Ruský manuál psychologické manipulace: "Němci mají abstraktně logické myšlení, Francouzi a Američané milují vizuály"

8. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Rusko militarizovalo informační operace a jeho speciální jednotka pracuje v oblasti "kybernetického válčení a kontrapropagandy". Ruští představitelé dávají jasně najevo, že považují média a informace za zbraň.


List Moscow Times tento týden odhalil některé úryvky neautorizované reedice manuálu ruské vojenské rozvědky (GRU) věnovaného psychologické válce, které mohou poněkud objasnit používané metody. List provedl rozhovor s bývalým ruským důstojníkem, jehož rolí bylo dohlížet na psychologické operace proti vojákům NATO a civilistům v případě konfliktu mezi Ruskem a NATO.

V manuálu jsou představeny různé metody pro různé členské státy NATO, založené na analýze rysů každého národa. Dozvěděli jsme se, že Němci mají "abstraktně logický" způsob myšlení, ale "preferují jasně zdůvodněná fakta a kalkulace". Přitom "Francouzi a Američané milují vizuály. Němci také milují vizuály, ale jen ty, které mají dvojí význam. Zatímco Francouzi preferují přitažlivé myšlenky, emocionální výrazy a velká slova."

Popsány jsou tři kategorie propagandy: Bílá, šedá a černá. Bílá propaganda má jasně přiřaditelný zdroj a zřejmý motiv, například letáky. Šedá propaganda je definována jako "informace která nemá zřejmý zdroj a používá směs prokázaných a neprokázaných faktů k prosazování žádoucího narativu". Černá propaganda se vztahuje na takzvané operace "pod falešnou vlajkou". Zde bývalý důstojník poskytuje vhled do zvláštností technik černé propagandy používané během čečenského konfliktu: Podle článku ruský expert na psychologické válčení rozšířil fámy, že zahraniční bojovníci znásilnili třináctiletou dceru čečenského starosty. Tyto fámy pomohly zasít nedůvěru mezi čečenské bojovníky a arabské islamistické dobrovolníky, čímž podkopaly jednotu povstalců.

Zní to podvědomě? Patrně myslíte na proslulý "případ Líza", v němž prokremelská média falešně informovala, že v Německu byla třináctiletá dívka ruského původu znásilněna migranty. Nebo možná myslíte na nedávnější incident v Litvě, kde emaily tvrdily, že německý příslušník jednotek NATO znásilnil nezletilou dívku. Je to dezinformační technika, k jejímuž použití docházelo již dříve a kterou bychom měli očekávat znova.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6117

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017