Maďarsko bude věznit všechny uprchlíky v kontejnerových táborech

7. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Lidskoprávní organizace ostře kritizovaly hlasování v maďarském parlamentu, které rozhodlo, že všichni žadatelé o azyl v Maďarsku budou uvězněni ve vazebních táborech. Premiér Viktor Orbán označil migraci za "trojského koně terorismu".

Žadatelé o azyl budou vězněni v kontejnerech, kde budou čekat na výslech prostřednictvím videolinku. Je to součástí opatření, jejichž účelem je podle Orbána "zachránit Evropu". Orbán považuje uprchlíky, mnozí z nichž jsou muslimové, za "hrozbu evropské křesťanské totožnosti a kultuře".

Proti tomuto opatření ostře vystupovaly maďarské organizace na ochranu občanských práv a někteří socialističtí poslanci, avšak bylo přesto v parlamentě schváleno drtivou většinou 138 hlasů proti 6. 22 poslanců se zdrželo hlasování. Opatření podpořila Orbánova strana Fidesz a ultrapravicová strana Jobbik.

Amnesty International, jedna organizace z konsorcia sedmi občanských iniciativ, které protestovaly proti novému předpisu, zdůraznila, že návrhy jsou porušením zákona Evropské unie a Úmluvy o uprchlících. "Jde o flagrantní porušení mezinárodního práva."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6818

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017