúčková
10. 9. 2003 EU riskuje další explozi v Kosovu   
19. 8. 2003 Napätie v Kosove vzrastá každým dňom   
12. 6. 2003 USA vyvíjejí nátlak na balkánské a východoevropské země   
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
20. 3. 2003 SRBSKO: Vražda nesmie zastaviť reformy Marcus  Tanner
17. 3. 2003 Vstanou - a kdy - noví politici? Napřiklad v Srbsku...   
14. 3. 2003 Moc bezmocných národů a globalizace světa Karel  Fiala
13. 3. 2003 Srbský prezident Djindjič zavražděn, v Srbsku vyhlášen mimořádný stav   
31. 1. 2003 Dopis jugoslávskému velvyslanci:
omluva českých sociálních demokratů za bombardování Srbska
Štěpán  Kotrba
30. 8. 2002 Novinářka v Haagu, vyslýchána Miloševičem   
1. 7. 2002 Američané: naši vojáci odejdou z Balkánu, pokud nedostanou soudní imunitu   
12. 4. 2002 Zpráva o masakru ve Srebrenici zřejmě podpoří Miloševičovu obhajobu   
22. 3. 2002 Říše, Vlast a Národ v zrcadle evropské federální multikulturality Štěpán  Kotrba