Profesor John Curtice: Dvě třetiny labouristických voličů hlasovaly pro setrvání Británie v EU

7. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Je důležité upozornit, že sociálně znevýhodnění voliči nejsou nutně voliči levice. "Voliči pro EU musejí nyní být vrcholnou prioritou labouristů," píše profesor John Curtice po nedávných doplňovacích volbách v Anglii, v nichž euroskeptická strana UKIP propadla. Profesor John Curtice ze Strathclyde University v Glasgow je nejuznávanějším, často v médiích citovaným, analytikem volebních trendů a volebních výsledků ve Velké Británii:

Labouristická strana se, jak se zdá, rozhodla v nedávných týdnech, že její první prioritou musí být neutralizovat hrozbu od UKIPU vůči svým tradičním dělnickým voličům, kteří údajně hlasovali v referendu o EU pro brexit.

Avšak při tomto rozhodnutí, jak se zdá, zapomněla (anebo si to neuvědomuje), že většina těch občanů, kteří hlasovali pro Labouristickou stranu ve všeobecných volbách v roce 2015, včetně těch občanů, kteří žijí v labouristických volebních okrscích na severu v Midlands, ve středu Anglie, podpořila setrvání Británie v EU. Labouristické straně tak proto hrozí větší riziko, že přijde o volební podporu ve prospěch proevropských liberálních demokratů než ve prospěch probrexitového UKIPU. A podpora liberálních demokratů také stoupla jak v doplňovacích volbách ve Stoke, tak v Copelandu, přesně tak, jak stoupá ve všech doplňovacích volbách, které se konaly od referenda o EU.

UKIP sdílí toto nedorozumění o významu labouristických voličů, kteří hlasovali pro brexit. Skoro nikdo, kdo hlasoval pro setrvání Británie v EU, není ochoten hlasovat pro UKIP. Avšak strana UKIP se snaží zaměřovat se na labouristické voliče, kteří hlasovali v poměru dva ku jedné pro setrvání v Evropské unii, a nikoliv na konzervativní voliče, jichž více než polovina hlasovala pro brexit.

To, že šéf strany UKIP Paul Nuttall nezvítězil v doplňovacích volbách ve Stoke, a že se podpora jeho strany tam nezvýšila o víc než 2 procenta, je téměř jistě důsledkem skutečnosti, že se mu nepodařilo získat skoro žádné z drtivé většiny konzervativních voličů ve Stoke, kteří hlasovali pro brexit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5432

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017